Nou experiment al Ministerului Sanatatii - spitale transformate in fundatii

Marti, 13 Martie 2012, ora 17:36
2349 citiri
Nou experiment al Ministerului Sanatatii - spitale transformate in fundatii
Foto: Arhiva

Unele spitale din mai multe regiuni ar putea fi transformate in fundatii, din iulie, experimental, ceea ce ar permite managerilor acestor unitati sa isi stabileasca numarul de posturi si sa faca angajari, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Vasile Cepoi.

"In urma dezbaterilor pe care le-am avut la Ministerul Sanatatii cu specialistii in domeniu privind asistenta medicala tertiara, cele mai multe persoane au fost de acord ca spitalele pot sa devina institutii publice autofinantate sau fundatii. Niciuna dintre persoanele care au participat la dezbateri nu a fost de acord ca spitalele sa devina societati comerciale, fiind cunoscut faptul ca statutul societatilor este incert, pot intra in faliment sau chiar pot fi falimentate pentru diverse interese", a spus secretarul de stat Vasile Cepoi, la cea de a III-a editie a Forumului National al Asociatiilor de Pacienti organizata de Colegiul Medicilor din Romania si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Vasile Cepoi a precizat ca in semesterul al II-lea ar putea fi facut un pilot cu spitalele care ar functiona ca fundatii, dar ai caror administratori vor ramane Ministerul Sanatatii si, respectiv, autoritatile locale, aceiasi ca si in prezent.

"Transformarea spitalelor in fundatii ar avea un beneficiu imediat. Managerii nu ar mai trebui sa astepte sa primeasca de la Ministerul de Finante numarul de posturi, ci si-ar putea realiza propria schema de personal", a spus secretarul de stat.

Secretarul de stat a precizat ca functionarea ca unitati bugetare a spitalelor nu este corecta atat timp cat au contracte de servicii cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si primesc fonduri de la contribuabili, prin aceasta institutie.

In prezent, angajarea unei persoane poate fi facuta numai dupa plecarea din sistem a altor sapte.

In sistemul sanitar sunt 42.000 de posturi vacante, iar 11.000 de medici au plecat din Romania ca sa lucreze in spitale din Uniunea Europeana.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#spitale fundatii experimental, #spitale transformate fundatii , #spitale