Francez radicalizat expulzat din Romania - Avea legaturi cu asasinii de la Charlie Hebdo?

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 08:18
4925 citiri
Francez radicalizat expulzat din Romania - Avea legaturi cu asasinii de la Charlie Hebdo?
Foto: SRI

Serviciul Roman de Informatii a depistat in Romania sapte straini radicalizati, ce au fost expulzati din tara noastra, fiind considerati periculosi. Din cei sapte, sase sunt francezi si lucrau la societati ce aveau afaceri cu carne la Satu Mare.

Cei sase radicali de la Satu Mare ar fi avut si legaturi cu asasinii care au comis atacul terorist din ianuarie de la redactia revistei satirice franceze Charile Hebdo, sustin surse citate de Digi24.

Unul dintre cei expulzati, in varsta de 36 de ani, locuieste langa Paris, la Soissons, oras cu o comunitate de peste 3.000 de musulmani. El a declarat pentru Digi24 ca a crezut ca politia ii face o gluma proasta cand i-a cerut sa paraseasca Romania, pentru ca, sustine el, nu a avut activitati subversive.

Barbatul a absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie din Cluj si, din 2013, conduce o afacere in Satu Mare. Saptamana trecuta, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa ii interzica sa intre sau sa stea in Romania timp de sapte ani.

"Am activitati profesionale in domeniul carnii, al puiului. Afaceri prospere. Plec lunea, revin vinerea in Franta. Fac asta de cinci ani, in fiecare saptamana. E foarte, foarte dificil, foarte dur, nu e o munca usoara, dar o fac pentru ca trebuie sa-mi pastrez munca in aceasta perioada de criza, care e peste tot, chiar si in Franta", a declarat francezul.

Celula radicalizata la Satu Mare

Barbatul este administratorul unei singure societati, cu sediul in Satu Mare. Activitatea principala a companiei este procesarea carnii de pasare. Produsele halal, sacrificate conform preceptelor islamice, sunt destinate comunitatilor musulmane.

Firma se afla langa alte societati cu domeniu de activitate similar. Una dintre acestea are legaturi comerciale cu o intreprindere importanta din Franta, specializata in vanzarea produselor alimentare din carne de pasare. La aceasta societate lucrau ceilalti cinci cetateni francezi care au fost declarati indezirabili pe perioade cuprinse intre trei si sapte ani si expulzati in acelasi dosar.

"Am fost foarte surprins. In toti acesti ani, am avut mereu bune relatii cu serviciile administrative, pentru ca am legaturi cu serviciile administrative din Romania si cu oamenii, cu poporul. Totul s-a desfasurat foarte bine. N-am avut niciodata o problema cu nimeni acolo", a declarat francezul radicalizat pentru Digi24.

Acesta a postat pe contul sau de Facebook, de-a lungul timpului, mai multe materiale religioase cu diferiti lideri ai comunitatilor musulmane. La poza profilului sau apare inscriptia de pe steagul gruparii teroriste Statul Islamic, "Mohamed este mesagerul Domnului". Potrivit anchetatorilor, barbatul si ceilalti cinci lucratori de la Satu Mare sunt acuzati ca "au desfasurat pe teritoriul Romaniei activitati de propaganda islamica extremista".

Totul ar fi fost coordonat de catre un lider musulman care i-ar fi indoctrinat, prin prelegeri tinute la Satu Mare.

Monitorizati din 2013

Serviciul Roman de Informatii a monitorizat grupul din 2013. "Concret, membrii grupului, afiliati ideologiilor radicale promovate de organizatiile teroriste Statul Islamic si Al-Qaeda, au fost stabiliti in contact cu exponenti / sustinatori ai cauzei organizatiilor mentionate si au desfasurat pe teritoriul Romaniei activitati de propaganda islamica extremista (de orientare jihadista), radicalizare, recrutare ideologica, recrutare pentru pregatire religioasa / militara in zone de conflict afectate de fenomenul terorist," se arata intr-un comunicat al SRI.

SRI: Fosti rezidenti in Romania lupta pentru Statul Islamic

La sfarsitul lunii martie, un oficial din Serviciul Roman de Informatii a admis ca organizatia are cunostinta despre cativa fosti rezidenti in Romania care au ajuns sa lupte alaturi de gruparea extremista Statul Islamic.

In primele declaratii publice pe marginea pericolului extremist pentru Romania, seful Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI a explicat ca in Romania "sunt cazuri punctuale de persoane radicalizate, fundamentaliste, care adera dincolo de ideologie si incearca sa sprijine aceste organizatii teroriste".

Oficial, "nu avem niciun cetatean roman confirmat ca s-ar fi alaturat cauzei acestei organizatii in teritorii cum ar fi Siria sau Irak", dar "va pot spune ca exista, punctual, astfel de intentii, de demersuri pe care SRI, impreuna cu partenerii interni, au cautat si au reusit sa ii descurajeze punctual pe acesti adepti combatanti in demersurile lor de a se alatura acestei lupte".

"Daca vorbim despre cetateni straini sau despre rezidenti pe teritoriul national, au fost indentificate cateva cazuri, pana in cinci situatii, in care acestia ulterior parasirii teritoriului national au decis sa se alature acestei organizatii", a mai spus seful Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#francez radicalizat Satu Mare, #celula islamisti Satu Mare, #SRI expulzati islamisti Romania , #sri