Sarea de pe rana Sanatatii (Opinii)

Joi, 02 Iunie 2011, ora 16:37
3051 citiri
Sarea de pe rana Sanatatii (Opinii)
Foto: ghidcabinet.ro

Intr-o goana acerba de cosmetizare a chipului livid sub care se prezinta domeniul Sanatatii in Romania, Casa de Asigurari vine cu inca un proiect straniu.

Potrivit proiectului CNAS, internarile in spitale vor fi scanate mai draconic decat orice banal container debarcat pe cheiurile Constantei. Noile criterii de internare in spitale care sunt stabilite de normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in 2011-2012, proiect al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), sunt pe cat de vigilente, pe atat de evazive.

Conform initiativei, medicii vor fi de fapt niste veritabili vamesi in halate albe, cu drept de triere a pacientilor acolo, in arena spitaliceasca. Degetul mare in sus, o sansa in plus la vindecare. Invers, sensul spre pamant, ca vesnica pomenire a masurilor novatoare marca CNAS.

Care sunt testele determinante pentru a putea fi locatar vremelnic al stabilimentelor de insanatosire? Trebuie sa fii detinatorul unei hemoragii continue. Nu este specificat numarul minim al litrilor de sange ramasi in inventarul celui afectat. Pierderea subita a cunostintei, a vederii sau auzului. Cum prima le include pe celelalte doua, rezulta ca la filtrul organizat la poarta spitalului este imperativ necesara prezenta cate unui Cerber oftalmolog si ORL-ist.

Febra persistenta, cu o vechime la temperaturi de fierbere a bolii (38 de grade) de cinci zile. Daca intr-a patra mirosi deja a tamaie, iti asumi vina totala ca ai indraznit sa lepezi sanatatea. Mai sunt si alte "porunci" - deshidratare severa, puls si tensiune etc.

Incercand o lamurire la aceasta plasmuire de proiect, presedintele Casei de Asigurari zice ca noua ordine va eficientiza procesul internarilor si nu vor mai patrunde in spitale tot soiul de bolnavi inchipuiti. Domnul Lucian Duta ne asigura ca un "tablou clinic" precis este suficient pentru a face diferenta intre "pass" si "reject".

Ca doctor in medicina cu teza "Contributii la studiul arhitecturii esofagului", Lucian Duta stie ca simptomele unei boli sunt adesea multiple si inselatoare, astfel incat nu poti baga pe gatul unor aparente (puls, febra etc.) un diagnostic precis.

De aceea, el invoca medicii de familie ca raspunzatori de sanatatea celor respinsi de la spitalizare. Omite insa faptul ca acesti colegi se afla in pragul unui extins litigiu deschis cu Casa. Lor li se alatura farmacistii, tot pe motiv de insuficienta monetara.

Facut sandwich intre astfel de entitati, cetateanul bolnavicios este descumpanit, indignat, nesigur. "Vina" lui rezida in faptul ca plateste un sistem maladiv lovit de o drastica hemoragie financiara, coplesit de febra masurilor pompieristice si care se afla la un pas de pierderea constientei si a constiintei. Drept urmare, nu vede si nu aude ca este raspunzator de cel mai important domeniu al unei natiuni: Sanatatea.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#triere bolnavi spitale, #internari spital, #CNAS spital, #Lucian Duta CNAS , #spitale