Cezar Preda: Protocolul din 2009 a figurat in raportul Comisiei de Control SRI votat in unanimitate de Parlament. Nu s-a sesizat nimeni timp de 7 ani!

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 17:03
7851 citiri
Cezar Preda: Protocolul din 2009 a figurat in raportul Comisiei de Control SRI votat in unanimitate de Parlament. Nu s-a sesizat nimeni timp de 7 ani!
Foto: Facebook/Camera Deputatilor

Protocolul incheiat in 2009 de SRI cu Parchetul General a figurat in raportul de activitate al serviciului si in raportul Comisiei de Control, aprobat in unanimitate de Parlament, care nu a constatat nicio abatere timp de 7 ani, subliniaza deputatul PNL Cezar Preda, membru al respectivei comisii.

Precizarea vine in contextul in care CCR a admis, miercuri, existenta unui conflict constitutional pe protocoalele incheiate de SRI si a decis ca parchetele si instantele vor stabili, de la caz la caz, daca probele sunt eliminate din dosare.

In minuta deciziei CCR se mai constata si "exercitarea, in mod necorespunzator, a controlului parlamentar asupra Serviciului Roman de Informatii".

Contactat de Ziare.com, deputatul PNL Cezar Preda, membru din 2008 al Comisiei de Control SRI, a indreptat atentia catre Parlament in ansamblul sau.

"Protocolul din 2009, incheiat intre Parchetul General si SRI, a fost prezentat si inclus in Raportul SRI pe anul 2009. Acest raport a stat la baza intocmirii raportului Comisiei de Control parlamentar al SRI si a fost prezentat Parlamentului Romaniei si aprobat in unanimitate.

Prin urmare, acest conflict, aceste chestiuni juridice, care afecteaza intregul sistem juridic romanesc, eu cred ca erau in atributul nu numai al comisiei de control, care nu trebuie neaparat sa exceleze in juristi, cat al Parlamentului Romaniei, care nu a constatat absolut nicio abatere timp de 7 ani", ne-a declarat acesta.

Mai mult, Cezar Preda precizeaza ca raportul Comisiei de Control SRI a fost "votat de Parlamentul Romaniei in unanimitate".

"Noi am scris in acel raport despre echipele comune facute. Nu s-a sesizat nimeni. Raportul este public", a subliniat acesta.

Alta a fost situatia protocolului din 2016.

"Cred ca cel din 2016 nu a fost supus aprobarii Parlamentului, pentru ca s-a aflat mai tarziu despre el. Si toate dezbaterile din comisie si din Parlament care au avut loc in 2018 au fost transparente, s-au analizat, s-au trimis catre SRI, Parchetul General si Inalta Curte, care au denuntat protocoalele. Deci lucrurile au evoluat si opinia publica a fost instiintata de ele pe fondul unor batalii politice fara precedent", a mai comentat acesta.

Intrebat daca, in opinia sa, a fost ceva ilegal sau neconstitutional, deputatul PNL a spus ca protocoalele respective nu au produs efecte juridice, dar au fost folosite in batalia politica.

"Protocoalele SRI, nu numai cu Parchetul General, ci cu oricine, de la Ministerul de Finante pana la orice alta institutie, nu produc efecte juridice si nu se suprapun peste lege, nu sunt extensii la lege. Ele fixeaza numai si numai modalitati de cooperare tehnica, de colaborare in spiritul respectarii legii.

Fiecare protocol dintre cele peste 600 care au fost incepe cu fraza: 'Acest protocol se incheie intre institutii cu respectarea legalitatii'.

Insa oameni care s-au situat de partea infractionalitatii in Romania au invocat aceste protocoale si de aici pana la folosirea institutiilor in batalia politica n-a fost decat un pas", a conchis el.

In Raportul de activitate al SRI pe 2009, citit si dezbatut in Parlament, se precizeaza urmatoarele: "Totodata, in conformitate cu dispozitiile legislatiei in vigoare si prevederile

Protocolului de cooperare intre Serviciul Roman de Informatii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale, SRI a acordat asistenta tehnica de specialitate organelor de cercetare si urmarire penala.

Pentru unele situatii au fost constituite inclusiv echipe operative mixte care au asigurat managementul activitatii de documentare si, ulterior, valorificarea eficienta a datelor si informatiilor referitoare la savarsirea de infractiuni".

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Cezar Preda protocol SRI 2009, #CCR protocoale SRI , #sri