14% dintre romani se simt urmariti, majoritatea de SRI - studiu IRES

Vineri, 23 Martie 2012, ora 16:18
2920 citiri
14% dintre romani se simt urmariti, majoritatea de SRI - studiu IRES
Foto: Arhiva

Un procent de 14% dintre romani se simt urmariti, dintre care 37% considera ca cei care ii urmaresc sunt agenti ai Serviciului Roman de Informatii (SRI), se arata intr-un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) dat publicitatii vineri.

Dintre respondentii care se cred urmariti, un procent de 29% s-au declarat convinsi ca urmaritorii sunt de la Politie, 31% nu au vrut sa spuna de cine sunt urmariti, iar 3% cred ca sunt tinta unui detectiv particular.

Basescu a inaintat in grad primele femei general din SRI

Tot la intrebarea "Dumneavoastra personal ati avut senzatia ca sunteti urmarit?", 86% dintre respondenti au raspuns ca nu se simt urmariti.

Chestionati daca sunt de acord cu afirmatia "Serviciul Roman de Informatii (SRI) este o institutie diferita de vechea securitate", 37% dintre romani au raspuns cu acord total, 31% cu acord partial, 14% cu dezacord partial si 11% cu dezacord total.

Cat despre acuzatiile potrivit carora serviciile secrete se implica in competitia politica, 59% dintre respondenti cred ca sunt adevarate, 28% le considera false, iar 12% au raspuns cu "Nu stiu".

Directorii SRI si SIE, mai putin abuz in putere decat alesii locali

Directorii Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, si Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, sunt printre responsabilii identificati de respondenti ca facand abuz de putere in mult mai mica masura decat responsabilii locali.

Intrebati daca directorul SRI, George Maior, face abuz de putere, 43% dintre romani cred ca "Nu", in timp ce 30% cred ca "Da". Aceeasi intrebare a fost pusa si in legatura cu directorul SIE, Teodor Melescanu, iar 48% au raspuns "Nu" si 27% "Da".

Teodor Melescanu cumuleaza 63% dintre respondenti care spun ca au o parere buna si foarte buna despre el. 45% dintre participantii la studiu au o parere buna si foarte buna despre George Maior, directorul Serviciului Roman de Informatii.

Intrebati cata incredere au in serviciile secrete din Romania, SRI - 43% au raspuns ca multa si foarte multa, 51% putina si foarte putina, iar SIE - 41 multa si foarte multa, 50% putina si foarte putina.

Bilant SRI pe 2011, in prezenta lui Basescu si Ungureanu

Sondajul IRES a fost realizat in perioada 19-20 martie, pe un esantion de reprezentativ de 1.446 de subiecti, cu o marja de eroare de +/-2,6%.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#romani urmariti SRI, #romani incredere SRI SIE, #incredere George Maior, #incredere Teodor Melescanu, #sondaj IRES SRI SIE , #sri