Scandalul dezinfectantilor: Alianta Medicilor cere declararea situatiei de urgenta

Vineri, 06 Mai 2016, ora 13:43
4022 citiri
Scandalul dezinfectantilor: Alianta Medicilor cere declararea situatiei de urgenta
Foto: Arhiva Ziare.com

Alianta Medicilor din Romania a transmis, vineri, un memoriu la Ministerul Sanatatii, Administratia Prezidentiala si Guvern "privind consecintele deosebit de grave ale utilizarii de substante dezinfectante improprii in mediul spitalicesc din Romania", in care cere "declararea situatiei de urgenta".

"Va solicitam ca, in paralel, sa analizati necesitatea declansarii unei ample anchete administrative, care sa aiba in vedere analiza aprofundata, interdisciplinara a utilizarii unor substante improprii de igienizare.

Un prim aspect, pe care trebuie sa il identifice spre analiza o asemenea comisie, consta in gradul de siguranta oferit pacientilor din spitalele in care s-au utilizat aceste substante improprii, mai exact, identificarea corecta a riscurilor la care sunt expusi pacientii si actul medical prestat in aceste unitati", se arata in memoriul medicilor.

Laboratoarele care verifica dezinfectantii nu au nevoie de autorizatie sau acreditare

Mai departe, medicii considera ca ar trebui dispuse, de urgenta, masuri de siguranta, de confiscare si punere sub sechestru a depozitelor in care se regasesc substantele comercializate de Hexi Pharma, cu dispunerea imediata a unor expertizari biochimice a produselor in cauza.

De asemenea, Alianta Medicilor spune ca este necesara "dispunerea de urgenta si intempestiva a unor teste de sanitatie intr-un numar cat mai mare din spitalele care se presupune a fi afectate".

Scandalul dezinfectantilor: Ministrul Sanatatii ramane in functie, dar Ciolos ii trimite Corpul de control

Scandalul dezinfectantilor - Seful Corpului de Control al Guvernului critica DIICOT: Scuze penibile

Medicii mai atrag atentia asupra riscurilor care ar trebui analizate cum ar fi "expunerea germenilor de spital la concentratii reduse, biocide pentru germenii sensibili dar care, este dovedit, favorizeaza selectarea de tulpini rezistente si la antibiotice si la dezinfectante (dovedit pentru germeni ca Pseudomonas sau stafilococ) ".

De asemenea, "concentratiile mici favorizeaza si formarea sau mentinerea de biofilme pe suprafete (inclusiv endoscoape sau cada de baie a unui pacient cu arsuri, de exemplu) care nu mai pot fi sterilizate. Iar biofilmele sunt cauza majora de raspandire a infectiilor nosocomiale", atrage atentia Alianta Medicilor in memoriu.

Chemare la protest in scandalul dezinfectantilor: Haideti sa facem ceva!

Alianta Medicilor spune ca situatia "intruneste conditiile declararii situatiei de urgenta", fiind vorba de "un atentat la sanatatea publica".

"Din perspectiva naturii riscurilor la care sunt expusi pacientii si a amplitudinii situatiei de risc suntem de parere ca impactul acestei posibile falsificari de produs, marca Hexi Pharma, asupra ecologiei mediului de spital, dezvoltarea si raspandirea germenilor multirezistenti intruneste conditiile declararii situatiei de urgenta!

Subliniem ca este realmente un atentat la sanatatea publica daca se dovedeste ca la Hexi Pharma acesta era modul de lucru! Trebuie sa amintim si faptul ca firma in cauza a demonstrat suficienta rea credinta si prin ignorarea opiniei publice, omitand sa dea public declaratii atunci cand o ancheta mediatica a fost lansata in legatura cu produsul Thor, utilizat la maternitatea din Pitesti.

Datorita presiunii mediatice firma si-a schimbat denumirea din Universitar Farma in Hexi Pharma", se mai arata in memoriul Aliantei Medicilor din Romania.

Cadariu, in scandalul dezinfectantilor: Stiu ce campanie e pregatita impotriva mea. Apropo de demitere sau demisie, sunt obisnuit

Medicii considera ca toate aceste demersuri trebuie indeplinite in conditii de transparenta totala si credibilitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#situatie urgenta dezinfectanti, #medici situatie urgenta, #scandal dezinfectanti , #spitale