Ticalosia care ucide copii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 07 Iunie 2012, ora 13:20
16342 citiri
Ticalosia care ucide copii (Opinii)

Cursa de linie Blue Air Bucuresti - Nisa. La bord, un nou nascut, mogaldeata din care se vad mai mult tuburile care ii intra in manute si in gura. Intubat si plin de perfuzii trebuie sa ajunga la Marsilia pentru a fi operat pe cord. Il insotesc parintii si doi medici, un chirurg cardio-vascular si seful sectie terapie intensiva nou nascuti de la Spitalul "Marie Curie", dr. Catalin Cirstoveanu.

Domnia sa este cel care a organizat expeditia extrem de riscanta, pentru ca o cursa de linie nu asigura decat conditii minimale pentru un astfel de pacient. Daca micutul moare, ar putea fi acuzat de malpraxis, ar putea ajunge chiar in puscarie.

Dar risca pentru ca mogaldeata aceea nu are alta sansa. Avionul aterizeaza cu bine la Nisa de unde pacientul este preluat de un elicopter sanitar si dus la spitalul din Marsilia, unde ajung apoi familia lui si medicii, cu un taxi care costa vreo 400 de euro si care este platit de pasageri, inclusiv de catre medici. Copilul va fi operat de chirurgul venit din Romania, de la "Marie Curie", si are sanse mari sa scape pentru ca boala de care sufera, desi grava, este corectabila chirugical.

Daca am avea si noi aparatura de la Marsilia, ce simplu ar fi totul!, veti spune. O AVEM! In timp ce nou nascutii calatoresc cu avioane de linie spre spitale din Europa, la spitalul "Marie Curie", exact de unde pleaca ei, o sectie de chirurgie cardio vasculara dotata la cel mai inalt nivel posibil si care a costat 3,5 milioane de euro, bani din donatii, sta inchisa de la finalizare, adica de un an si jumatate pentru ca ministerul nu aproba schema de personal.

Si in timp ce sectia de chirurgie cardio vasculara de la "Marie Curie" sta inchisa din cauza unor ticalosi, 6 din 10 copii ajunsi la acest spital cu afectiuni cardiace tratabile mor. Iar cei 4 din 10 supravietuiesc pentru ca doctorul Catalin Cirstoveanu isi risca saptamanal libertatea si dreptul de libera practica in drumuri disperate spre Franta, spre Italia, spre Germania.

Deocamdata omul acesta cu vocatie de erou, cu geniu profesional si de o modestie incredibila, omul aceasta a carui voce blanda si ale carui povesti (RFI Romania, emisiunea "Sanatatea FM") ar fi impresionat si stanca, nu a renuntat, nu a capitulat in lupta lui cu ticalosia, cu incompetenta, cu indiferenta ucigasa, cu ceea ce numim sistem. Dar intr-o zi se va intampla probabil si asta.

Intr-o zi, cand fie se va produce vreo nenorocire in timpul unui zbor si toata presa il va lapida ca pe toti medicii care platesc erorile sistemului sau cand pur si simplu va obosi, medicul acesta cu har va pleca sa lucreze intr-unul dintre spitalele unde duce nou nascutii si care il asteapta cu bratele deschise.

Acolo doctorul Cirstoveanu va castiga cu mult mai mult, nu va mai face alegeri sfasietoare intre cazuri disperate, nu va mai risca nimic. Aici sectia de la "Marie Curie" va ramane tot inchisa pentru ca niste ticalosi nu vor sa puna o semnatura, nu vor sa dea niste bani. Aici un manager de spital pus in functie pentru elanul cu care si-a lasat balele pe un inel de politician ne va explica in continuare ca dl. Cirstoveanu nu e neonatolog si nu intelege cum devine treaba cu chirurgia, pentru care nu avem domnule specialisti!. Ii avem doar pe cei care opereaza la Marsilia pentru ca aici nu au unde.

In timp ce sectia de la Marie Curie sta inchisa pentru ca niste ticalosi o tin asa, premierul s-a dus sa redeschida, in prag de alegeri, spitalul de la Buftea, inchis de Guvernul Boc. Nu stiu cate vieti salveaza acest spital din Buftea, dar sunt convinsa ca nu atatea cate ar salva noua sectia de la "Marie Curie" daca ar functiona. Dar cetatenii din Buftea se vor duce la vot, spre deosebire de nou nascutii cu inimi bolnave si de parintii lor, carora numai la alegeri nu le sta capul.

"Am vrut sa dau un anumit mesaj ca acolo unde o sa putem, acolo unde se dovedeste din punctul de vedere al tuturor standardelor de cost ca este necesar si este sustenabil putem sa redeschidem anumite unitati", a declarat Victor Ponta la Buftea. Sectia de chirurgie cardio vasculara de la Marie Curie o fi necesara si sustenabila?

Daca nu ca prim minsitru, daca nu ca demnitar, macar ca parinte Victor Ponta ar trebui sa uite de toate spitalele care trateaza trei dureri de cap si sapte crize de fiere, pana cand aceasta sectie nu va functiona cu toate motoarele turate. Iar ticalosilor care refuza sa semneze schema de personal, indiferent cine sunt ei, ce culoare politica au ei sau patronii lor politici, le doresc un singur lucru: sa traiasca macar o ora durerea unui parinte al carui copil se stinge langa usa unei sectii ferecate.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#spital Marie Curie, #sectie chirurgie Marie Curie, #Ponta spital Buftea , #spitale