Speranta de viata in Romania, cu 5 ani mai mica fata de media europeana

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 16:00
3422 citiri
Speranta de viata in Romania, cu 5 ani mai mica fata de media europeana
Foto: Antena 3

Lipsa cadrelor medicale din sistemul de sanatate afecteaza conditia pacientului cronic, iar calitatea vietii acestuia inregistreaza un nivel redus fata de cei europeni, in conditiile in care speranta de viata in Romania este cu cinci ani mai mica fata de media europeana, potrivit APCR (Alianta Pacientilor Cronici din Romania).

"Conform estimarilor Colegiului Medicilor, deficitul de personal in sistemul medical romanesc este de peste de 40.000 de cadre medicale, medici si asistenti. Aceasta lipsa inseamna pentru toti pacientii timp si energie irosita in incercarea de a accesa serviciile medicale la care cu totii avem dreptul", spun reprezentantii APCR.

Potrivit sursei citate, toate problemele cu care se confrunta bolnavii cronici, in particular pacientii cu cancer, si situatia Institutului Cantacuzino au fost punctele de plecare pentru autosesizarea institutiei Avocatul Poporului, cu privire la situatia dramatica cu care se confrunta acestia.

"Bolnavii cronici din Romania, platitori de taxe si contributori la bugetul sistemului national de sanatate, au ajuns in situatia de a-si asigura tratamentul recurgand la medicamente cumparate din strainatate, pe propria cheltuiala, iar majoritatea care nu-si permit acest lucru mor", mai spun cei de la APCR.

Reprezentantii APCR solicita Guvernului Romaniei sa ia masuri urgente pentru remedierea acestei situatii "fara precedent in Romania."

"Dincolo de caracterul evident iresponsabil al modului in care Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trateaza problema bolnavilor cronici, situatia care se perpetueaza de ani de zile are si efecte economice negative: costurile pentru refacerea starii de sanatate a populatiei cresc exponential.

Facem apel la autoritati sa abordeze problema de urgenta, intr-o maniera globala, dincolo de interesele de moment si sa se gandeasca la toate consecintele pe care subfinantarea sistemului le implica asupra cetatenilor Romaniei", au conchis cei de la APCR.

În ce măsură poate fi majorată vârsta de pensionare. Speranța de viață în România, la coada Europei
În ce măsură poate fi majorată vârsta de pensionare. Speranța de viață în România, la coada Europei
O nouă lege privind sistemul public de pensii, propusă de Ministerul Muncii și adoptată de Parlament la finalul lui noiembrie 2023, va intra în vigoare la 1 septembrie. Printre altele, noile...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#bolnavi cronici Romania, #cadre didactice deficit Romania, #Alianta Pacientilor Cronici, #speranta viata Romania , #spitale