Premiera medicala la Cluj: Primul transplant de inima artificiala din Romania

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 18:24
4031 citiri
Premiera medicala la Cluj: Primul transplant de inima artificiala din Romania
Foto: Arhiva

Institutul Inimii "Niculae Stancioiu" din Cluj-Napoca pregateste primul transplant de inima artificiala din Romania prin mai multe demersuri care privesc legalitatea tuturor procedurilor, a declarat directorul Institutului Inimii, Tudor Simionescu.

"Primul pas consta in introducerea pe piata medicala a acestui dispozitiv numit inima artificiala, prin aprobari ale Ministerului Sanatatii. Urmatorul pas este cel in care vom stabili, concret, cu echipa de specialisti din Italia, momentul in care va veni la Cluj-Napoca pentru a efectua prima interventie chirurgicala demonstrativa, urmand ca dupa aceasta operatie, care va fi cu siguranta un succes, sa extindem programul de implant de inima artificiala printr-o colaborare de lunga durata cu partea italiana", a explicat directorul institutului.

Modalitatea in care aceste dispozitive vor fi platite, in viitor, partii italiene, precum si cea privitoare la transferul procedurilor chirurgicale de catre specialistii de la Roma vor fi stabilite in a doua jumatate a acestui an, a precizat Tudor Simionescu.

Directorul Institutului Inimii a aratat, totodata, ca exista deja o lista cu pacientii care vor fi supusi implantului cardiac, dar care nu este inca definitiva. Pacientii cu prioritate vor fi reevaluati, pentru a se vedea care este stadiul bolii in faza pregatirilor pentru interventia chirurgicala.

Potrivit directorului Tudor Simionescu, specialistii italieni sunt cei care au ales Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru o colaborare pe termen lung, ca urmare a multiplelor performante medicale obtinute de colectivul de medici clujeni.

"Sincer, nu stiu sursa sigura prin care chirurgii italieni au aflat despre performantele medicale de la Institutul Inimii, dar intamplarea este fericita", a spus Tudor Simionescu.

Echipa operatorie care va veni de la Roma la Cluj-Napoca pentru transplantul de inima artificiala va fi condusa de coordonatorul Programului National de Transplant Cardiac din Italia. Totodata, Vaticanul este interesat si a sustinut acest program de implant cardiac in Spitalul "Bambino Gesu", pe care il detine, iar in luna decembrie 2010 o echipa de medici ai acestei unitati sanitare a prezentat tehnica transplantului de inima artificiala la Institutul Inimii "Niculae Stancioiu".

La Cluj-Napoca nu s-au efectuat transplanturi de inima pana la ora actuala, a aratat directorul Tudor Simionescu, precizand insa ca in institut se fac anual in jur de 2.000 de interventii complexe de chirurgie cardiaca.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#transplant inima artificiala Romania, #premiera medicala transplant inima , #spitale