Atacurile la adresa SRI vin de la oameni cu dosare penale

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 19:26
4436 citiri
Atacurile la adresa SRI vin de la oameni cu dosare penale

Purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava, afirma ca recentele atacuri la adresa serviciului au fost lansate de oameni care au dosare penale si sunt deranjati de faptul ca serviciul pune la dispozitie informatiile necesare organelor de ancheta.

Declaratiile vin dupa ce omul de afaceri Ioan Niculae, fost ofiter de Securitate, a sustinut, fara sa probeze, ca telefonul sau este ascultat din 1997, iar senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a declarat ca legile sigurantei trebuie modificate.

"Rolul nostru este acela de a informa decidentii legali, care trebuie sa ia masuri in consecinta, noi neavand atributii de natura executiva, respectiv atributii pe linia aplicarii legii.(...)

Consider ca tocmai acest fapt a deranjat de foarte multe ori si, dupa cum stiti, am mai auzit acuzatii de acest gen si in alte situatii, de la oameni de afaceri care ei insisi au prejudiciat economia. Nu vreau sa dau nume, dar mentionez inca o data ca SRI actioneaza numai in conditiile stricte ale cadrului legal(...)

Este important de remarcat faptul ca astfel de acuze la adresa SRI sunt lansate de diverse persoane implicate in dosare penale la care Serviciul si-a adus contributia conform legii sau despre care a informat beneficiarii", a declarat Sorin Sava intr-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei.

Intrebat daca este adevarat ceea ce spune Ioan Niculae, si anume ca a fost ofiter de securitate - contrainformatii economice in anii '70, purtatorul de cuvant al SRI a confirmat.

"Da, este interesant! Probabil tocmai asta poate fi o explicatie. Poate de aici si intelegerea gresita a rolului si misiunilor SRI, in raport cu fosta Securitate si cu valorile pe care aceasta le apara. Astazi, SRI isi desfasoara activitatea cu ofiteri profesionisti, devotati principiilor democratice, pregatiti sispecializati in spiritul valorilor euroatlantice, nu ale comunismului", a declarat acesta.

Atac exploziv in USL: Ghita, despre "fosilele comunistoide" SRS si Voiculescu

SRS ii raspunde lui Ghita: Vazduhismele unui personaj abulic

Se incearca atragerea SRI in batalia politica

Totodata, purtatorul de cuvant al SRI a dezmintit categoric posibilitatea ca serviciile de informatii sa foloseasca ofiteri acoperiti politicieni, care sunt membri ai Parlamentului sau ai corpului magistratilor, spunand ca se incearca atragerea serviciului in batalia politica.

"Constatam cu regret ca acest subiect este o tema recurenta, care, din pacate, este reluata periodic, in diverse incercari de atragere a institutiei noastre in polemici publice avand ca substrat confruntari politice ori interese partizane.

Pe scurt, va spun ca SRI dezminte in mod categoric existenta unor angajati in orice forma care au calitatea de parlamentar, ori alte calitati care sunt incompatibile cu statutul de angajat al institutiei noastre, potrivit legilor si regulamentelor militare care sunt foarte clare in acest sens", a subliniat Sorin Sava.

De altfel, si directorul SRI, George Maior, a afirmat recent acelasi lucru, la iesirea de la intalnirea pe care a avut-o cu membrii Comisiei Parlamentare de Control al activitatii SRI.

Directorul SRI dezminte ca in Parlament sau justitie ar exista ofiteri acoperiti

"As dori sa fie foarte limpede ca o astfel de practica este in afara legii si nu poate fi utilizata la nivelul Serviciului nostru. Doresc sa va asigur ca exista in acest sens un mecanism de verificare foarte clar, care nu lasa loc de interpretari cu privire la eventualele situatii de incompatibilitate. In acest sens, a facut referie la subiect si domnul presedinte Traian Basescu intr-o interventie publica recenta, care nu lasa loc de interpretari", a declarat Sorin Sava.

Purtatorul de cuvant al SRI a reamintit ca Legea nr. 80 din 1995, privind statutul cadrelor militare, cu modificari, respectiv articolele 28 si 29, spune foarte clar ca ofiterilor, de orice fel, le este interzis sa faca parte din partide sau organizatii politice, sa faca propaganda sau orice alte activitati in favoarea acestora, sa candideze pentru a fi alesi in Parlamentul Romaniei.

De asemenea, Legea nr. 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, modificata si completata, la art.7 interzice magistratilor sa detina calitatea de "lucrator operativ, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#ofiteri acoperiti parlament, #Ioan Niculae Securitate, #Rosca Stanescu legile sigurantei , #sri