Comisie de ancheta a lui SRS: Vrea audieri din SRI. DNA - posibil, dar nu va fi cazul

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 13:00
5400 citiri
Comisie de ancheta a lui SRS: Vrea audieri din SRI. DNA - posibil, dar nu va fi cazul

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu, care va conduce o comisie speciala de ancheta infiintata de Senat pentru a verifica respectarea legalitatii in cazul interceptarilor din cazul judecatorului CEDO Corneliu Barsan, spune ca e posibil sa fie audiati oameni din Serviciul Roman de Informatii, nu si procurori DNA, desi, in opinia sa, Constitutia i-ar permite.

"Vom audia toate persoanele care vor fi capabile sa ne lamureasca si ne pot ajuta sa facem o disectie a unui caz extraordinar de grav, cum a fost aceasta interceptare a doi magistrati de frunte ai Romaniei. Persoanele anume care vor fi audiate vor fi stabilite de membrii comisiei, in prima zi dupa ce vom aproba regulamentul de functionare", a spus Stanescu pentru Ziare.com.

Intrebat daca vor fi audiati procurori, senatorul PNL a raspuns: "Nu cred ca e posibil, o sa studiez inca o data legea. Constitutional ar fi posibil, dar practica din Romania a aratat ca acest lucru nu se poate intampla, asa ca probabil vom evita acest lucru".

El spune si ca e posibil sa fie chemati la audieri oameni din SRI: "nu exclud aceasta posibilitate, dar e prematur sa ne gandim la persoane, aceasta comisie e opera colectiva a unei intregi comisii si va trebui sa ne sfatuim intre noi, sa vedem care e strategia pe care trebuie sa o urmam.

(...)Vom inlocui, acolo unde nu putem chema persoane pentru a ajunge la informatiile necesare, vom utiliza documentele existente. Nu este o ancheta care isi propune sa investigheze Serviciul Roman de Informatii, pentru ca Serviciul Roman de Informatii, in acest caz, din cate stim, nu a facut decat sa execute o comanda a judecatorilor si a procurorilor.

Daca mandatul e pe siguranta nationala, asa cum afirma judecatorul Barsan, lucrurile sunt mai complicate".

Scopul: modificarea legii interceptarilor

SRS a declarat si ca aceasta comisie are ca scop identificarea modificarilor legislative ce trebuie facute.

"Vrem ca, descifrand acest caz, sa vedem ce modificari legislative trebuie facute in viitor pentru a diminua riscul incalcarii drepturilor omului".

Fostul jurnalist a admis ca infiintarea si functionarea acestei comisii e o operatiune delicata.

"Orice comisie de ancheta e o operatiune delicata. Inevitabil, printr-o comisie speciala deranjezi comisii stabile, in speta Comisia de Control asupra activitatii SRI, dar asta face parte dintr-un proces politic firesc.

Nu numai ca nu vrem sa ne ocupam de secrete de stat, dar vrem sa facem lucrarile comisiei publice, ca presa sa poata sa participe la lucrari", a conchis fostul jurnalist.

Plenul Senatului a aprobat, luni, infiintarea comisiei de ancheta in cazul interceptarii judecatorului CEDO Corneliu Barsan, cu 103 voturi "pentru", 15 "impotriva" si noua abtineri. Comisia isi va incepe activitatea saptamana viitoare si trebuie s-o termine pana pe 30 iunie.

Scopul sau e de a verifica daca interceptarea judecatorului Corneliu Barsan, de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, s-a facut legal, in baza unui mandat pe chestiuni de siguranta nationala. Numele judecatorului Barsan a fost implicat intr-un scandal public, dupa ce sotia sa, judecatoarea Gabriela Barsan, acuzata de trafic de influenta dupa ce ar fi primit foloase materiale de la un om de afaceri, in schimbul unor solutii favorabile in dosarele acestuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sorin Rosca Stanescu comisie, #comisie interceptare Corneliu Barsan , #sri