SRI a publicat protocolul de colaborare cu Parchetul General. Care sunt principalele prevederi

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 30 Martie 2018, ora 13:40
19838 citiri
SRI a publicat protocolul de colaborare cu Parchetul General. Care sunt principalele prevederi
Foto: Facebook / SRI

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a publicat, vineri dimineata, pe site, protocolul de colaborare incheiat cu Parchetul General, asa cum promisese joi seara purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea.

Protocolul are 18 pagini si este datat 4 aprilie 2009. El este semnat de procurorul Tiberiu Nitu, care ocupa functia de prim-adjunct al procurorului general al Romaniei, si de generalul Florian Coldea, care ocupa functia de prim-adjunct al directorului SRI. Documentul este aprobat de Laura Codruta Kovesi, care ocupa functia de procuror general al Romaniei, si de George Maior, care era atunci director SRI.

Puteti vedea aici documentul integral:

Principalele prevederi

Potrivit documentului, acest protocol a fost semnat in conformitate cu Constitutia si mai multe legi, ordonante de urgenta, hotarari de guvern si hotarari ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

"Partile coopereaza potrivit competentelor si atributiilor prevazute de lege, in activitatea de valorificare a informatiilor din domeniul prevenirii si combaterii infractiunilor impotriva securitatii nationale, a actelor de terorism, infractiunilor ce au corespondent in amenintarile la adresa securitatii nationale si a altor infractiuni grave, potrivit legii"- se arata in sectiunea "Domeniul cooperarii".

Obiectivele cooperarii

Obiectivele cooperarii au 13 subpuncte.

Primul din acestea: "valorificarea eficienta a capacitatilor specifice detinute de cele doua institutii in scopul cunoasterii, prevenirii si contracararii vulnerabilitatilor si a factorilor de risc externi si interni la adresa securitatii nationale, care pot genera sau favoriza savarsirea infractiunilor prevazute la art.2 ("Domeniul cooperarii"- n.red.) "- litera a.

"Asigurarea indeplinirii atributiilor ce revin Parchetului in vederea punerii in aplicare a actelor de autorizare emise potrivit prevederilor art.91-1 - 91-5 si art.98 din Codul de Procedura Penala"- litera e. Aceasta prevedere priveste cine face interceptarile telefonice, ambientale sau filajul.

"Constituirea de echipe operative comune care sa actioneze in baza unor planuri de actiune pentru exercitarea competentelor specifice ale partilor, in vederea documentarii faptelor prevazute la art.2"- litera g. Este vorba de constituirea unor echipe formate din ofiteri SRI si procurori, in vederea documentarii unor infractiuni.

Care erau responsabilitatile Parchetului

"Asigura, prin procurorii specializati, valorificarea informatiilor, datelor, documentelor si materialelor, referitoare la initierea/savarsirea de infractiuni, transmise de catre Serviciu, obtinute ca urmare a punerii in aplicare a mandatului, in masura in care cunoasterea acestora este necesara pentru constituirea sau finalizarea unei cauze penale si nu afecteaza derularea activitatilor specifice pentru contracararea amenintarilor la adresa securitatii nationale" - articolul 5.

" (1) Pune la dispozitia Serviciului, la cerere sau din oficiu, date si informatii care prin natura lor prezinta interes operativ pentru contracararea sau prevenirea unor amenintari la adresa securitatii nationale.

(2) Pune la dispozitia Serviciului, datele si informatiile referitoare la implicarea unor cadre militare sau salariati civili ai acestuia in pregatirea sau savarsirea de infractiuni, daca apreciaza ca, prin aceasta, nu se impiedica sau ingreuneaza aflarea adevarului in cauza" - articolul 7.

"Desemneaza, prin Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorul in prezenta caruia se executa interventia contraterorista"- articolul 10.

Care erau responsabilitatile SRI

"Efectueaza, in conditiile legii, la cererea Parchetului, activitati specifice in vederea obtinerii datelor si informatiilor privind pregatirea sau savarsirea unor infractiuni prevazute Ia art.2."- articolul 12.

"Pune la dispozitia Parchetului date, informatii si documente, cu respectarea prevederilor legale referitoare la accesul la informatii clasificate, care pot sprijini documentarea cauzelor aflate in lucru. Aceste informatii trebuie sa cuprinda suficiente elemente de identificare pentru adoptarea unor masuri specifice si pentru a putea fi valorificate in cadrul urmaririi penale" - articolul 13.

" (1) Acorda sprijin, prin compartimentele specializate, pentru completarea informatiilor in cauzele complexe dintre cele prevazute de art.2, aflate pe rolul Parchetului, scop in care desfasoara activitati de investigatii si supraveghere operativa.

(2) Acorda sprijin tehnic, prin compartimentele specializate pentru activitati necesare punerii in aplicare a prevederilor art. 91 1 - 91 5 si art.98 Cod Procedura Penala, care implica utilizarea mijloacelor tehnice specifice" - articolul 14. Este vorba de activitati de monitorizare si filaj.

" (1) Comunica Parchetului, la cerere sau din oficiu, informatiile obtinute din derularea activitatilor operative de realizare a securitatii nationale, care prezinta relevanta si pot fi valorificate in cadrul procesului penal.

(2) Informatiile destinate potrivit legii structurilor centrale ale Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Directiei Nationale Anticoruptie se comunica exclusiv procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie" - articolul 15. Este vorba de informatii privind savarsirea de infractiuni, care au fost obtinute in timpul monitorizarii unui caz de securitate nationala

"Efectueaza, prin lucratori operativi anume desemnati, activitatile prevazute in art.224, alin.2 din Codul de Procedura Penala, in cazurile prevazute la art.2" - articolul 16. Este vorba de prevederea potrivit careia: "in vederea strangerii datelor necesare organelor de urmarire penala pentru inceperea urmaririi penale, pot efectua acte premergatoare si lucratorii operativi din Ministerul de Interne, precum si din celelalte organe de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale, anume desemnati in acest scop, pentru fapte care constituie, potrivit legii, amenintari la adresa sigurantei nationale".

" (1) Acorda sprijin, in conditiile legii, la solicitarea scrisa a Parchetului, pentru clarificarea aspectelor referitoare la infractiunile prevazute in art.2, prin activitati specifice, potrivit competentei, precum si prin efectuarea de expertize sau constatari tehnico-stiintifice;

(2) La solicitarea scrisa a Parchetului, acorda sprijin tehnic, in conditiile prevazute de art.91 1 - 91 5 din Codul de Procedura Penala, in vederea constatarii savarsirii infractiunilor prevazute in art.2, in conditiile prevazute de art.465 din Codul de Procedura Penala, in baza unui plan comun de actiune;

(3) La solicitarea scrisa a Parchetului, pune la dispozitie, in termen de 15 zile de la data obtinerii, informatiile provenite din bazele de date la care are acces in virtutea protocoalelor incheiate cu alte institutii" - articolul 17.

Regulile de cooperare

Conform documentului, schimbul de informatii, date, documente si materiale se efectueaza de procurori si ofiteri anume desemnati, cu aprobarea conducerii Serviciului, respectiv a conducatorului structurii/unitatii de Parchet.

In situatii exceptionale, pentru valorificarea unor oportunitati operative, schimbul de informatii se poate face si la nivelul de executie, cu incunostintarea, de indata, a conducerii Serviciului, respectiv a conducatorului structurii/unitatii de Parchet, arata News.ro.

Schimbul se realizeaza la sediul unitatilor centrale sau teritoriale ale Serviciului sau in locuri anume stabilite de sefii acestor unitati si conducatorii structurii/unitatii de Parchet (centrale sau teritoriale).

In cauze complexe, cooperarea efectiva se realizeaza pe baza unor planuri comune, aprobate de conducerile celor doua institutii, cu precizarea sarcinilor ce revin fiecarei parti.

Protocolul prevede ca se poate solicita Serviciului, prin unitatea specializata, respectiv prin directiile judetene de informatii, efectuarea unor verificari tehnice, cu privire la identitatea titularului postului telefonic propus a fi interceptat, starea de functiune a postului, precum si la existenta conditiilor tehnice necesare ducerii la indeplinire a prevederilor autorizatiei.

La solicitare, Serviciul va efectua verificari in evidentele specifice ale unor date aparute in procesul de realizare a interceptarilor efectuate in baza actelor de autorizare.

Cum se faceau inregistrarile

Documentul stabileste ca Serviciul va asigura inregistrarea comunicarilor sau convorbirilor rezultate din interceptare pe suporti de date inseriati, pusi la dispozitie de procuror, precum si trimiterea acestora Parchetului sau parchetelor teritoriale.

In vederea sprijinirii activitatilor specifice desfasurate de Parchet sau parchetele teritoriale, Serviciul va asigura transcrierea comunicarilor sau convorbirilor considerate relevante in cauza.

Ulterior, la solicitarea scrisa a procurorului, Serviciul poate asigura redarea altor convorbiri, selectate din traficul inregistrat.

Solicitarea trebuie sa contina numarul actului de autorizare, criteriul de interceptare (numar post telefonic, serie IMEI a terminalului mobil, adresa IP, frecventa radio), data si ora efectuarii convorbirii sau comunicarii.

Parchetul sau parchetele teritoriale pot solicita, in scris, Serviciului stabilirea istoricului pozitiei geografice si caracteristicele tehnice (IMSI, IMEI) ale terminalului mobil, in conditiile legii speciale.

Colaborarea SRI-DNA

Protocolul are un capitol referitor la colaborarea specifica dintre SRI si DNA, care prevede ca, "in conditiile legii, Serviciul acorda sprijin tehnic pentru asigurarea indeplinirii sarcinilor ce revin Directiei Nationale Anticoruptie - structura centrala, denumita in continuare Directia - cu privire la punerea in aplicare a actelor de autorizare eliberate in temeiul art. 91 indice 1 - 91 indice 5 din Codul de Procedura Penala".

"Sprijinul tehnic consta in transmiterea semnalului, managementul si intretinerea echipamentelor de transmitere a semnalului, de la centrele de interceptare ale Serviciului spre spatiile destinate Directiei. Receptionarea semnalului si transcrierea continutului comunicatiilor interceptate se efectueaza de catre Directie. Implementarea aplicatiilor specifice pe terminalele de exploatare tehnica aflate in proprietatea/administrarea Directiei, intretinerea si depanarea echipamentelor de criptare se efectueaza de Serviciu, prin unitatea specializata.

Retelele LAN aferente spatiilor destinate beneficiarului vor fi implementate de catre Serviciu, cu suportarea cheltuielilor de catre Directie. Sunt interzise orice interventii software constand in testari de aplicatii, modificarea softului existent si altele asemenea, asupra sistemului informatic.

Tentativele de intruziune in bazele de date ale sistemului, dincolo de limita admisa prin drepturile de acces, atrage dupa sine decuplarea de la sistem", prevede documentul.

Despre expulzarea cetatenilor straini

Un alt capitol prevede ca Serviciul Roman de lnformatii, prin U.M. 0198 Bucuresti, comunica Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, prin cerere scrisa si motivata, date si indicii temeinice cu privire la cetatenii straini aflati pe teritoriul tarii noastre, care au desfasurat, desfasoara ori intentioneaza sa desfasoare activitati de natura sa puna in pericol securitatea nationala, necesare pentru declararea acestora ca persoane indezirabile.

Aceste cereri, insotite de argumentele SRI, se judeca in regim de urgenta.

In final se precizeaza ca, odata cu intrarea in vigoare a protocolului, isi inceteaza aplicabilitatea protocolul dintre SRI si Parchetul General incheiat in 2005-2006, protocolul dintre SRI si PNA datand din ianuarie 2003, care a avut si o anexa in 2004, precum si protocolul dintre SRI si Curtea de Apel Bucuresti, incheiat in 2007.

Solicitarea premierului

Amintim ca premierul Viorica Dancila a solicitat desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului, "avand in vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, precum si pozitia oficiala exprimata astazi de Administratia Prezidentiala".

Ulterior, in 19 martie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a cerut oficial procurorului general Augustin Lazar inceperea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor incheiate intre Ministerul Public, DNA, DIICOT si SRI.

Iar marti Ministerul Public a transmis ca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege pentru declasificarea protocolului incheiat intre Parchetul General si SRI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#protocol colaborare SRI Parchet , #sri