Atentie la hepatita C! Streinu Cercel: Peste 5% din cei testati au boala

Luni, 29 Septembrie 2014, ora 23:56
4569 citiri
Atentie la hepatita C! Streinu Cercel: Peste 5% din cei testati au boala
Foto: hepato.ro

Peste 5% dintre cele 35.282 de persoane care sunt inscrise in Registrul national al infectiilor determinate de virusurile hepatice si care au fost testate pentru virusul hepatitei C au fost diagnosticate cu aceasta boala, a anuntat, luni, managerul Institutului "Matei Bals", Adrian Streinu Cercel.

"Am lansat astazi (luni - n.red.) testarea voluntara pentru infectia cu hepatita C, pentru inregistrarea datelor in Registrul national al infectiilor determinate de virusurile hepatice. Registrul national are inscrisi 35.282 de pacinenti testati pentru virsul hepatic C. Dintre acestia, 1.932 au fost gasiti HCV pozitiv, adica 5,48 la suta.

Alerta medicala. Sunt focare de hepatita, iar stocurile de vaccinuri au fost epuizate

Acum, pacientii completeaza un chestionar. Daca se incadreaza intr-una dintre categoriile mentionate, intra in screaning. Nu inseamna ca in screaning vor intra 20 de milioane de oameni. In fiecare judet sunt cate noua medici implicati in program", a prof. dr. Adrian Streinu Cercel, la evenimentul de lansare a testarii voluntare in Capitala, la care au participat si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Testare in Capitala, in cort la Piata Universitatii

Streinu Cercel a precizat ca orice persoana care vrea sa faca acest test va raspunde la mai multe intrebari. "In Capitala, in cortul de la Piata Universitatii, testam numai persoanele la risc", a mai spus managerul Institutului "Matei Bals".

O persoana care accepta sa fie testata raspunde la mai multe intrebari, iar daca da cel putin un raspuns afirmativ, va fi trimisa la un medic specialist.

"Oamenii sunt intrebati daca au facut transfuzii de sange inainte de 1992, interventii stomatologie ample, interventii chirugicale, daca au contacte sexuale intamplatoare, tatuaje si piercinguri, daca folosesc in comun obiecte de igiena personala sau daca administreaza intravenos droguri sau etnobotanice.

Daca testul este pozitiv, atunci pacientul este trimis la infectionist sau gastroenterolog. Doar prezenta virusului nu inseamna ca persoanele sunt si bolnave. 20% din pacientii care fac infectia cu virusul hepatitic C se vindeca spontan, iar 80% raman purtatori cronici ai acestui virus", a adaugat Streinu Cercel..

Primarul general Sorin Oprescu a promis ca va pune la dispozitie si alte locuri pentru testare.

"Este un semnal ca sa ne indreptam catre preventie - depistarea purtatorului sanatos si, apoi, tratamentul. Foarte bine ca programele reapar. Sprijinim programele Ministerului Sanatatii. Pot fi o mie de corturi, pot fi si zece corturi. Nu asta conteza, ci programul de preventie, pentru ca noi ne aflam, dupa cum spune OMS, intr-o aparenta stare de sanatate", a adaugat Oprescu.

"Si daca si alti primari se vor implica, chiar daca nu sunt medici, atunci tot mai multi oameni vor fi testati gratuit in acest program", a spus, la randul sau, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Ministrul a adaugat ca vor fi bani pentru tratamentul celor care vor fi depistati cu virusul hepatitei C. "Acum nu avem liste de asteptare la tratamentul cu Interferon. Sunt peste 5.000 de pacienti in evidentele CNAS pentru tratamentul virusului hepatic C", a mai spus Banicioiu.

Hepatita C, numita si "ucigasul tacut al secolului XX", este o boala infectioasa care, nepistata la timp, poate duce la cancer al ficatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#testare voluntara virus hepatic C, #testare voluntara hepatita Capitala, #hepatita C cancer ficat, #hepatita C transfuzii, #hepatita C Romania , #spitale