Ministerul Sanatatii, noi detalii despre bebelusii ajunsi la spital cu o bacterie mortala

Joi, 11 Februarie 2016, ora 17:16
5106 citiri
Ministerul Sanatatii, noi detalii despre bebelusii ajunsi la spital cu o bacterie mortala
Foto: Arhiva Ziare.com

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Victor Strambu, a prezentat, joi, intr-o conferinta de presa, noi detalii despre bebelusii ajunsi la spital infectati cu o bacterie mortala.

Oficialul din minister a aratat ca "un numar de 15 copii din diverse localitati ale judetului Arges, deci nu dintr-un focar," au ajuns la spitale din Capitala, dintre care 12 la "Marie Curie", unul murind, si trei la Institutul "Matei Bals".

Bebelusi la spital cu o bacterie mortala: Nu se pune in discutie o epidemie

Trei copii de la Spitalul "Marie Curie" si doi de la "Matei Bals" au fost diagnosticati cu rotavirus, care provoaca grave probleme digestive, iar la ceilalti pacienti inca se asteapta rezultatele testelor.

Strambu a spus ca niciun copil nu a mai fost transferat din judetul Arges in Bucuresti de miercuri, de la ora 17:00. Totodata, acesta a lamurit si informatiile aparure in presa, potrivit carora 12 copii infectati cu aceeasi bacterie ar fi ajuns la spitalele din Arges in noaptea de miercuri spre joi.

"Au fost internati pentru diverse cauze la nivelul spitalelor din Arges, cei 12 copii nu au legatura cu cazul despre care discutam noi", a precizat Strambu.

Alerta medicala: Tot mai multi bebelusi ajung la spital cu bacteria care ii poate ucide

Un singur copil cu E.coli

Dintre pacientii internati in Bucuresti, la un singur copil s-a confirmat prezenta bacteriei E.coli, cel care a si murit la "Marie Curie". Secretarul de stat a explicat ca mama acestui bebelus s-a prezentat cu el la un spital din Arges pe 30 ianuarie, insa a refuzat internarea si a mers acasa. Femeia a revenit pe 31 ianuarie cu bebelusul in stare grava, copilul fiind transferat la "Marie Curie", unde a murit.

Bebelusi bolnavi din cauza unei bacterii misterioase: Un copil a murit la spital

Toti ceilalti copii internati in Capitala sunt intr-o stare mai buna decat la sosire. In prezent, sapte copii sunt sub dializa peritoneala.

Potrivit lui Victor Strambu, o echipa de medici s-a deplasat joi in judetul Arges pentru a face verificari. Comisia a dispus recoltarea de probe din laptele praf si obtinerea de date suplimentare, iar rezultatele probelor de laborator vor fi gata in 3-7 zile.

Si Directia de Sanatate Publica (DSP) Arges a demarat o ancheta in spitalele din judet, iar miercuri a constatat ca a existat o situatie in care in acelasi salon au fost internati copii cu afectiuni diferite, atat respiratorii, cat si digestive.

Acest lucru nu a avut efecte asupra starii copiilor ajunsi la Bucuresti, insa au primit amenzi de la asistenta pana la managerul spitalului respectiv. Valoarea amenzilor a pornit de la 500 de lei pentru asistenta pana la sume mai mari in cazul conducerii unitatii sanitare. Secretarul de stat a asigurat ca pacientii nu s-au infectat in spital.

Nu exista alimente comune

In ceea ce priveste alimentatia copiilor, Strambu a spus ca pana in acest moement nu s-a putut ajunge la o concluzie, pentru ca "nu au fost identificate alimente comune" care sa-i fi imbolnavit pe bebelusi.

"Exista doua cazuri in care laptele s-a preparat cu apa din fantana, altii au folosit apa de la diverse firme, deci nu exista un numitor comun. Toti copiii au venit cu simptomatologia de acasa, la unii a debutat cu fenomene respiratorii, apoi digestive, la altii direct cu fenomene digestive. Avem mai multe localitati, diverse moduri de preparare a alimentelor, simptomatologie diferita, deci nu poate fi vorba despre un focar", a aratat Strambu.

Oficialul din Ministerul Sanatatii a explicat ca acesti copii nu puteau fi tratati in spitalele din Arges: "Necesitau dializa, unitatea specializata e 'Marie Curie'...dializa peritoneala, pentru acesti copii sub un an se practica acest tip de terapie, nu oriunde se face".

Strambu a precizat ca echipa de medici epidemiologi si infectionisti care a mers in Arges va incerca sa stabileasca sursa imbolnavirii, adaugand ca acestia vor face verificari inclusiv in casele copiilor.

"Nu spune cineva ca sunt familii murdare sau curate. Contaminarea cu un virus se poate face pe cale aerogena fara probleme, e ca si cum am lua gripa dintr-un mijloc de transport", a subliniat Victor Strambu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ministerul Sanatatii bebelusi bacteri, #bebelusi bacterie spital , #spitale