Legea cu ofiterii SRI-organe penale, mai aproape de realizare

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 17:07
3032 citiri
Legea cu ofiterii SRI-organe penale, mai aproape de realizare
Foto: Arhiva

Propunerea legislativa a deputatului PDL Cezar Preda pe tema securitatii nationale a primit avizul favorabil al Comisiei de aparare din Senat, urmand sa intre in dezbaterea Comisiei juridice pentru raport.

Ulterior, raportul va fi supus votului in plen, Senatul fiind Camera decizionala. Cezar Preda a promis ca va introduce un amendament prin care capacitatea de anchetare a angajatilor SRI sa se limiteze strict la ofiterii acestui serviciu, informeaza Mediafax.

Legea a primit in comisia de aparare 6 voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva".

"Este vorba despre proiectul domnului Cezar Preda, prin care se propune ca angajatii SRI sa fie numiti ca organe penale speciale. Noi consideram ca perceptia va fi de intoarcere la vechea Securitate si va exista un impact negativ asupra imaginii SRI. Domnul Preda a promis ca va introduce un amendament prin care aceasta capacitate de urmarire penala speciala va fi strict rezervata pentru angajatii ofiteri ai SRI. Asta ar restrange foarte mult efectele negative ale legii. Dar chiar si asa, noi consideram ca adoptarea acestei legi ar insemna o intoarcere la trecut", a declarat joi, Teodor Melescanu, presedintele Comisiei de aparare din Senat.

Unul dintre articolele proiectului mentioneaza ca ofiteri anume desemnati ai SRI pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului si cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, competente sa efectueze urmarirea penala in conditiile si pentru infractiunile date in competenta acestora potrivit Codului de procedura penala.

SRI apreciaza initiativa deputatului Cezar Preda de modificare si completare a unor legi privind securitatea nationala. De asemenea, directorul SRI, George Maior, a declarat ca problema cercetarilor speciale s-a interpretat gresit la nivelul dezbaterii, el precizand ca acestea vizeaza lucratorii din cadrul SRI, care sunt cetateni romani militari, iar aceasta competenta o are orice serviciu de informatii din UE.

Proiectul a trecut tacit de Camera Deputatilor la inceputul lunii noiembrie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proiect lege Cezar Preda, #lege siguranta nationala Preda , #sri