De ce a demisionat George Maior, de fapt? Ce lasa in urma? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 17:46
17173 citiri
De ce a demisionat George Maior, de fapt? Ce lasa in urma? (Opinii)
Foto : Arhiva (RFI Romania)

Nu cred ca demisia lui George Maior din fruntea SRI ar trebui sa ne bucure.

Dincolo de controversele din ultima vreme, in cei 10 ani de mandat, Serviciul Roman de Informatii a fost reformat la standardele NATO, nu a fost implicat in scandaluri si a performat la un nivel inalt, lucru confirmat de imaginea foarte buna a SRI in cadrul Aliantei nord-atlantice. Amintesc doar ca recent SRI a fost desemnat sa se ocupe de securitatea cibernetica a Ucrainei.

Si nu cred ca trebuie uitata sub nicio forma contributia foarte importanta, esentiala, a SRI la lupta anticoruptie din Romania.

Deci cred ca mandatul dlui Maior a fost un castig pentru Romania. In egala masura, cred ca nu vom sti niciodata pe deplin ansamblul circumstantelor care au condus la aceasta demisie.

Subiectul parea abandonat dupa alegerile prezidentiale, desi seful SRI anuntase inainte de campanie ca isi va depune mandatul pe masa noului presedinte.

Si Klaus Iohannis si George Maior au declarat in ultima vreme ca subiectul unei schimbari la sefia SRI este unul artificial.

Un motiv aparent al demisiei exista desigur si el consta in criza legilor "Big Brother", acutizata de respingerea de catre CCR a legii securitatii cibernetice. A urmat un razboi al declaratiilor, initial intre Sebastian Ghita si CCR, apoi intre CCR si SRI, care a culminat cu declaratiile facute de George Maior in interviul acordat lui Dan Andronic, sambata seara.

Au fost declaratii de o virulenta stranie la adresa Curtii Constitutionale si a criticilor din presa acestei legi, absolut atipice pentru un om care, m-am convins si in interviul pe care mi l-a acordat in urma cu mai putin de o luna, isi cantareste foarte atent fiecare cuvant.

Este posibil ca George Maior sa fi scapat caii, dar este la fel de posibil, nu stiu daca nu cumva chiar probabil, sa le fi dat drumul voluntar stiind deja ca sfarsitul mandatului e foarte aproape si sa fi incercat sa genereze o explicatie publica.

De altfel, pe ansamblu, interviul a avut aerul unui bilant.

Multi vad deja in demisia lui George Maior nu un sfarsit, ci un inceput, mai precis un reinceput de cariera politica, in ecuatia complicata de pe stanga, unde PSD ar putea avea un nou lider reformator, iar Sebastian Ghita pregateste, poate in ipoteza esecului reformei, un nou partid de stanga, al progresului.

Ipoteza nu este deloc de exclus, legal dl Maior nu are absolut nicio interdictie la final de mandat. Dar nu va fi nici usor in conditiile in care dl Maior pleaca de la SRI demonizat de o parte a societatii convinsa ca serviciul de informatii a incercat sa-si mareasca nejustificat puterile, sa ne intre in computere si telefoane si a atacat CCR cand aceasta apara democratia.

Dupa cum sunt cei care vad implicatii politice ale acestei demisii foarte aproape de inceputul unei noi sesiuni parlamentare, in sensul in care dl Iohannis ar da prin ea un semnal ferm al schimbarii care sa contribuie la rasturnarea actualei majoritati pe care o vestea in interviul de la Realitatea TV.

Vom vedea.

Cert este ca in urma acestei demisii raman deschise cateva subiecte foarte importante.

In primul rand, chestiunea succesiunii. Alegerea unui nou sef pentru cel mai important serviciu de informatii al Romaniei, cu un rol foarte important in ecuatia NATO, in conditii regionale foarte tensionate, este poate prima decizie de mare importanta pentru noul presedinte al tarii.

Ultimul lucru de dorit ar fi o scadere a performantei SRI, dupa cum un derapaj politic al SRI este din nou un pericol major.

Deci cred ca este esentiala alegerea unei persoane care sa tina lucrurile sub control, cel putin la fel de bine ca dl Maior.

Sefia SRI nu poate fi nici recompensa pentru merite politice si electorale sau pentru fidelitate, nu poate fi nici sinecura. Situatia este cu atat mai complicata cu cat este vacanta, de luni bune, si sefia SIE, dupa demisia lui Teodor Melescanu. Si deciziile lui Klaus Iohannis ar trebui sa ia in calcul si relatia, cu unele asperitati, dintre cele doua mari servicii de informatii.

Dupa cum este foarte interesant de vazut cum va reusi sa isi impuna dl Iohannis propunerile, daca nu va schimba majoritatea. Eu, una, nu ma simt foarte confortabil la gandul ca actuala majoritate impanata de oameni cu probleme penale si un istoric important de lupta impotriva statului de drept ar vota sefii celor doua servicii secrete.

Nu ma face prea fericita nici gandul ca dl Vanghelie, cel foarte interesat de servicii si arhive, ar putea avea un cuvant de spus in ecuatia votului.

Apoi, problema mult prea incendiar tratata a legilor securitatii nationale trebuie transata. Legile sunt, cred, necesare in conditiile ofensivei terorismului, dar in egala masura limitarea unor drepturi trebuie facuta cu niste garantii ferme de legalitate. Problema legilor actuale a fost, in opinia mea, una mai degraba de tehnica legislativa, adica mai pe romaneste au fost legi prost scrise.

Ca urmare, cred ca se impune rescrierea lor urgenta, in acord cu deciziile obligatorii ale CCR, pe baza unei dezbateri publice autentice care sa implice toate vocile pro si contra pana la ajungerea la o varianta daca nu unanim, pentru ca mi se pare spre imposibil, macar larg acceptata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#demisie george maior SRI, #Legile big brother, #Iohannis SIE SRI , #SRI