Cursele TAROM cu destinatia SUA vor avea la bord ofiteri SRI inarmati

Luni, 03 Mai 2010, ora 13:00
3090 citiri
Cursele TAROM cu destinatia SUA vor avea la bord ofiteri SRI inarmati

Ofiteri de securitate ai Serviciului Roman de Informatii vor urca inarmati la bordul avioanelor TAROM care vor efectua curse intre Romania si Statele Unite, pentru a preveni si interveni in cazul unor atacuri teroriste, dupa ce luni a fost incheiat un memorandum intre SRI si Federal Air Marshals.

"Prin dislocarea acestor ofiteri de securitate de catre autoritatile americane si cele romane putem preveni si contracara intr-un mod adecvat riscul unor atentate teroriste, a unor incidente de amploare la bordul avioanelor si putem diminua vulnerabilitatile de securitate pentru aeronavele aviatiei civile aflate in zbor", a declarat directorul SRI, George Maior, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit lui Maior, SRI se va ocupa de implementarea efectiva a Memorandumului deoarece, conform hotararii CSAT, a fost desemnat ca Autoritate Nationala in domeniul securitatii la bordul aeronavelor si schimbului de informatii necesar in sustinerea acestui tip de activitati.

"Aceasta decizie porneste de la expertiza dobandita de Serviciu in calitatea sa de coordonator al Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului. Pe aceasta dimensiune, SRI va asigura elaborarea procedurilor si coordonarea interinstitutionala pentru implementarea efectiva a Memorandumului", a explicat Maior.

Astfel, la bordul avioanelor vor urca ofiteri de securitate inarmati, care vor fi selectati din personalul propriu al Serviciului. In acest context, in cadrul Brigazii Antiteroriste, este in curs de constituire un detasament special format din personal inalt calificat, care va dispune de incadrarea si dotarile necesare indeplinirii misiunilor ofiterilor de securitate pentru avioanele civile.

"Ofiterii SRI care vor fi selectati sunt special pregatiti pentru acest domeniu. Acest proces a inceput in cadrul Serviciului, din punct de vedere al pregatirii exista anumite chestiuni speciale, pe care le avem in vedere, legate de finalitatea acestui demers: in primul rand prevenirea unor incidente la bord si in al doilea rand posibilitatea ca daca asemenea incidente se petrec, acesti ofiteri sa poata asigura interventia contraterorista. Ofiterii se antreneaza in Romania, pe baza unor programe speciale, agreate si cu partenerii nostri", a precizat George Maior.

Intrebat daca ofiterii de securitate ai SRI ii vor inlocui pe cei care se afla in mod obisnuit la bordul avioanelor, Maior a raspuns ca, in prezent, pe cursele TAROM nu exista astfel de personal calificat in interventii antiteroriste.

"In primul rand, nu exista ofiteri de securitate ai TAROM, este o notiune pe care nu o regasesc. Nu existau ofiteri de securitate la bordul aeronavelor. Acest program special este dedicat reinfiintarii acestei institutii, pentru a asigura securitatea zborurilor, el deriva din evolutia fenomenului terorist in plan international si necesitatea ca sa luam toate masurile preventive pentru a putea contracara acest fenomen. Aceasta chestiune a fost decisa si in cadrul UE si este decisa astazi prin aceasta intelegere si in relatia bilaterala cu SUA", a afirmat directorul SRI, care a adaugat ca pasagerii nu trebuie sa se teama ca acesti ofiteri vor fi inarmati, pentru ca toate procedurile si standardele sunt create pentru a asigura securitate "deplina si nu sa pericliteze intr-un fel sau altul zborurile aeronavelor".

Totusi, directorul SRI a mentionat ca activitatea ofieterilor SRI depinde de reluarea curselor directe ale TAROM catre Statele Unite. "Cum nu exista in acest moment o cursa directa TAROM Bucuresti-SUA, noi vom avea ofiteri dislocati in momentul in care acea cursa se va relua si speram ca se va relua catre sfarsitul anului acesta sau anul viitor. (...) Noi vom asigura ofiteri doar pentru zboruri TAROM. Pentru zboruri americane ale diverselor companii, care vor desfasura pe rutele SUA-Romania, in cadrul acelor zb oruri, e vorba de ofiteri de securitate americani", a mai spus George Maior.

Directorul SRI a precizat ca in ceea ce priveste controlul (PSA) la aeroport, acest memorandum de intelegere nu se refera la un asemenea subiect, el desfasurandu-se in Romania ca si pana acum.

Gitenstein: Economia este dependenta de un trafic aerian sigur si fiabil

La randul sau, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein a spus ca acest Memorandum va consolida si mai mult relatia stransa in domeniul securitatii dintre Romania si SUA si va imbunatati capacitatea Statelor Unite de a raspunde amenintarilor la adresa securitatii aviatice.

"Asa cum a demonstrat eruptia vulcanica din Islanda, in urma careia traficul aerian a fost blocat timp de aproape o saptamana in toata Europa economia noastra moderna este dependenta intr-o mare masura de asigurarea unui trafic aerian sigur si fiabil. Datorita rolului important pe care aviatia il are in aceasta lume in continuu proces de globalizare, in cazuri repetate, avioanele de pasageri au devenit tinta teroristilor sau au fost folosite pe post de arme, asa cum s-a intamplat in tragicele evenimente de la 11 septembrie 2001. Recunoscand faptul ca traficul aerian este amenintat, dupa atacurile de la 11 septembrie, Guvernul SUA a extins programul Federal Air Marshals", a declarat Gitenstein.

Potrivit Ambasadorului SUA, acest acord consolideaza excelenta relatie dintre Guvernele SUA si al Romaniei in domeniul aviatiei civile si in alte domenii importante. "Asigurarea securitatii aviatice este cruciala pentru Romania si pentru SUA, pentru Uniunea Europeana si pentru comunitatea internationala si este un obiectiv pe care il sprijin din toata inima", a mai spus Gitenstein.

Richard Stein, consilier executiv in cadrul Biroului de Aplicare a Legii-Programul Federal Air Marshals, a declarat ca semnarea acestui acord ce garanteaza sporirea securitatii aviatice a fost posibila datorita colaborarii si parteneriatelor stranse dintre institutiile romanesti (inclusiv SRI si MAE) si cele americane reprezentate luni la Bucuresti - Departamentul pentru Securitate Interna, Administratia pentru Securitatea Transporturilor si Departamentul de Stat.

Federal Air Marshals reprezinta principala forta de securitate din cadrul Administratiei de Securitate a Transporturilor din SUA. Agenti sub acoperire sunt plasati la bordul avioanelor ce efectueaza curse interne si internationale.

Acesti ofiteri descopera, descurajeaza si contraataca orice actiune ostila impotriva avioanelor, echipajelor, psagerilor sau aeroporturilor americane.Angajatii acestui serviciu au cele mai ridicate calificative in folosirea armelor din cadrul fortelor de securitate americane. Ei se amesteca printre pasageri, fara a fi remarcati, si au o serie de tehnici de recunoastere a comportamentului terorist, de folosire a armelor, tactici speciale de operare la bordul avioanelor si masuri de autoaparare pentru a proteja calatorii.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ofiteri SRI Tarom, #SRI supraveghere zboruri , #sri