Romania nu isi poate inca trata eficient pacientii cu arsuri grave: Un pompier suprins de flacari, transferat la Viena

Sambata, 06 Aprilie 2019, ora 15:33
3538 citiri
Romania nu isi poate inca trata eficient pacientii cu arsuri grave: Un pompier suprins de flacari, transferat la Viena
Foto: Arhiva Pixabay

Un pompier din judetul Mehedinti care a suferit, vineri, arsuri grave in timpul unei interventii pentru stingerea unui incendiu de vegetatie a fost transferat noaptea trecuta la o unitate medicala din Viena. Motivul: Spitalul Judetean Timisoara, la care era internat, nu avea aparatura necesara pentru a-l trata.

Potrivit directorului spitalului din Timisoara, dr. Marius Craina, pompierul a suferit vineri arsuri "destul de profunde" pe mai mult de 30% din suprafata corporala.

Din pacate, desi a fost adus de urgenta cu un elicopter SMURD la spital, medicii nu i-au putut acorda, la Timisoara, suficinete ingrijiri si au decis sa il transfere.

"Pacientul a fost adus ieri (n.r. vineri) dupa-masa, a fost diagnosticat si s-au facut primele interventii de urgenta la Spitalul Judetean Timisoara, iar in cursul noptii a fost transferat la o clinica de specialitate, de profil, din Viena.

La noi, Centrul de mari arsi va fi functional in luna iunie si am inteles ca la celelalte unitati din tara nu erau paturi. Noi speram sa dam drumul la centrul nostru in luna iunie, licitatiile pentru aparatura in parte sunt finalizate, parte sunt in curs de executie, iar in iunie vrem sa inauguram centrul", a declarat pentri Mediafax directorul Spitalului Judetean din Viena, medicul Marius Craina.

De fapt, la Spitalul Judetean din Timisoara lucrarile la o sectie de Mari Arsi au inceput inca de acum trei ani. Serviciul nu este nici astazi functional, insa, din cauza ca Ministerul Sanatatii nu a dotat la timp respectiva sectie cu aparatura necesara.

Si, din pacate, nu doar spitalul timisorean sufera din cauza lipsei aparaturii necesare pentru a trata pacientii cu arsuri grave. In ciuda faptului ca inca din 2015 tragedia de la Colectiv a scos la iveala imposibilitatea sistemului sanitar romanesc de a salava marii arsi - statul n-a luat, aproape nicaioeri in tara, masurile necesare pentru remedierea problemelor.

Spre exemplu, la Spitalul Judetean din Brasov, la inceputul acestui an, s-a inaugurat un serviciu cu doua paturi pentru marii arsi - realizat cu o investitie totala de circa 700.000 de euro - care fusese dotat nu cu bani publici, ci din sponsorizari.

La acel moment, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, s-a declarat chiar surprinsa de reusita medicilor brasoveni care atrasesera sponsorizarile.

Paturi pentru mari arsi mai exista, in acest moment, si la Spitalul Floreasca, dar si la cel de Arsi, din Capitala. Din pacate, acestea nu sunt nici pe departe suficiente pentru a trata toti pacientii cu arsuri care ajuns la spitale in stare grava.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pompier ars transferat Viena, #pompier ars Timisoara incendiu vegetatie Viena, #paturi mari arsi putine Floreasca Brasov , #spitale