O nastere prematura intrerupe cursul firesc al dezvoltarii copilului. Incubatorul e o garantie pentru viata

Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 11:53
15717 citiri
O nastere prematura intrerupe cursul firesc al dezvoltarii copilului. Incubatorul e o garantie pentru viata
Foto: Facebook/Salvati Copiii Romania

O nastere prematura intrerupe cursul firesc al dezvoltarii copilului, facandu-l vulnerabil la agresiunile mediului extern.

De aceea, diferenta dintre moarte si viata este data de interventia medicala in primele minute de viata ale prematurului, minute "de aur", in care nou-nascutul este reanimant, incalzit si adapostit in incubatorul care, "mimand caldura corpului matern, este esential pentru supravietuire", spune dr. Livia Ognean, medic coordonator terapie intensiva neonatala la Maternitatea Sibiu.

Supravietuirea, insa, nu e totul, adauga medicul: "conteaza enorm si aparatele de monitorizare a respiratiei, a activitatii inimii, presiunii arterale, de monitorizare a saturatiei oxigenului".

Numai in 2016, Salvati Copiii Romania a dotat cu aparatura medicala de specialitate 31 de maternitati, oferind astfel o sansa la viata nou-nascutilor prematur. O parte semnificativa a acestor fonduri, in valoare totala de 355.981 euro, a venit de la cei care au ales sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit (http://salvaticopiii.ro/doilasuta/), transformand banii, care altfel ar fi ramas in posesia statului, in viata pentru copiii nascuti prematur.

"Ma impresioneaza si ma emotioneaza de fiecare data indarjirea si hotararea cu care acesti copii nascuti prematur lupta pentru viata lor in primele zile de viata, la fel cum ma impresioneaza, dupa perioada acuta initiala, fiecare privire sau zambet al acestor mici eroi", povesteste medicul Livia Ognean.

Lupta pentru viata, insa, nu este una simpla, iar reusita inseamna, pentru medic, nu doar salvarea, ci recuperarea integrala a copilului venit pe lume inainte de termen, fara ca organele sa i se fi dezvoltat suficient cat sa reziste agresiunilor din lumea de afara.

Exista un protocol medical care inseamna interventii contra-cronometru: "In primele minute, viata prematurului depinde de aplicarea corecta a unui protocol de reanimare neonatala in conditii de confort termic si cu ajutorul unor aparate moderne de sustinere a respiratiei. Confortul termic este asigurat azi de existenta in sala de nasteri a unor mese radiante moderne, dotate nu numai cu posibilitatea de a oferi caldura indispensabila vietii si cu aparate de sustinere a respiratiei, dar si cu mijloace de monitorizare a temperaturii si saturatiei oxigenului in sange.

Imediat dupa nastere, uneori pentru luni de zile, in functie de varsta de gestatie la care se naste copilul, incubatorul este aparatul care, mimand caldura corpului matern, este esential pentru supravietuire. La fel, multi din copiii prematuri au nevoie, pentru a respira, deci pentru a trai, de aparate de respiratie diverse (ventilatoare, aparate de tip CPAP etc.).

Si cum supravietuirea nu este totul, conteaza enorm si aparatele de monitorizare a respiratiei, a activitatii inimii, presiunii arterale, de monitorizare a saturatiei oxigenului", explica Livia Ognean, medic coordonator terapie intensiva neonatala la Maternitatea Sibiu.

Grija medicilor este ca prematuritatea sa nu aiba repercusiuni pe termen lung asupra dezvoltarii si sanatatii copilului, de aceea este cruciala calitatea actului medical, ea insasi depedenta de calitatea aparaturii medicale existente in maternitate.

"Nasterea prematura intrerupe cursul firesc, natural, al dezvoltarii intrauterine si oricat de mult ne-am stradui, oricat de moderne ar fi aparatele si de priceput personalul, dezvoltarea in afara uterului difera de cea intrauterina si prematurii au risc crescut pentru anomalii pe termen lung. Ne dorim copii sanatosi, multe din terapiile aplicate prematurilor pot avea si efecte negative si de aceea echipamentele folosite in tratamentul si monitorizarea prematurilor trebuie sa fie moderne si dotate cu sisteme de siguranta.

Startul conteaza. Nasterea prematura in unitati neonatale de nivel inferior (I sau II) si transferul ulterior al prematurului spre unitatile specializate (de nivel III sau regionale) reprezinta un factor important de risc pentru morbiditate si mortalitate crescuta. Lipsa echipamentelor necesare ingrijirii acestor copii sau existenta unor echipamente vechi, depasite din punct de vedere tenhnic (incubatoare, ventilatoare, monitoare, etc:), lipsa experientei in ingrijirea prematurilor si personalul insuficient reprezinta alti factori importanti pentru complicatii postnatale ale prematuritatii care cresc riscul de deces si sechele pe termen indelungat", adauga medicul.

Dincolo de dotarea maternitatii, insa, diferenta majora o face medicul. Nici el, insa, nu poate face minuni cu mainile goale: "Dar si perioada dinainte de nastere conteaza. Aplicarea protocoalelor obstetricale de prevenire a nasterii premature, de tratament al afectiunilor materne cu risc pentru nastere prematura (hipertensiune, diabet, infectii materne, etc.) si a protocolului de grabire a maturarii pulmonare prin administrare prenatala de corticosteroizi reprezinta, de asemenea, factori extrem de importanti pentru supravietuirea prematurului".

Incubatoarele vitale sunt diferite, spune dr. Livia Ognean, asa cum sunt si copiii: "Fiecare prematur trebuie ingrijit in incubatorul care ii asigura cel mai bine nevoile, cu cat prematurul e mai mic, nevoile de asistenta medicala fiind mai mari. Costurile incubatoarele difera deci in functie de performantele lor.

Cel mai ieftin incubator modern simplu costa in jur de 30.000 lei. In functie de numarul de paturi de terapie intensiva ar fi nevoie, deci, sa zicem la un numar de 10 locuri, de minim 300.000 lei. Dar trebuie socotit ca macar jumatate din cele 10 locuri ar trebui sa fie asigurate de incubatoare mai performante ceea ce ridica costurile la cel putin 600.000-800.000 lei. Apoi mai trebuie socotite si cel putin 6-8 incubatoare de rezerva pentru ca periodic incubatoarele trebuie curatate, dezinfectate ceea ce creste, evident costurile cu inca vreo 500.000-600.000 lei.

Si pana acum am vorbit numai de incubatoare. Aparatele de respiratie moderne au preturi care variaza intre 50.000 si 150.000 lei si chiar mai mult. E nevoie de minim 10 astfel de aparate. Apoi urmeaza monitoarele, cele mai ieftine pulsoximetre costand in jur de 12.000 lei. Monitoarele cardio-respiratorii sunt si mai scumpe. Monitoarele transcutanate ale gazelor sangvine si analizoarele invazive de gaze sangvine, esentiale pentru o terapie intensiva neonatala, costa peste 50.000 lei fiecare. Iar tot ce am mentionat deja reprezinta doar dotarea de baza".

398 din cei 2.940 (13,5%) de copii veniti pe lume in 2015 la Maternitatea din Sibiu s-au nascut prematur si au avut nevoie de suport medical imediat si de calitate pentru a supravietui si a se dezvolta sanatos. In conditiile in care rata mortalitatii in judetul Sibiu a fost, in 2015, de 6,5 la mie, este necesara o atentie sporita acordata maternitatilor, astfel incat medicii sa poata lupta cu instrumente adecvate pentru viata prematurilor.

In anul 2010, la startul programului Salvati Copiii de reducere a mortalitatii infantile, Romania inregistra o rata a mortalitatii infantile de 10,1 la mia de copii nascuti vii, rata care a coborat la 8 la mia de nou-nascuti vii, in 2015. Chiar si asa, Romania ramane pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile, din cauze prevenibile ori afectiuni tratabile, atata vreme cat maternitatea are la indemana aparatura medicala necesara.

Toti cei care doresc sa sprijine aceasta cauza pot descarca formularele 230 si 200, precompletate cu datele de identificare ale organizatiei, de la adresa http://salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate si depuse personal la administratiile financiare sau trimise prin posta, cu confirmare de primire, pana la data de 25 mai 2017. Suma nu trebuie mentionata in formular, ea urmand sa fie completata de administratia financiara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#incubatoare copii prematuri , #spitale