Director in SRI: Unii isi numara banii primiti drept mita, crezandu-se imuni

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 13:15
8879 citiri
Director in SRI: Unii isi numara banii primiti drept mita, crezandu-se imuni
Foto: B1TV

Coruptia este o problema de siguranta nationala intrata recent in portofoliul SRI, iar cei care isi numara banii luati din mita crezandu-se imuni ar trebui sa stie ca "statul si-a dezvoltat sistemul imunitar", afirma generalul Dumitru Dumbrava (foto), seful Directiei Juridice a Serviciului Roman de Informatii.

Intr-un amplu interviu acordat pentru site-ul juridice.ro, generalul Dumbrava vorbeste, printre altele, si despre activitatea desfasurata de SRI in combaterea coruptiei din randul magistratilor, procurorilor sau judecatorilor.

"Fenomenul coruptiei, ca amenintare la adresa securitatii nationale, a intrat relativ recent in portofoliul SRI. Incercam sa ne convingem ca este doar o etapa, determinata de persistenta acestui fenomen social si, mai ales, de consecintele grave pe care le genereaza, data fiind amploarea sa deosebita, cu forme variate si complexe manifestate la toate nivelurile societatii.

Concret, daca in urma cu cativa ani consideram ca ne-am atins obiectivul odata cu sesizarea PNA, de exemplu, daca ulterior ne retrageam din campul tactic odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) ca misiunea noastra a fost incheiata, in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze. Aceasta maniera de lucru, in care suntem angrenati alaturi de procurori, politisti, judecatori, lucratori ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveala punctual si aspecte care tin de coruptia sistemului judiciar, in limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, in opinia mea, ca sistemul judiciar isi dezvolta anticorpii necesari vindecarii acestei patologii", a declarat generalul Dumbrava in interviul citat.

Directorul directiei juridice din SRI a fost invitat sa explice cum este posibil ca oameni care au urmat scoli de Drept si care lucreaza in sistemul de justitie sa poata fi mituiti cu bunuri precum rasaduri de flori, excursii sau sume modice de bani.

"Am vorbit putin inainte de o anumita patologie si incep uneori sa cred ca savarsirea unor fapte de coruptie este o boala care macina societatea romaneasca, dupa ce decimeaza constiintele unor oameni indeobste educati, absolventi de drept, care s-ar putea revendica unei elite. Da, ati amintit de rasaduri, excursii... Eu imi amintesc de un Ipad, telefoane mobile...Uneori este vorba despre functii inalte sau materiale de constructii - in functie de creativitatea mituitorului, miza aflata in joc si rezistenta magistratului supus unei astfel de presiuni. (...)

Realitatea este ca, in foarte putine cazuri de coruptie in sistemul judiciar, SRI pleaca de la un anumit magistrat corupt. Am spune mai degraba ca, aplecandu-ne asupra fenomenului, am determinat analitic cateva pattern-uri infractionale care apar ca niste anomalii in sistem. Acestea fac obiectul efortului nostru investigativ, iar schemele infractionale sunt apoi decriptate pas cu pas, identificand actorii si partiturile jucate de acestia, fie ca este vorba de politisti, de procurori, judecatori si, de ce nu, SRI-isti", a explicat generalul Dumitru Dumbrava in interviul acordat pentru site-ul juridice.ro.

De asemenea, acesta a facut un scurt comentariu despre cei care se cred "imuni" la actiunile justitiei.

"Un lucru nu inceteaza sa ma uimeasca de fiecare data. Sunt momente in care toate ecranele televiziunilor de stiri se ingalbenesc de breaking-news-uri. Ei bine, pe acest fond, maladiv, hepatic, sunt unii care privesc si-si numara banii primiti drept mita, crezandu-se imuni la reactia autoritatilor. Vestea proasta pe care le-o dau este ca statul roman si-a dezvoltat sistemul imunitar, iar SRI este unul dintre anticorpii bine dezvoltati si echipati pentru insanatosirea societatii si eliminarea coruptiei", a comentat generalul SRI.

In acelasi timp, generalul Dumbrava a subliniat faptul ca "SRI acorda sprijin DNA, DIICOT si structurilor locale ale Ministerului Public, fie informativ, fie tehnic", dar "de aici si pana la a considera ca suntem cu ochii pe toti actorii sistemului judiciar e cale lunga".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#general Dumbrava SRI coruptie magistrati, #Dumitru Dumbrava SRI coruptie mita , #sri
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Pai sa auzim si de Ontanu, si de Chiliman, si de altii ca ei ...