Cum ramane cu agentii sub acoperire? (Opinii)

Duminica, 24 Februarie 2013, ora 21:27
4840 citiri
Cum ramane cu agentii sub acoperire? (Opinii)
Foto: bitpress.ro

Stirea vehiculata in presa internationala cum ca in Romania sunt agenti sub acoperire infiltrati in presa, in redactii, studiouri radio si TV ne va scoate din randul tarilor democratice.

Ei bine, daca acuzatia de lovitura de stat de asta-vara nu a fost luata prea in serios, informatia despre incercarea de subordonare politica a presei, cainele de paza al democratiei, ne va costa imens ca tara si ca partid(e) politice.

Cu atat mai mult cu cat informatia de mai sus a fost intarita printr-un raport, "Norme standard pentru libertatea mass-media in tarile membre", votat pe 21 februarie 2013 de Comisia de Libertati Civile a Parlamentului European.

Or acolo scrie negru pe alb: toate tarile care nu au asa ceva, Romania fiind printre acestea din urma, trebuie "sa adopte legislatie cu privire la prevenirea infiltrarii redactiilor de stiri prin intermediul unor agenti de informatii, dat fiind faptul ca aceste practici pun in mare pericol libertatea de exprimare, avand in vedere ca acestea permit supravegherea redactiilor de stiri, genereaza un climat de neincredere, impiedica strangerea de informatii, ameninta confidentialitatea surselor si, in cele din urma, incearca sa informeze eronat si sa manipuleze publicul, precum si sa discrediteze credibilitatea mass-media".

O rusine in plus

Raportul pleaca de la o realitate romaneasca jenanta, dar indubitabila sesizata nu numai de Active Watch (Romania), ca urmare a plangerilor adresate de diversi jurnalisti ori redactii, dar si a investigatiilor aparute in presa cu nume si prenume. In plus, nimeni n-a negat cu tarie o asemenea realitate.

Mihai Razvan Ungureanu, fost sef al SIE dar si fost prim ministru, vorbeste, desigur, in cunostinta de cauza: "numai in statele totalitare sau acolo unde exista regimuri autoritare serviciile speciale se implica in politica, iar in astfel de state cei care intra in politica sunt selectati pe baza propriilor criterii ale serviciilor si devin marionete ale micului grup de autoritate care detine serviciile"! Adevarat e.

Si presa si Parlament

Dar continuarea citatului de mai sus aduce o informatie stupefianta care ar clatina orice democratie avansata din lume, nu si in Romania unde e posibil orice: "un Parlament care este alcatuit din oameni politici de la care pretindem onestitate, moralitate, competenta profesionala trebuie sa nu aiba un dublu angajament", adica sa nu fie ofiteri sub acoperire ai nu stiu cui.

Ceea ce inseamna ca in Romania nu doar redactiile pot fi infiltrate, ci chiar Parlamentul, recte Legislativul, pastratorul legitimitatii si al suveranitatii nationale. Realitate care depaseste imaginatia, aruncandu-ne nu pe vremea lui Ceausescu, ci in miezul deceniului problematic cand ofiterii sovietici dublau functiile de la sef de raion in sus.

O vulnerabilitate a Securitatii Nationale

Acum abia se ridica zabranicul de pe ochii nostri: asadar, acesta e motivul pentru care stenograme peste stenograme, convorbiri telefonice, biletele, poze, filme, declaratii neoficiale... vin sa tulbure mereu apele in politica romaneasca.

Iata ca avem explicatia jocurilor politice, a diverselor conflicte fie in Parlament, fie in viata politica de zi cu zi, intre institutiile asa-zisului stat de drept, caci astfel de "vulnerabilitati" ii fac pe politicieni si pe jurnalisti "santajabili".

La asta sa se fi referit Strategia Nationala de Securitate din 2009 dupa care presa e o vulnerabilitate?

Daca lucrurile au fost cunoscute si discutate de membrii CSAT, si iata ca au fost, asta inseamna ca presedintele Romaniei, prim-ministrii, ministrii Economiei, ai Apararii, Administratiei si Internelor, sefii serviciilor secrete... pot fi acuzati de complicitate si de tainuire a unei situatii totalitare perpetuate dupa 1989, din cat se vede, o situatie devenita obisnuinta.

Ceea ce nu poate ramane fara consecinte.

Cine raspunde?

Din pacate, in discutiile starnite de aprobarea respectivului raport s-a vorbit despre "degradarea libertatii presei" in multe parti ale UE, de celebrele de acum "grupuri de interese", de presiuni asupra jurnalistilor..., in centrul atentiei fiind din nou Romania.

Si fiindca ni se repeta mereu ca cetatenii romani beneficiaza de aceleasi drepturi si libertati asemeni tuturor cetatenilor UE, ne punem intrebarea: ai cui sunt ofiterii acoperiti si in ce scop au fost "infiltrati"? Conform caror legi si cutume ascunse de marele public? Cine a dispus si permis infiltrarea?

De raspunsul la aceste intrebari depinde viitorul politic al partidelor si al demnitarilor, al alesilor care au patronat tarasenia, iar raspunsul nu are voie sa intarzie daca regimul politic actual se mai considera democratic.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#presa servicii secrete, #agenti secreti redactii, #Parlament servicii secrete, #presa servicii CSAT , #sri