Ziare.com

Romania, pe ultimele locuri in Europa dupa numarul donatorilor de organe

Marti, 26 Iulie 2011, ora 17:10

   

Romania, pe ultimele locuri in Europa dupa numarul donatorilor de organe
Romania se afla pe ultimele locuri din Europa in privinta numarului donatorilor de organe, cu numai un donator la un milion de locuitori, fata de media europeana de 20 la un milion de locuitori, au precizat, marti, reprezentantii Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR).

"In ultima perioada, in presa au aparut tot felul de informatii privind rapirea de persoane pentru prelevarea de organe, respectiv de implicare a unor cadre medicale in astfel de activitati. Aceste informatii nu fac decat sa spulbere sperantele unor pacienti aflati pe listele de asteptare in vederea efectuarii unui transplant, dar duce si la formarea unei imagini negative in randul cetatenilor", a declarat prim-vicepresedintele ATR, Gheorghe Tache.

In opinia reprezentantilor ATR, este foarte important, in acest context, ca populatia sa constientizeze rolul transplatului si importanta donarii de organe.

"Organele unei singure persoane aflate in moarte clinica pot salva sase vieti", au precizat reprezentantii ATR.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sanatatii si facute publice de ATR, in Romania sunt in prezent peste 2.400 de persoane care asteapta un transplant renal, cardiac sau hepatic.

Programul National pentru Transplant de Organe si Tesuturi, avizat de Ministerul Sanatatii avizat pentru 2011, prevede sa fie efectuate 272 de transplanturi de rinichi, 60 de ficat, 16 de cord si aproximativ 200 de transplanturi de maduva.

Aceleasi date mai arata ca, in prezent, in sistemul de dializa sunt peste 9.000 de pacienti, iar Ministerul Sanatatii si-a propus pentru 2011-2012 sa deconteze dializa pentru 9.511 pacienti, dintre care peste jumatate au indicatie de transplant.

Sursa: rNews

Articol citit de 549 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor