Vaslui: A nascut cu ajutorul sotului la trei ore dupa ce medicul de garda a trimis-o acasa

Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 20:53
4680 citiri
Vaslui: A nascut cu ajutorul sotului la trei ore dupa ce medicul de garda a trimis-o acasa
Foto: Facebook/Spitalul Judetean Vaslui

Conducerea Spitalului Judetean Vaslui a declansat, miercuri, o ancheta in cazul unei paciente de 37 de ani care a nascut la domiciliu, cu ajutorul sotului, la trei ore dupa ce a fost trimisa acasa de catre medicul de garda de la Sectia de Ginecologie, desi prezenta simptomele unei nasteri.

Potrivit conducerii Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Vaslui, gravida, din Brodoc, o suburbie a municipiului Vaslui, a ajuns la unitatea medicala in cursul serii de marti, in jurul orei 20:00, unde medicul de garda de la Obstetrica-Ginecologie, Iuliana Apavaloaie, i-a facut bilet de internare, dupa care a trimis-o acasa, spunandu-i sa revina miercuri dimineata, pe motiv ca nu ar avea dilatatiile specifice nasterii.

Femeia de 37 de ani, cu sarcina la termen si care se prezentase la spital fiindca avea contractii din 20 in 20 de minute a fost nevoita sa respecte recomandarea doctorului si a plecat acasa, unde, dupa doar trei ore, a nascut cu ajutorul sotului sau, fara niciun fel de asistenta medicala.

Medicii au refuzat sa acorde primul ajutor unei femei careia i s-a facut rau langa spital: "Sa cheme salvarea"

Ulterior, la aproximativ 20 de minute, a ajuns si ambulanta solicitata anterior prin numarul de urgenta 112, echipajul medical fiind cel care a taiat cordonul ombilical.

Preluati de ambulanta, femeia si nou-nascutul au fost transportati la SJU Vaslui, unde medicii au constatat ca bebelusul, o fetita de 3,5 kilograme si 51 de centimetri, este sanatos.

"Noi (conducerea - n.red.) nu am fost informati de nimeni despre acest caz. Evident, vom declansa o ancheta administrativa sa vedem cine se face vinovat de aceasta situatie", a declarat, miercuri, managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.

Medicul Iuliana Apavaloaie a mai fost sanctionata, in urma cu cinci ani, de catre conducerea SJU Vaslui, cu diminuarea salariului cu 10% pe trei luni, pe motiv ca nu a asistat la o nastere in urma careia bebelusul a murit la cateva ore, desi era de garda in ziua respectiva.

"In urma anchetei interne, am considerat ca doamna doctor Apavaloaie, care era de garda in acel moment, are responsabilitate in producerea nefericitului eveniment. De aceea, am decis sanctionarea ei pe cale administrativa, nu ca si culpa medicala, pentru ca a temporizat actul medical", declara directorul medical al SJU Vaslui, Lelia Croitoru.

Ancheta conducerii SJU Vaslui in acest caz a fost declansata la sfarsitul lunii ianuarie 2011, in urma unei plangeri depuse de sotul femeii al carei bebelus a murit la cateva ore de la nastere la maternitatea spitalului vasluian. Copilul a fost adus pe lume dupa aproape cinci ore de chinuri ale mamei pe patul de spital, perioada in care niciun medic nu a asistat la nastere, nici macar cel de garda.

In aceste conditii, nasterea a avut loc doar in prezenta asistentei si a infirmierei care erau de serviciu in ziua respectiva. In certificatul medico-legal emis in urma necropsiei cadavrului bebelusului se arata ca nou-nascutul a suferit o "insuficienta cardio-respiratorie acuta", cauzata de o "hipoxie perinatala", respectiv o scadere a concentratiei oxigenului din sange.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#gravida nascut acasa Vaslui, #medic trimis acasa gravida, #medic gravida spital Vaslui , #spitale