O bacterie periculoasa a fost descoperita intr-o sala de operatii a Spitalului Universitar

Duminica, 26 August 2018, ora 17:04
5972 citiri
O bacterie periculoasa a fost descoperita intr-o sala de operatii a Spitalului Universitar
Foto: Facebook / Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

Spitalul Universitar din Capitala a descoperit in urma cu cateva zile o bacterie periculoasa - bacilul piocianic - intr-una din salile de ginecologie unde aveau loc interventii cronice, insa nu obstetrice, institutia precizand ca incaperea este inchisa pentru decontaminare, iar posibilitatea infectarii este nula.

"Departamentul de Prevenire si Control Infectii Nosocomiale colecteaza in permanenta probe din toate ariile terapeutice, conform normelor sanitare interne si internationale. Mai mult, autoexigenta ne impune sa depasim aceste standarde. Proba pozitiva la bacilul piocianic a fost recoltata in dimineata zilei de 20 august dintr-un filtru de apa sterila aflat in spalatorul de la sala de ginecologie.

Toate filtrele din zona, manipulate exclusiv de personalul medical mediu, nu au fost folosite deloc cu 5 zile inainte sa se recolteze probele, respectiv intre 15-19 august. Sala respectiva este utilizata pentru interventii cronice, exclus cele din obstetrica. Asadar, orice posibilitate de propagare sau de infectare a vreunei persoane este nula", au declarat reprezentantii Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, printr-un comunicat de presa.

Acestia mai arata ca bacteria respectiva se dezvolta in apa statuta, iar nefolosirea instalatiilor implica asemenea riscuri.

"Tocmai de aceea se efectueaza controale in permanenta, iar o eventuala descoperire duce la masuri severe de decontaminare pana cand probele vor iesi negative. Este motivul pentru care sala a fost deocamdata inchisa. Intrucat in context au aparut precizari legate de controlul Ministerului Sanatatii, mentionam ca acesta s-a incheiat inainte de 14 august si a fost efectuat la cererea managementului SUUB. Se vor analiza cu certitudine si conditiile in care a aparut acest incident numai la unul dintre filtre, desi erau doua, iar daca se vor identifica neconformitati sau abateri de la normele procedurale cu privire la manipularea acestora, toti cei implicati vor fi sanctionati conform reglementarilor in vigoare", a mai precizat sursa citata.

Dupa ce medicii Spitalului Universitar vor avea rezultatele analizelor, ele vor fi prezentate in cadrul unei conferinte de presa.

Bacilul piocianic (bacil Gram negativ) este prezent in stare naturala in apa, uneori pe piele si in tubul digestiv. Pe numele sau stiintific pseudomonas aeruginosa, acesta bacterie este responsabila de grave infectii nozocomiale (dobandite in spital), arata Sfatul Medicului.

Bacteria este rezistenta la majoritatea antibioticelor, este extrem de agresiva si poate duce la complicatii fatale.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Spitalul Universitar bacil piocianic , #spitale