Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Directorul SRI, despre pericolele care pandesc Romania, noul razboi rece si independenta justitiei

Luni, 28 Iulie 2014, ora 13:22
6461 citiri
Directorul SRI, despre pericolele care pandesc Romania, noul razboi rece si independenta justitiei
Foto: Arhiva

Asistam la un nou tip de razboi rece, cu alti actori, in care se manifesta din nou politica agresiva si expansionista a Rusiei, motiv pentru care Romania trebuie sa fie ingrijorata de posibilitatea ca unele fenomene negative sa se propage pe teritoriul ei, atentioneaza directorul SRI, George Maior.

Aceste concluzii au fost exprimate intr-un interviu acordat, luni, la Adevarul live, unde George Maior a fost intrebat care sunt cele mai mari pericole care pandesc Romania.

"Traim o perioada foarte complicata din punct de vedere al evolutiilor regionale - criza din Ucraina, politica agresiva si expansionista a Rusiei (...) - sunt elemente geopolitice, diplomatice, militare care trebuie sa ne ingrijoreze in primul rand din perspectiva posibilitatii de propagare a unor fenomene negative pe teritoriul national al Romaniei", a raspuns directorul SRI, adaugand insa ca, "fara niciun dubiu sau rezerva" statul roman este pregatit sa raspunda acestor provocari.

Pe de alta parte insa, George Maior a afirmat ca sunt si "multe alte pericole" care pandesc Romania, "unele clasice, altele din registrul terorismului", facand trimitere la alerta nationala lansata recent in Norvegia, unde s-a anuntat un "pericol iminent", dar si la situatiile inregistrate in Bulgaria, unde crima organizata de tip transfrontalier este in vizorul autoritatilor.

Alerta terorista in Norvegia: Instalatiile nucleare si un muzeu evreiesc, inchise

"Sunt foarte multe aspecte interdependente, complexe, care se desfasoara in mare viteza", a subliniat George Maior, subliniind insa ca exista o "vigilenta sporita zi de zi din partea institutiilor statului".

Directorul SRI a admis ca apartenenta Romaniei la UE si NATO "ne ofera, la nivel macro, cea mai importanta garantie de securitate militara, economica si politica pe care a avut-o Romania in intreaga sa istorie", dar a precizat si ca "nimeni, intr-o situatie critica, nu va putea suplini total propria capacitate de reactie a statului roman in fata acestor probleme extrem de complicate".

"Un aspect la care trebuie sa ne uitam cu mare atentie; si ne uitam"

Directorul SRI a mai fost intrebat daca un parteneriat cu Germania, simultan cu cel pe care il avem cu SUA, ar spori siguranta Romaniei si daca e corecta impresia ca Germania e mai degraba tentata sa aiba o intelegere cu Rusia decat cu Statele Unite.

"Pivotul de securitate al tari noastre este dat de parteneriatul strategic cu SUA, care are o componenta militara foarte vizibila (...), dar exista si o componenta mai putin vizibila, din campul nevazut al serviciilor de informatii, unde parteneriatul este foarte, foarte solid", a declarat directorul SRI, subliniind faptul ca vizitele repetate ale directorilor FBI si CIA nu au doar o valoare pur diplomatica, ci se discuta si lucruri "foarte sensibile", care "ajuta foarte mult si securitatea tnationala a Romaniei si a SUA, pe un camp simetric".

"Nu sunt de acord cu cei care spun ca ar fi relatii de subordonare, e un schimb de relatii reciproc util pentru ambele state", a subliniat George Maior.

In ceea ce priveste relatia Romaniei cu Germania, acesta a reamintit ca exista o "realitate istorica" si anume ca "de fiecare data cand a existat o intelegere intre Germania si URSS sau Rusia Tarista (...) am avut de suferit din punct de vedere al intereselor noastre nationale".

"Cred ca acest timp istoric a trecut (...) Germania e statul care a ajutat si ajuta foarte mult Republica Moldova pe parcursul european, Ucraina, Georgia. Parteneriatul estic e una din ambitiile mari ale Germaniei", a completat George Maior, adaugand insa ca este evident ca "exista anumite interese economice, comerciale" intre cele doua superputeri - Germania si Rusia -, iar acesta "e un adevar la care trebuie sa ne uitam cu mai mare atentie; si ne uitam".

Un nou zaboi rece, "mult mai subtil"

Intrebat daca Romania ar putea fi o "punte" intre UE si Rusia, idee care a fost vehiculata in spatiul public, directorul SRI a afirmat ca ipoteza "nu e realista" acum.

"Ca sa realizezi o punte ai nevoie de un teren solid si de partea cealalta a 'raului', nu de un interes mlastinos, volatil", a explicat George Maior, spunand ca puntea va putea fi realizata decat atunci "cand Rusia isi va revizui o politica de tip imperialist, care ne impinge spre un razboi rece, diferit de cel anterior, mult mai subtil".

Directorul SRI a declarat ca "anexarea unui teritoriu nu face parte din dreptul international al secolului XXI", referindu-se la anexarea Crimeii de catre Federatia Rusa, si a precizat ca asistam la "doua viziuni diferite, care creeaza o tensiune intre cele doua parti", care se manifesta prin "actiuni asimetrice de tip militar", cum ar fi doborarea avionului MH17 deasupra Ucrainei, "actiuni pe care le putem defini teroriste".

"E un fel de razboi rece cu actori schimbati. Noi suntem de data asta de partea buna a lucrurilor si a istoriei", a subliniat directorul SRI.

Revenind la ideea de "punte", George Maior a spus ca atunci "cand Rusia isi va revizui politica extrem de agresiva si expansiva, se pot discuta si asemenea formule" si si-a exprimat o opinie personala, apreciind ca "Rusia greseste" procedand asa cum procedeaza astazi, dar adaugand ca "presedintele Putin poate fi acuzat de multe, dar nu de lipsa de inteligenta, si isi va da seama la un moment dat".

Razboiul dus pe plan energetic

Pe de alta parte, directorul SRI a vorbit si despre independenta energetica a Romaniei, care este un "obiectiv strategic" deosebit de important "in situatii de criza majora internationala", spunand ca aceasta independenta "poate fi obtinuta spre finele deceniului, inceputul deceniului urmator".

"A nu se confunda cu securitate energetica (...) Suntem a treia tara din UE din punct de vedere al independentei energetice. Se vede ce important e acest lucru intr-o perioada de criza", a declarat directorul SRI.

Intrebat daca au existat tari straine care au incercat sa impiedice Romania sa devina total independenta energetic, directorul SRI a raspuns: "Bineinteles! Acest lucru e recunoscut si se discuta in camp deschis la nivelul UE".

"A existat o perioada in care noi am pledat pe buna dreptate foarte mult pentru realizarea Nabucco. Si din ratiuni economice, comerciale, dar si din alte ratiuni, nu a fost realizat. A fost un esec al UE, si al nostru, datorat unor factori pe care nu i-am putut controla foarte bine, inclusiv de genul celor mentionati", a dezvaluit directorul SRI, adaugand ca acum "e nevoie in mod cert de o strategie energetica adaptata la noile conditii de ordin geopolitic si economic".

Intrebat daca protestele care au avut loc in Romania fata de exploatarea gazelor de sist au legatura si cu acest subiect, George Maior a confirmat partial, spunand ca "au fost mai multi factori", nu doar ingrijorarea legitima a populatiei.

"Dar exista fara indoiala si influente externe. Mult mai pregnant s-au manifestat in Bulgaria, unde Chevron a si parasit ideea de a continua explorarile. Exista ramificatii si la noi, mai mult sau mai putin subtille. Le cunoastem, incercam aceasta parte mai perversa, mai nociva, a unor actiuni de influenta externa sa o contracaram (...)

Eu, personal, nu sunt fanul gazelor de sist, dar nici nu pot sa inchid ochii cand exista potential pe aceasta dimensiune noua, globala (...) As fi in favoarea continuarii si sa incercam sa ne gandim intr-o perspectiva mai ampla de timp (ceea ce e rar la noi), 20-30 de ani, cand resursele conventionale se vor epuiza", a comentat George Maior.

Un nou tip de razboi indelungat. Conceptele cu care opereaza NATO trebuie sa fie regandite

In context, directorul SRI a reamintit ca Romania a fost prima care a ridicat in NATO problema securitatii energetice, in timp ce "multi aliati priveau cu condescendenta".

"Acum, aceste evolutii confirma un anumit tip de gandire strategica pe care statul roman, prin anumite institutii, a putut-o proiecta bine inca din acei ani (...) Avem si nemultumirea ca aceste mesaje nu au fost receptate profund la nivelul tuturor aliatilor. Au exista timpi istorici irositi si datorita situatiei globale", a mai declarat directorul SRI, referindu-se la razboaiele din Afganistan si Irak.

"Iata ca ne apropiem de granitele Aliantei si Uniunii Europene din punct de vedere al unor pericole. Ar trebui regandite anumite concepte cu care se opera in 2004-2005, sa le adaptam la ce se intampla in 2014", a declarat George Maior, precizand ca se refera atat la o noua distributie a structurilor de securitate NATO, "cu un centru al gravitatiei mai sporit pe zona flancului est si sud", dar si la "o anumita regandire a apararii", in conditiile in care pericolul este la granita aliantei.

George Maior a precizat ca aceste subiecte vor fi abordate la summit-ul NATO din septembrie si a reamintit ca tot Romania a fost prima care a atentionat asupra pericolului cibernetic existent din cauza unor "infrastructuri critice in state NATO".

Basescu cere redefinirea relatiei NATO cu Federatia Rusa

Putin: Rusia ar trebui sa reactioneze la apropierea NATO de granitele sale

"Nu cred ca vom avea de a face cu razboaie de tip clasic, populatia trebuie sa constientizeze, ci actiuni asimetrice, de tipul atacuri cibernetice, actiuni informative in teritorii NATO sau UE, actiuni economice (...) Acest tip nou de razboi, mult mai complicat si mai complex decat cel clasic, va afecta pentru multa vreme regiunea si trebuie sa fim pregatiti", a declarat directorul SRI.

Politizarea administratiei publice, o mare vulnerabilitate

George Maior a fost intrebat si despre cat de nociva este politizarea administratiei publice, iar raspunsul acestuia a fost foarte dur.

"E un element de mare pericol si de mare vulnerabilitate pentru noi (...) Nu exista stat modern, civilizat, democratic unde se negociaza functiile de cea mai mare expertiza in sens politic. Mai grav, in domeniul securitatii nationale se asaza oameni pe criterii politice in anumite institutii. A existat o problema cu Ministerul de Interne, unde functiile de inspector judetean de politie, in timpuri mai mult sau mai putini apropiate, au fost arondate politic", a afirmat George Maior facand trimitere, fara sa nominalizeze, la cazul Duicu.

Noi interceptari cu Duicu: "E rezolvata problema, sunt cu premieru' la masa"

De asemenea, intrebat daca evolutiile pozitive iregistrate in ultimii ani de justitie ar putea fi oprite dupa alegerile prezidentiale, directorul SRI a spus ca "va fi foarte greu pentru cineva, daca nu vrea sa piarda popularitate", sa "reverseze" situatia, efectele urmand sa se vada si pe plan intern, si extern.

Un deputat PSD ii ameninta pe procurorii DNA cu puscaria: De la Kovesi in jos vor plati!

"Aceste institutii au propria lor autonomie, vointa, vor sti sa isi dezvolte mecanisme imunitare in momente critice (...) Lucrurile vor merge spre progres, chiar daca nu liniar, cu elemente de regres pe anumite segmente, dar vor merge spre progres", s-a aratat increzator directorul SRI, George Maior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#George Maior razboi Rusia, #George Maior terorist, #dorector SRI Duicu , #sri