(P) Cele doua valente ale plagiatului si solutia politica a Noii Republici

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 16:59
627 citiri
(P) Cele doua valente ale plagiatului si solutia politica a Noii Republici
Foto: Madiasi Info

In universitatile occidentale, orice lucrare personala este ceruta si in varianta electronica pentru a se putea testa din punct de vedere al plagiatului cu ajutorul unui soft special. Daca se gasesc mai mult de trei randuri plagiate, autorul respectiv este indepartat din universitate.

Senatorul Valeriu Todirascu, Partidul Noua Republica, propune asimilarea plagiatului cu inselaciunea si pedepsirea acestuia cu inchisoare sau amenda penala, precum si retragea diplomei sau titlului.

Pacientii care sufera prejudicii materiale si morale in contact cu serviciile medicale, in loc sa primeasa alinarea la care se asteapta, sunt indreptatite sa primeasca despagubiri.

Medicii ar trebui sa poata lucra netimorati, fara teama ca ar putea deveni datori toata viata pentru o gresala care poate fi inerenta in activitatea oricarui om care munceste zi si noapte in conditii de stres enorm, fara o recompensa sociala corespunzatoare a muncii sale.

Functionarea practica a actualei legi a malpraxisului este deficitara, Titlul XV din Legea nr.95/2006.

Mai putin 10% din sumele colectate de firmele de asigurare se intorc ca despagubiri catre pacientii prejudiciati, sursa: www.tody.ro/document/2013-03-18-Senator-Valeriu-Todirascu-Raspuns-primit-Comisia-Supraveghere-Asigurari.

Procedura este greoaie, incarcata de subiectivism si uneori de rea credinta si, de cele mai multe ori, cei pagubiti, daca au initiat demersul, se lasa pagubasi pe parcurs. Firmele de asigurari gasesc numeroase motive de a nu rambursa despagubirile care raman, de cele mai multe ori, in sarcina medicilor al caror salariu nu poate acoperi decat o mica rata lunara din cuantumul despagubirii. Consecinta situatiei actuale, pe langa nemultumirea celor prejudiciati, favorizeaza o alterare profunda a relatiei pacient-medic, o scadere marcata a increderii reciproce, cu consecinte dezastruoase pentru calitatea actului medical.

Recent, senatorul Valeriu Todirascu, Partidul Noua Republica, (PNR) a depus la Senat un proiect de lege de modificare a reglementarii malpraxisului medical www.tody.ro/document/2013-06-18-Senator-Valeriu-Todirascu-Propunere-legislativa-Malpraxis-modificarea-Legii-95-2006 si, ulterior, Ministerul Sanatatii (MS) a publicat pe site-ul sau, spre dezbatere publica, un proiect propriu cu acelasi subiect, elaborat, ne spune dl. Ministru Nicolaescu, citez: "dupa indelungi consultari cu asociatiile de pacienti, firmele de asigurare si institutiile medicale": www.ms.ro/documente/Proiect%20de%20lege%20pentru%20modificarea%20Titlului%20XV_792_1567.pdf

Amandoua proiectele incearca sa imbunatateasca legea veche. Reusesc insa? Si care mai mult decat celalalt? Care ar fi abordarea mai utila pentru pacienti si pentru medici, in acelasi timp, din moment ce piata asigurarilor de malpraxis este reglementata de Stat? Iata o comparatie intre cele doua propuneri legislative:

Definitia malpraxisisului:

- MS o definesc "comportament neglijent" iar Noua Republica o defineste "eroare medicala".

Responsabilitate in caz de eroare medicala:

- MS o atribuie "medicului, in principal, si institutiei secundar" iar Noua Republica o atribuie "in primul rand institutiei si apoi medicului".

Responsabilitate in caz de dotare insuficienta, conditii improprii, vicii ascunse:

- MS o atribuie catre "nimeni", iar Noua Republica o atribuie "institutiei".

Despagubire in caz de vatamare accidentala, reactie adversa, reactie particulara:

- MS o atribuie catre "nimeni", iar Noua Republica o atribuie catre un "Fond special din fondul neutilizat al asigurarilor de malpraxis".

Responsabilitate infectie nosocomiala (intraspitaliceasca) de cauza externa:

- MS o atribuie catre"nimeni", iar Noua Republica o atribuie "institutiei".

Despagubiri imediate prin intelegere amiabila:

- MS o definesc "dupa evaluarea unui expert si stabilirea prezentei malpraxisului", iar Noua Republica o defineste "imediat, prin negociere cu institutia si asigurator".

Cine plateste expertul?:

- MS stabilesc a fi "Asiguratorul (de fapt medicul prin polita de asigurare)", iar Noua Republica prevede ca "nu este cazul pentru ca nu este implicat un expert".

Cat dureaza negocierea amiabila?:

- MS o stabileste le "6 luni sau mai mult", iar Noua Republica propune "30 de zile".

Ce urmeaza dupa negocierea amiabila?:

- MS definesc calea prin "Instanta", iar Noua Republica propune prin "Comisia de malpraxis sau Instanta".

Cine reglementeaza contractul de asigurare?:

- MS desemneaza pe "Asigurator", iar Noua Republica propune "MS si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor".

Cine formuleaza modelul de consimtamant informat?:

- MS desemneaza pe "Nimeni", iar Noua Republica propune "Ministerul Sanatatii".

Cine suporta despagubirile morale?:

- MS ii desemneaza pe "Medicul, direct sau prin asigurare suplimentara", iar Noua Republica propune "Asigurator, in cadrul aceleiasi polite".

Cine limiteaza despagubirile?:

- MS ii desemneaza pe "Ministerul Sanatatii, numai pentru cele morale", iar Noua Republica propune "prin Lege".

Cine este vinovat daca nu exista ghiduri nationale pentru afectiunea in cauza?:

- MS ii desemneaza pe "nimeni", iar Noua Republica propune "Ministerul Sanatatii".

Imbunatatirea mecanismului de acordare a despagubirilor de malpraxis si grabirea procesului ar duce la recapatarea increderii pierdute si la exercitarea unor presiuni pentru imbunatatirea sigurantei si calitatii actului medical.

Este mare nevoie de astfel de presiuni in medicina romaneasca, dar acestea ar trebui indreptate in special catre institutiile medicale si mai putin catre medici.

Senator Valeriu Todirascu

Membru al Comisiei de Sanatate Publica

e-mail: valeriu.todirascu@senat.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#plagiat solutie politica, #malpraxis medical, #inchisoare plagiat, #amenda penala plagiat , #spitale