Ce trebuie sa faci daca vii in contact cu un terorist - Recomandari SRI

Duminica, 04 August 2013, ora 23:49
8971 citiri
Ce trebuie sa faci daca vii in contact cu un terorist - Recomandari SRI

45 de studenti si profesori de la o universitate din Iasi s-au trezit, in urma cu o luna, in sala de curs cu un barbat care avea asupra lui o bomba. Din fericire, detonarea ei a esuat. Doi studenti s-au aruncat asupra atentatorului. A fost o decizie inteleapta? Asa ar trebui sa procedam?

Incidentul s-a incheiat fara victime. Cei doi studenti moldoveni au fost laudati, chiar si premiati. Atentatorul, care a intrat in Universitatea Tehnica din Iasi cu un proiectil din Primul Razboi Mondial si cu aproape 13 litri de benzina, e acum internat la Spitatul de Pshiatrie Socola.

Stim cu totii insa ca lucrurile puteau la fel de bine sa mearga prost. Foarte prost. Ce vedem in filmele de actiune nu se intampla si in realitate, iar un gest indraznet, de bravura, poate, in anumite conditii, sa declanseze o tragedie.

Pentru ca traim intr-o lume bantuita de terorism, in care am ajuns sa fim controlati la sange in aeroporturi iar un eveniment sportiv cum este maratonul de la Boston sa se transforme intr-un carnagiu, am adresat cateva intrebari Serviciului Roman de Informatii, pentru a afla cum trebuie sa procedam atunci cand, la serviciu sau in vacanta, in mall sau in avion, in tara sau in strainatate, ne trezim fata in fata cu un posibil sau cat se poate de real terorist.

La ce trebuie sa fim atenti? Cine ridica suspiciuni? Pe cine contactam? Cum reducem riscul pierderii de vieti omenesti?

Iata recomandarile facute prin intermediul Ziare.com de Sorin Sava, purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii:

I. Ce trebuie sa facem atunci cand avem semnale ca cineva pregateste un atentat:

(1) Exista o linie telefonica gratuita pentru semnalarea riscurilor teroriste/informatii cu caracter preventiv antiterorist: 0.800.800.100.

Linia este pusa la dispozitia populatiei pentru a comunica SRI eventuale date cu privire la:

- Persoane care manifesta interes pentru procurarea de substante care ar putea fi folosite in scopuri teroriste;

- Persoane care confectioneaza, detin, transporta/manipuleaza ilegal, armament, munitii, substante care ar putea fi folosite in scopuri teroriste;

- Persoane cu un comportament suspect (o persoana suspecta va evita contactul vizual sau se va indeparta in graba daca este abordata, va avea grija in mod excesiv de bagajul pe care il are asupra sa, evitand orice atingere cu cei din jur) ;

- Tendinta unor persoane de a fotografia sau filma obiective care sunt supuse unor restrictii privind aceste activitati;

- Prezenta repetata sau prelungita a unor persoane neautorizate in zona unor obiective care ar putea constitui tinte ale unor atacuri teroriste (misiuni diplomatice straine, sedii ale unor institutii internationale etc.) ;

- Interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obtinerea de date referitoare la obiective importante pentru viata social-economica;

- Chestionarea nejustificata in legatura cu subiecte care, la prima vedere, nu ar prezenta interes (programul de functionare al unor institutii, momente ale zilei de maxima aglomeratie, momentul schimbarii personalului care asigura paza la ambasade) ;

- Stationarea indelungata si nejustificata a unor autoturisme in apropierea unor zone de importanta deosebite, misiuni diplomatice sau alte locuri publice in care prezenta populatiei este numeroasa;

- Interesul unor persoane pentru studierea insistenta a unor locuri aglomerate (gari feroviare sau de metrou, aerogari, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale) ;

- Interesul unor persoane pentru studierea insistenta a cailor de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fara a avea avea motive plauzibile in acest sens;

- Persoane necunoscute care va solicita efectuarea de comisioane cu scrisori si/sau colete neobisnuite (refuzati efectuarea unor astfel de comisioane!).

In acelasi timp insa, alarmarea fara motiv intemeiat a organelor specializate se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 3 ani (Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului).

(2) Serviciul de urgenta 112 se apeleaza in situatia in care sesizati activitati/actiuni avand caracter de iminenta sau obiecte suspecte de a fi folosite in actiuni ce pot pune in pericol siguranta cetatenilor.

Apelarea serviciului de urgenta 112 este necesara pentru derularea cu operativitate a operatiunilor specifice de combatere a actiunilor semnalate sau de stabilire a caracterului obiectelor suspecte.

II. Cui ne adresam daca ne aflam in vacanta intr-o alta tara si observam ceva suspect:

In acest caz, recomandam consultarea Ministerului Afacerilor Externe - institutie responsabila cu gestionarea dialogului cu cetatenii romani aflati in strainatate, prin intermediul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare din alte tari.

III. Cum trebuie sa reactionam atunci cand ne aflam intr-o incinta in care un atentat este in desfasurare si exista riscul producerii unei explozii (cladire, avion etc.):

Situatia in care o persoana se afla in contact nemijlocit cu executantul sau executantii unui atac implica, cel mai frecvent, si ipoteza luarii de ostatici.

Luarea de ostatici este un eveniment care aduce cu sine o stare emotionala deosebit de intensa, cel putin in prima faza a incidentului. Din punct de vedere al riscului de aparitie a victimelor in randul ostaticilor, faza initiala este cea mai periculoasa.

In postura de ostatic, persoana vizata trebuie sa isi controleze permanent reactiile, pentru a se putea adapta rapid la evenimentul aflat in desfasurare.

(1) Nu exista "tipare" de comportament cu aplicabilitate general valabila, fiind recomandabil - in prima faza - sa se respecte cateva indicatii:

- Nu va manifestati astfel incat, in mod vadit, sa atrageti atentia asupra dumneavoastra! (incercati sa va temperati pe cat posibil starile de neliniste/teama; scapati de orice obiect care v-ar putea face sa fiti sau sa pareti mai important ca tinta pentru atentatori, de tipul legitimatii, insigne etc.; fiti pregatiti cu explicatii plauzibile pentru diverse obiecte pe care le detineti asupra dumneavoastra, de tipul mijloace de comunicatii, arme de foc, arme albe sau alte obiecte ce pot fi folosite ca si arme).

- Cautati un loc care sa va ofere un minim de protectie! (in prima instanta, intindeti-va la pamant!).

(2) In ceea ce priveste interactiunea cu atentatorii, aceasta trebuie privita cu rezerva si tratata ca atare, de la caz la caz.

Se recomanda sa fiti cooperanti (fara insa a exagera)!

In situatia in care ati perceput/vi s-a confirmat disponibilitatea, puteti incerca sa:

- dezvoltati o relatie de comunicare cu executantii atacului, adresandu-va acestora dupa nume;

- gasiti elemente comune de comunicare (pasiuni, experiente similare, copii, studii etc).

- vorbiti despre familie.

- Nu intrati in polemici!

- Nu proferati amenintari: actionati neutru si fiti un bun ascultator!

- Nu vorbiti decat daca vi se solicita sau daca este strict necesar!

- Nu lasati sa se vada daca ati recunoscut o persoana/persoanele care executa atacul!

- Mentineti pe cat posibil contactul vizual cu executantii atacului, de o maniera pozitiva, de natura sa nu declanseze reactii de nervozitate/violente din partea acestora;

- Fiti prudent in ceea ce priveste sugerarea unor lucruri atentatorilor. Ati putea fi aspru jucat si gasit vinovat in cazul in care ceea ce ati recomandat ca alternativa de actiune nu a decurs bine.

IV. Actele de bravura (de genul celor vazute in filme sau petrecute la Iasi) sunt indicate sau e mai mare riscul sa le facem rau celor din jur?

Sub nicio forma nu sunt recomandate actele de bravura.

Actiunile intempestive de riposta din partea unui ostatic pot atrage/genera o reactie violenta din partea atacatorilor, cu urmari tragice pentru persoanele tinute ostatice.

Este foarte important de retinut ca:

- in cazul in care autoritatile decid rezolvarea situatiei printr-o interventie de forta, ostaticii sa respecte doar indicatiile acestora!

- in momentul in care o persoana devine victima a unui atac, aceasta trebuie sa constientizeze riscurile situatiei si sa-si gestioneze cat mai adecvat comportamentul (reactiile) pentru a-si creste sansele de supravietuire.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#terorist Iasi, #recomandari SRI terorism, #atac bomba universitate Iasi, #atentat terorist maraton Boston , #sri