Medicii, solidari cu doctorii demisionari de la Floreasca: Traim in dictatura. Domnule ministru, democratizati sistemul si vom vorbi!

Miercuri, 31 August 2016, ora 20:03
14347 citiri
Medicii, solidari cu doctorii demisionari de la Floreasca: Traim in dictatura. Domnule ministru, democratizati sistemul si vom vorbi!
Foto: Pexels

Medicii sunt solidari cu cei 17 colegi ai lor care au demisionat miercuri de la spitalul clinic de urgenta Floreasca. Acestia spun ca doctorii din toata tara traiesc in dictatura si ca sefii din spitale au puteri discretionare.

Alianta Medicilor face un apel catre doctori si pacienti deopotriva, carora le cere sa sustina protestul. De asemenea, ii cere ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, sa "democratizeze" sistemul sanitar, astfel incat doctorii sa aiba curajul sa vorbeasca de neregulile din spitale.

"Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical sustine miscarea de protest a medicilor de la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti. La urma urmei, totul trebuie sa inceapa de undeva. Incepe cu una dintre cele mai mari probleme din sistem: problema puterii discretionare. Din pacate, asa stau lucrurile in Sanatate. Sunt doua categorii: sefii si restul", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Potrivit presedintelui Aliantei Medicilor, Bogdan Tanase, sefii sunt cei care iau decizii pentru care nu dau nimanui socoteala si restul, care trebuie sa faca imposibilul.

"Sefii care nu trebuie sa raspunda solicitarilor subordonatilor, dar care ii pot trage la raspundere in orice moment. Sefii care intotdeauna, in hatisul legilor si regulamentelor din sistem, isi gasesc negresit legile favorabile pe care le interpreteaza cum doresc, facand oficiul de judecator, procuror si juriu, fiindca democratia inca nu a aparut si in spitalele din Romania", arata medicul.

Bogdan Tanase spune ca de la un astfel de comportament porneste revolta medicilor de la Floreasca, dar precizeaza "asa e peste tot (sau in majoritatea locurilor, ca sa nu fim pasibili de o generalizare) " si, din pacate, "situatia convine, si nu se face niciun efort vizibil spre a fi schimbata".

"Toata lumea se intreaba de ce medicii tac. Medicii tac fiindca traiesc inca in dictatura - Oferiti-le democratie si vor vorbi! Medici, sustineti protestul, daca va doriti libertate! Pacienti, sustineti protestul - este pentru voi! Domnule ministru, aveti ocazia de a democratiza sistemul, daca va doriti!", se mai arata in comunicat.

Demisii in bloc la Floreasca

Amintim ca e situatie de criza la Spitalul Floreasca din Capitala, unde 17 dintre cei 31 de medici angajati pe sectia de Primiri Urgente si-au depus miercuri demisiile si zilele viitoare si alti colegi le-ar putea urma exemplul.

Cei 17 doctori sustin ca le e imposibil sa-si faca datoria in conditiile in care aprovizionarea cu materiale si medicamente este defectuoasa si chiar au cumparat medicamente din banii lor. In plus, tot ei spun ca nu mai suporta injuraturile managerului spitalului. Drept dovada, o inregistrare audio in care vocea ar fi a managerului Sorin Paun a aparut recent pe Internet.

Citeste mai multe detalii despre demisiile medicilor si reactia managerului spitalului

Doctorul Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti si seful UPU a Spitalului Floreasca, a declarat, miercuri dupa-amiaza, ca ia in calcul sa demisioneze si el daca numarul medicilor care vor ramane va fi insuficient pentru ca activitatea sa poata fi asigurata.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#reactie medici demisie Floreasca, #medici demisii , #spitale