Spitalul de Arsi, in centrul unui nou scandal: Ce spun autoritatile despre redeschiderea sectiei ATI

Luni, 09 Ianuarie 2017, ora 17:52
7920 citiri
Spitalul de Arsi, in centrul unui nou scandal: Ce spun autoritatile despre redeschiderea sectiei ATI
Foto: Spitalul de Arsi

Spitalul de Arsi din Capitala se afla in centrul unui nou scandal dupa ce Gazeta Sporturilor a publicat luni un material in care sustine ca sectia ATI a ar urma sa fie redeschisa, insa cladirea este contaminata in continuare pentru ca nu a fost facuta nicio dezinfectie a peretilor.

Ca reactie la aparitia articolului, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a anuntat ca nu a primit nicio solicitare pentru o inspectie epidemiologica la Spitalul de Arsi, Sectia de Terapie Intensiva nefiind deschisa, iar cand va exista o astfel de cerere vor fi recoltate probe de peste tot, asa cum prevede legea.

Seful DSPMB, Cristina Pelin, a spus ca, de regula, peretii se izoleaza cu materiale care nu permit dezvoltarea microbilor.

"Nu am primit nicio solicitare pentru un control epidemiologic la Spitalul de Arsi. Sectia de Anestezie Terapie Intensiva nu a fost deschisa. Cand vom primi solicitarea vom face toate analizele asa cum prevede legea. Vom recolta probe si de pe pereti si de pe jos si de pe instrumentar, de pe masa", a spus directorul general al DSPMB, dr. Cristina Pelin.

Ea a explicat ca peretii trebuie tratati cu anumite substante si ca sunt izolati cu produse speciale, care sa nu permita dezvoltarea microbilor.

"Daca exista o suspiciune ca ar exista microbi in pereti, vom recolta probe si de acolo. Dar la pereti este important cu ce material au fost izolati, pentru ca sunt materiale izolante care nu permit dezvoltarea microbilor", a mai spus directorul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti.

Inspectia pentru obtinerea autorizatiei sanitare de functionare in cazul Sectiei de Terapie Intensiva de la Spitalul de Arsi va urmari daca sunt respectate circuitele, daca sterilizarea si dezinfectia sunt efectuate corect, a precizat dr. Cristina Pelin.

"Vom analiza daca sterilizarea si dezinfectia sunt efectuate corect. Vor fi recoltate probe de pe toate suprafetele, din sala, de pe pereti, de pe mese, de pe instrumentar, din aerul conditionat, care acum este oprit. Probele vor fi analizate in laboratoare acreditate pentru aceste servicii", a mai spus dr. Pelin.

La randul lui, purtatorul de cuvant al Spitalului de Arsi, dr. Adrian Stanculea, a spus ca probele analizate pana acum de unitatea sanitara sunt negative.

"Analizele pe care le-am facut au avut rezultat negativ", a spus Stanculea.

Ce spune Primaria Sectorului 1

O reactie a venit si de la Primaria Sectorului 1 spune ca analizele realizate de catre Spitalul de Arsi au fost asumate prin documente oficiale, care au stat la baza inceperii si derularii lucrarilor.

Primaria a adaugat ca nu a primit nicio notificare, in octombrie-noiembrie 2016, despre existenta altor analize medicale facute la peretii din interiorul sectiei ATI, precizand ca numai Directia de Sanatate Publica Bucuresti are atributii in redeschiderea sau nu a Sectiei ATI a spitalului.

Fostul ministru al Sanatatii acuza jocurile de campanie

Fostul ministru al Sanaratii Vlad Voiculescu a reactionat si el luni, atacandu-l pe primarul Sectorului 1, care isi asumase igienizarea Sectiei ATI a Spitalului de Arsi astfel incat sa existe garantii majore de preventie a infectiilor nosocomiale.

Vlad Voiculescu sustine pe Facebook ca intre Ministerul Sanatatii si Primaria sectorului 1 au avut loc intalniri si o corespondenta "relevanta" in privinta lucrarilor de la Spitalul de Arsi.

Potrivit unei adrese din 23 august, Primaria s-ar fi obligat sa igienizeze intregul spatiu astfel incat sa se obtina garantii majore pentru desfasurarea unui act medical de calitate si pentru preventia infectiilor nosocomiale.

"Concentrarea domnului primar Tudorache pare insa sa fi fost mai degraba pe campania electorala decat pe treaba pe care si-o asumase in mod laudabil/laudat si cat se poate de public", a mai scris Vlad Voiculescu.

Amintim ca Gazeta Sporturilor a scris, luni, ca lucrarile la Sectia ATI a Spitalului de Arsi din Capitala, inchisa in iulie 2016, sunt aproape gata, iar sectia ar urma sa fie redeschisa, insa cladirea este contaminata in continuare pentru ca nu a fost facuta nicio dezinfectie a peretilor, fiind pus rigips peste caramida care nu a fost curatata si decontaminata.

Potrivit unor analize de laborator facute in toamna, in pereti ar exista in continuare bacterii si ciuperci. Sursa citata a sustinut ca lucrarile sunt terminate in proportie de 95%, iar costul acestora se ridica la aproape cinci milioane de lei, mai mult fata de costurile estimate de autoritati.

Inspectia Sanitara a dispus, in 14 iulie 2016, suspendarea activitatii in sectia ATI a Spitalului de Arsi din Capitala, iar lucrarile au inceput in septembrie si au fost finantate de Primaria Sectorului 1.

Ministerul Sanatatii a precizat atunci ca masurile pe care trebuie sa le ia spitalul sunt: igienizarea totala a sectiei ATI, montarea de plase la geamuri acolo unde este nevoie si remedierea instalatiei de climatizare.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#sectie ATI Spitalul de Arsi, #Spitalul de Arsi probleme, #Spitalul de Arsi GSP , #Spitalul de Arsi