Medicii de familie refuza sa semneze contractul-cadru si dau in judecata statul

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 17:56
1756 citiri
Medicii de familie refuza sa semneze contractul-cadru si dau in judecata statul

Medicii de familie au decis, sambata, sa nu semnze contractul-cadru si sa conteste in instanta actele normative care incalca drepturile pacientilor si medicilor.

Mai mult, medicii vor sa solicite organismelor de control abilitate sa verifice modul in care Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au gestionat banii contribuabililor.

Hotararea a fost luata la sedinta comuna a Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), Consiliului director al Federatiei Nationale a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF) si Comisiei de medicina familiei a Colegiului Medicilor din Romania (CMF-CMR).

Ei au mai decis atacarea in instanta a tuturor actelor normative "ce incalca legislatia in vigoare si drepturile fundamentale ale pacientilor si medicilor, precum si sesizarea Uniunii Europene privind gravele incalcari ale directivelor europene", dupa cum anunta reprezentantii medicilor de familie.

O alta decizie luata sambata este depunerea de catre majoritatea medicilor de familie a cererilor de obtinere a certificatelor de conformitate si facilitarea emigrarii masive a medicilor de familie "catre tarile in care respectul fata de profesiunea medicala este normal".

In plus, medicii de familie cer interventia premierului pentru a rezolva "modul haotic in care Ministerul Sanatatii intelege sa gestioneze criza sistemului de sanatate".

Reprezentantii medicilor de familie spun ca, incepand cu 30 decembrie 2010, MS si CNAS au elaborat o adevarata avalansa de acte normative, unele deja publicate, altele inca in proiect.

Actele normative ale Ministerului demonstreaza dispretul fata de medici

Aceste acte demonstreaza fara dubiu dezavantajarea evidenta a celor pe care ii vizeaza in primul rand - pacientii si dispretul fata de medici, adesea in contradictie cu Constitutia tarii, cu legile si directivele europene, lipsa oricarei legaturi cu activitatea din cabinete, lipsa oricarei consultari cu cei direct implicati - medicii si societatea civila, sustin acestia.

Nemultumirile medicilor vizeaza, printre altele, contractul-cadru pe doi ani, care, in opinia lor, nesocoteste principiul consolidarii bazei pentru a intari intregul sistem, decapiteaza liberalismul profesiei medicale si afecteaza drepturile pacientilor si incearca subjugarea birocratica a medicilor din asistenta primara, promovand falsa dezbinare si deprofesionalizarea.

Medicii de familie critica si actele normative privind informatizarea, care "arunca povara finantarii Programului de Informatizare asupra medicilor care, pe langa falimentarea evidenta, vor fi din nou deprofesionalizati, fiind obligati sa presteze servicii (de editare a cardurilor) care nu au legatura cu pregatirea profesionala specifica, cu contractul lor si care, mai ales, dezavantajeaza grav pacientii".

Ei sunt nemultumiti si de "impunerea muncii fortate prin instituirea obligativitatii permanentei, fara asigurarea unei finantari decente si a conditiilor legale de functionare a centrelor de permanenta (sediu, utilitati, plata personalului angajat, paza, truse de materiale sanitare, conditii normale de desfasurare a activitatii medicale, plata la timp a garzilor)".

Mai mult, spun medicii, se impune folosirea ambulantelor de catre medicii de familie, "cu sau fara sofer, dupa caz". In mod ilegal, sustin ei, se precizeaza ca, daca medicii nu doresc un al doilea contract pentru permanenta, vor fi penalizati cu 10% in primul contract, cel de asistenta medicala primara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#medici familie, #medici controale bani, #medici contract permanenta , #spitale