Senator: Romania a oferit strainatatii cadre medicale in valoare de 600 milioane euro, in ultimii 10 ani

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 21:44
3262 citiri
Senator: Romania a oferit strainatatii cadre medicale in valoare de 600 milioane euro, in ultimii 10 ani
Foto: Realitatea TV

Romania a oferit in ultimii 10 ani strainatatii cadre medicale in valoare de 600 de milioane de euro, a declarat, joi, in cadrul unei dezbateri, vicepresedintele Comisiei de sanatate a Senatului, Florian Popa.

"Dupa Revolutie, in anii '90 s-a observat ca procentul celor plecati si celor care voiau sa plece din tara medici era de 60 la suta, acestia avand intre 38 - 40 de ani. In ultimii ani, 60 la suta din medicii care aleg strainatatea au varste intre 42 si 48 de ani.

Romania a oferit in ultimii 10 ani medici si cadre medicale in valoare de 600 de milioane de euro. Avem zone in tara total neacoperite din punctul de vedere al existentei medicului.

Deficitul de medici creste: Sectiile de spital ultraperformante risca sa ajunga muzeu

In spatiul rural sunt cele mai mari probleme in ceea ce priveste lipsa personalului medical. Este o risipa mare de resurse. Dupa sase ani de studii, doar o mica parte dintre absolventi intra intr-un ciclu de specializare", a spus Florian Popa.

Potrivit acestuia, scolile de medicina din Romania scot aproximativ 3.000 - 3.500 de absolventi pe an si, tot anual, pleaca din tara aproape 3.000.

Senatorul a mai afirmat ca, pentru a impiedica plecarea medicilor, Ungaria a impus semnarea unui contract de catre studentii la medicina care prevede ca acestia sa lucreze in tara dupa absolvire un numar de ani, iar in cazul in care pleaca mai devreme sa plateasca scolarizarea. De asemenea, Slovacia a recurs la aceasta masura.

"Se pare ca aceasta solutie nu este acceptata. Rezolvarea consta intr-o pozitie mai ferma a statului roman in favoarea unui program european mai larg care sa ofere compensatii pentru tarile care ofera creiere si specialisti.

Suntem intr-o perioada in care pregatim oameni care dispar, generatii intregi dispar. Ar fi necesar un program european in care primitorii sa ofere compensatii formatorilor", a spus vicepresedintele Comisiei de sanatate din Senat. Prezent la dezbatere, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc a sustinut ca Romania se confrunta cu "o mare drama nationala" - exodul medicilor.

"Tot Estul Europei se confrunta cu aceasta problema. Singura sansa de a gasi o solutie este de a aborda aceasta tema la nivel european. In acest moment, tarile sarace dau mai mult tarilor bogate in sistemul sanitar. Este necesar un demers comun est-european care sa ridice si sa sustina aceasta problema", a spus secretarul de stat.

Pe de alta parte, europarlamentarul Cristian Busoi, membru in Comisia de sanatate a Parlamentului European, a sustinut ca solutia nu se afla la Bruxelles, ci in Romania.

"Este o problema nationala care trebuie rezolvata in Romania. Nici tarile care primesc medici romani nu sunt intru totul entuziaste. Medicii de acolo nu privesc cu ochi buni nici faptul ca tineri talentati, entuziasti vin si le iau pacientii", a spus Busoi.

In opinia sa, problema salariilor mici ale medicilor nu este singura. "Avem probleme de organizare, de avansare in cariera, de transparenta prin care se ocupa functiile", a aratat Busoi.

Un proiect de lege privind statutul personalului medical va fi depus, cel mai probabil in luna decembrie, la Parlament, pentru a intra in circuitul legislativ, a mai spus Dorel Sandesc.

"Lucram si vom lansa in curand o initiativa legislativa adresata statutului medicilor si personalului medical prin care lansam cateva propuneri pentru o dezbatere, care suntem convinsi ca va fi foarte aprinsa, pentru a ameliora acest statut. Noi speram ca in decembrie sa il prezentam la Parlamen si sa intre in circuitul actelor legislative", a spus Sandesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#senator Romania medici strainatate, #senator exod medici strainatate, #exod medici romani strainatate , #spitale