Ziare.com

Numarul donatorilor de organe din Romania este in crestere

de Andrada Avram
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 14:01

   

Numarul donatorilor de organe din Romania este in crestere
In 2011 a crescut simtitor numarul donatorilor aflati in moarte cerebrala. Familiile au inteles ca organele celor iubiti pot salva numeroase alte vieti, potrivit datelor furnizate de Institutul Clinic Fundeni.

Prof. Dr Ioanel Sinescu, director al Centrului de Uronefrologie si Transplant, afirma ca "in ceea ce priveste transplantul renal, un lucru imbucurator s-a dovedit a fi in aceasta perioada cresterea numarului de donatori in moarte cerebrala, paritatea fiind de 50% cu donatorii in viata, ceea ce inseamna ca romanii chiar si in momente tragice nu ezita sa faca gesturi umanitare venind astfel in sprijinul semenilor aflati in suferinta", dupa cum se specifica intr-un comunicat remis Ziare.com.

Centrul de urologie de la Fundeni se lauda cu rezultate mai multe si mai bune decat in anii precedenti, "adresabilitatea pacientilor, in special in cazurile de oncologie urologica de mare dificultate, crescand cu circa 10% fata de perioada similara a anului trecut", dupa cum afirma dr. Sinescu.

Drept exemplu al donatorilor in viata sta cazul recent al sotilor Dorina Herisanu, 51 de ani, si Mihai Herisanu, 55 ani, sotia oferindu-i sotului unul dintre rinichii sai.

Barbatul suferea de diabet zaharat cu insuficienta renala in dializa, acum fiind internat post-operator, intr-o stare foarte buna. Cei doi urmeaza sa fie externati in curand.

Ca dovada a performantelor spitalului, Institutul Fundeni pune la dispozitie si o statistica ce numara 214 cazuri de interventii pentru tratarea cancerului renal, 113 pentru cancerul vezical, 54 de cazuri de operatii pentru cancer prostatic si 32 pentru cancer testicular. Au avut loc si 60 de transplanturi renale, 10 operatii cu tumori de glanda renala si 14 situatii de operare a cancerului cailor urinare superioare.

In Romania, cancerul renal parenchimatos este cel mai periculos din domeniul urologiei, avand cea mai mare rata de deces. In plus, incidenta acestuia este de 10-11 cazuri la o mie de locuitori, reprezentand 3% din cazurile de cancer la adulti.

Dr. Sinescu, impreuna cu echipa sa de specialisti, au publicat si o lucrare in care sunt prezentate cele mai importante notiuni despre cancerul renal, incluzand detalii despre investigatii, tratament, evolutie si rezultate.

Peste 5.000 de cazuri sunt sintetizate in paginile cartii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 951 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor