Comisia de control a SRI, deranjata de raspunsul Serviciului in cazul "sufrageriei lui Oprea": E anormal sa nu stie ce fac ofiterii sai

Marti, 17 Octombrie 2017, ora 23:20
8032 citiri
Comisia de control a SRI, deranjata de raspunsul Serviciului in cazul "sufrageriei lui Oprea": E anormal sa nu stie ce fac ofiterii sai
Foto: Facebook/Claudiu Manda

Presedintele Comisiei de Control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, marti, ca el si colegii sai din comisie sunt deranjatti de raspunsul primit de la SRI in cazul "sufrageriei lui Oprea", intrucat nu ar fi justificat caracterul de informatie clasificata si "este anormal ca SRI sa nu stie ce fac ofiterii sai".

"Am discutat foarte clar cazul 'Sufrageria', am analizat raspunsul care ne-a venit de la SRI, cel de saptamana trecuta, nu intelegem de ce are caracterul de informatie clasificata.

Saptamana trecuta am facut adresa, din nou, catre SRI, sa ne trimita un raspuns declasificat, pentru ca vrem sa-l punem la dispozitia Comisiei de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009. Pana in acest moment, nu am primit, motiv pentru care am hotarat sa transmitem catre Comisia alegerilor prezidentiale din 2009 primul raspuns pe care l-am primit", a declarat Claudiu Manda.

El a adaugat ca este "un raspuns in care ne spune ca SRI-ul nici nu a fost la nunta, nici nu a vazut mireasa, nici apa nu a baut, nici agheasma, nu stie nimic, nu are de unde sa stie ce au facut cadrele de conducere ale SRI.

In contextul in care banuiesc ca persoane din conducerea SRI nu se deplaseaza cu masini personale, nu s-au deplasat la vreo petrecere, nu neaparat ca s-ar fi deplasat intr-o actiune, dar cred ca este anormal ca SRI sa nu stie ce fac ofiterii sai intr-o zi sau intr-o alta zi.

Insa daca cei de la SRI au considerat ca acesta este raspunsul pe care doresc sa ni-l trimita, am considerat si noi ca atata avem raspuns de la ei si in sapte zile nu au putut sa ne trimita acest document nesecret pe care sa-l puna la dispozitia Comisiei. Va spun ca suntem destul de deranjati de raspunsul SRI".

De asemenea, el a sustinut ca a analizat si raspunsurile primite de la STS, ORNISS si SRI, primele doua neavand caracter clasificat.

Comisia SRI a cerut Serviciului, pe 20 septembrie, sa-i transmita daca George Maior si Florian Coldea s-au aflat acasa la Gabriel Oprea in seara celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezindentiale din 2009.

Despre raspunsul SRI, imediat ce a fost primit, Manda spunea: "Am primit un raspuns, dar din pacate scrie ca este document secret. O sa reluam discutiile cu cei din conducerea SRI si sa vedem ce pot sa declasifice din acest document ca sa putem sa punem la dispozitia Comisiei pentru anchetarea alegerilor din 2009 un raspuns (...) Este un raspuns de o pagina jumatate care face referire la persoane".

Manda: Persoanele invitate la Comisia SRI sa fie obligate sa se prezinte

Tot marti, presedintele Comisiei de Control al SRI, Claudiu Manda, a declarat ca Hotararea nr. 30/1993 privind organizarea si functionarea Comisiei de control al SRI va fi modificata astfel incat persoanele chemate la audieri sa fie obligate sa se prezinte.

Manda a precizat ca aceasta modificare vine in urma sesizarii fostului ofiter SRI, Daniel Dragomir, "care ne solicita sa verificam si sa ne sesizam noi, sa facem o plangere penala la adresa domnului, colegului nostru Cezar Preda, care in spusele domnului Dragomir ar fi incalcat Legea si Hotararea Parlamentului nr. 30, prin care a facut informatii sau prezentari din lucrarile comisiei care ar avea caracter clasificat".

Presedintele Comisiei SRI a sustinut ca s-a luat decizia, in cadrul Comisiei, de a nu da curs solicitarii, dar ca s-a hotarat modificarea Hotararii nr. 30 a Parlamentului si "maine speram ca va fi pe ordinea de zi a Biroului Permanent reunit si pe ordinea de zi a plenului reunit".

Astfel, una dintre modificari prevede "obligatia persoanelor care sunt invitate la comisie, sa fie obligate sa se prezinte, sa prezinte Comisiei aspecte pe care consideram sau considera ca le au de adus inaintea Comisiei noastre".

"Si, pornind de la discutia Dragomir-Preda, am hotarat sa modificam prevederile Hotararii Parlamentului care stabilea ca sedintele comisiei au caracter de informatii clasificate si vom introduce un text in care spunem ca toate sedintele comisiei se desfasoara cu respespectarea prevederilor Legii 182, Legea informatiilor clasificate.

In sensul ca, daca nu facem referiri la informatii cu caracter secret, strict secret, secret de serviciu sau secret de stat, sunt lucruri pe care le putem dezvolta, comunica, in cadrul comisiei si sunt lucruri pe care le putem comunica inclusiv public si inseamna ca, daca discutia pe care putem sa o avem prin videoconferinta cu domnul Ghita, se poate face atata timp cat nu va face referire la documente care sa fie cu caracter de informatii clasificate. Asa ca putem sa-l audiem prin videoconferinta exact asa cum a fost audiat si la instanta", a sustinut Manda.

Totodata, presedintele Comisiei SRI a punctat ca nu s-au propus sanctiuni pentru persoanele care refuza sa se prezinte la Comisie, deoarece "nu am considerat oportun".

O alta modificare ar viza Serviciul Roman de Informatii. "Una dintre ele este ca SRI-ul este obligat sa raspunda, exista un text in care scrie ca trebuie sa raspunda solicitarii Comisiei intr-un termen rezonabil, termenul sa fie de sapte zile si, daca nu este de sapte zile, sa raspunda motivat in sapte zile de ce doreste prelungirea termenului la raspunsurile pe care comisia le adreseaza".

Manda: Vrem sa aflam cate mandate de interceptare pe siguranta nationala s-au facut dupa 2005

Manda a mai anuntat ca va cere SRI sa prezinte cate mandate de interceptare pe siguranta nationala au fost solicitate incepand cu anul 2005, in urma unei sesizari venite din partea unui deputat PSD.

"Am avut o sesizare venita prin avocat de la un actual deputat PSD care ne solicita si ne sesizeaza cu o serie de aspecte, dar in mare a vorbit despre cazul fostului presedinte al Consiliului Judetean de la Arges, domnul Nicolescu Constantin, care intelegem ca ar fi fost urmarit, interceptat, filat, audiat, si toate instrumentele de rigoare pentru infractiuni de coruptie. Din cate stim, este acuzat de abuz in serviciu", a declarat Claudiu Manda.

El a motivat ca, astfel, s-a nascut din aceasta discutie ideea de a cere Serviciului sa precizeze cate mandate pe siguranta nationala au fost solicitate incepand cu anul 2005 de catre SRI, cate dintre ele au fost acceptate si cate respinse.

De asemenea, Manda a precizat ca s-a luat decizia, in cadrul Comisiei, de a intreba la Administratia Penitenciarelor cate persoane au fost in toata aceasta perioada condamnate pe infractiuni de terorism, urmand ca solicitarea sa fie trimisa miercuri.

El a sustinut ca unul dintre colegii sai a spus ca in acest moment se mai afla doar 13 persoane arestate, in contextul in care acuzatiile sunt de mii de persoane ascultate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Claudiu Manda SRI sufragerie Oprea, #Manda Coldea Maior sufragerie Oprea, #Manda mandate interceptare siguranta nationala, #Manda obligativitate prezentare comisie SRI , #sri