Comisia de control SRI vrea sa modifice cadrul legislativ. Ce spune Hellvig despre buget

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 19:40
4228 citiri
Comisia de control SRI vrea sa modifice cadrul legislativ. Ce spune Hellvig despre buget
Foto: captura video Digi24

Comisia parlamentara de control al SRI l-a audiat, miercuri, pe directorul serviciului, Eduard Hellvig, concluziile dezbaterilor fiind ca este necesara modificarea cadrului legislativ in vigoare.

Adrian Tutuianu (PSD), presedintele comisiei de control al SRI, a prezentat, la finalul sedintei maraton a comisiei, care a durat 7 ore, subiectele abordate si principalele concluzii la care s-a ajuns.

Senatorul social-democrat a precizat de la bun inceput ca din noua comisie fac parte doar doi parlamentari cu experienta in domeniu, Cezar Preda si Verestoy Attila, asa ca a fost necesara o discutie mai ampla cu echipa manageriala a SRI despre cadrul legal, locul si rolul SRI, controlul, functionarea, organizarea si cooperarea serviciului cu alte institutii si cu societatea civila.

Printre temele mari abordate s-au mai numarat participarea Romaniei la NATO, Rusia, mediul intern de securitate, vulnerabilitatile Romaniei, riscurile in plan social, contraspionajul, dar si amenintarea terorista si cibernetica.

De asemenea, au fost dezbatute cele doua rapoarte interne prezentate de directorul SRI Eduard Hellvig cu privire la cazurile Coldea si Istode.

In ceea ce priveste bugetul SRI, presedintele comisiei de control a punctat faptul ca "nu avem inca oficial un buget, avem comunicata de la Ministerul de Finante o cifra care inseamna alocarea bugetara din acest an".

Cu toate acestea, s-a discutat despre prioritatile financiare, componentele sistemului de finantare sau necesitatile banesti, cum ar fi salariile si pensiile.

Ce legi se vor modifica

Pe de alta parte, dezbaterile din comisie au dus la concluzia ca actualul cadru legislativ "este insuficient si din perspectiva atributiilor pe care le are SRI, dar si a controlului parlamentar", a subliniat senatorul PSD.

"Ne-am propus sa discutam in perioada urmatoare despre aducerea cadrului legal la zi", a adautag acesta, facand trimitere la "acte normative care trebuie modificate substantial", cum ar fi legea 51/1991, legea 14/1992 privind functionarea SRI, legea informatiilor clasificate, cea privind spalarea banilor si prevenirea crimei organizate, dar si legea 535/2004 privind combaterea terorismului, "o lege de mare actualitate".

De asemenea, va fi pus la punct "un pachet de acte normative privind materia cibernetica", a mai spus el.

Adrian Tutuianu a dat asigurari ca SRI va fi supus "unui control democratic permanent, concret, real, efectiv" din partea comisiei pe care o conduce, motiv pentru care va fi adoptat "un progam concret de deplasari in unitatile SRI pentru control".

Romania, al doilea contributor pe segmentul de analiza la NATO, dupa SUA

La randul sau, directorul SRI, Eduard Hellvig, a precizat ca serviciul nu are drept de initiativa, asa ca a solicitat "sprijin parlamentar pentru adoptarea unui pachet nou de legi privind securitatea nationala", pentru ca se simte nevoia de "transparenta institutionala si control democratic modern".

Directorul SRI s-a referit si el la bugetul serviciului, fara sa faca trimitere la procentele despre care s-a vorbit pana acum.

Eduard Hellvig a explicat ca SRI are nevoie de sprijin financiar in contextul amplificarii amenintarilor ce tin de terorism, contraspionaj, crima organizata si amenintari cibernetice, existand o "suprasolicitare a Serviciului cu impact direct asupra bugetului".

"SRI impreuna cu celelalte institutii de intelligence din Romania - SIE si Directia de Informatii Militare - e al doilea contributor pe segmentul de analiza la NATO, dupa SUA. E un efort pe care il facem zi de zi, astfel incat decidentii NATO sa ia deciziile in cunostinta de cauza", a mai argumentat, printre altele, directorul SRI.

Adrian Tutuianu a precizat ca urmatoarea sedinta a comisiei de control SRI ar putea avea loc saptamana viitoare, luni sau marti, in functie de programul care se va decide in Parlament in vederea adoptarii bugetului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Hellvig audiat comisie SRI , #sri