Lupta USL cu anticoruptia (Opinii)

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 00:35
8335 citiri
Lupta USL cu anticoruptia (Opinii)
Foto: Arhiva

Povestea proiectului de lege care urma sa limiteze atributiile SRI in domeniul luptei anticoruptie ne arata ca avem un premier fie mincinos, fie complet depasit de situatie. Oricare dintre variante este lamentabila.

Pe scurt istoria suna cam asa: pe site-ul Ministerului Justitiei, la sectiunea proiecte legislative, apareau normele de aplicare a noului Cod de Procedura Penala, un document destul de tehnic, in mijlocul caruia era ascuns tocmai colacul de salvare a tuturor penalilor cu protectie politica.

Potrivit proiectului, interceptarile realizate de SRI in baza unor mandate date ICCJ pe motiv de siguranta nationala nu ar mai putea fi folosite decat in dosare de siguranta nationala.

Asadar, daca tu il interceptezi sub suspiciunea ca vrea sa puna o bomba si auzi cum el discuta cu un parlamentar despre o mita, nu poti sa trimiti partea cu mita la DNA pentru a sta la baza unui dosar penal de coruptie decat daca ai avut mandate de interceptare si pentru un dosar de coruptie, pe care nu puteai sa-l ai tocmai pentru ca nu aveai cum sa stii despre mita cu pricina. Genial, nu-i asa?

Desi riscul ca presa sa ia la puricat un document tehnic erau mici, iar sansele sa ne trezim cu faptul implinit erau mari, smecheria n-a tinut si incercarea de a scoate SRI din lupta anticoruptie in care se dovedise periculos de eficient a provocat un mare scandal.

Premierul a negat categoric aceasta intentie, a acuzat ziaristii rauvoitori, a dat asigurari ca nici prin cap nu i-a trecut asa ceva lui si guvernului sau.

Nu numai ca a declarat, indignat, dar a dat si un comunicat: "Vreau sa fac precizarea ca informatiile referitoare la intentia de adoptare a unui act normativ care sa limiteze atributiile Serviciului Roman de Informatii sunt false."

Mona Pivniceru n-a putut sustine insa minciuna si a fost nevoita sa recunoasca intr-un comunicat ca proiectul exista si a primit deja observatii de la mai multe institutii intre care SRI, ministerele de Apararii, de Interne si de Externe.

Daca premierul stia si a mintit, nu a facut decat sa confirme acuzatiile lui Traian Basescu. Atunci cand e prins cu mata in sac, minte de ingheata apele, privind in ochi pe oricine si fara sa-i tresara un muschi de pe fata.

Daca premierul intr-adevar nu stia, ceea ce ma indoiesc sincer, inseamna ca aripa Felix a Guvernului, din care face parte d-na Pivniceru, isi face de cap in spatele unui Victor Ponta care joaca rolul unui Gonzo incasator.

Dar dincolo de statura politica a lui Victor Ponta, de la care eu personal nu am mari asteptari, este inspaimantatoare lupta pe care USL o duce cu institutiile fundamentale ale statului pentru a-si apara coruptii. Nu este vorba numai despre ciuntirea atributiilor SRI.

Este vorba si despre intentia de a subordona CSM Parlamentului, si despre intentia de a lasa deciziile CCR la voia majoritatii parlamentare, despre intentia de a modifica statutul ANI si al DNA, toate deja anuntate oficial.

Este vorba despre felul in care au fost ciuntite in vara atributiile CCR si amenintarile constante la adresa procurorilor si a instantelor.

USL nici macar nu pare a se mai obosi sa salveze aparentele, iar ofensiva impotriva Justitiei, in special impotriva anticoruptiei, si a institutiilor care au atributii in domeniu este fatisa si voit intimidanta.

Cand vine insa vorba despre punerea in aplicare a acestei ofensive, Guvernul se comporta hoteste. Reglementari capcana stau ascunse in proiecte aparent benigne, altele precum anihilarea CNA sunt tinute secrete pana in momentul adoptarii. Nu poti sa stii niciodata unde e capcana si la ce trebuie sa te astepti.

Ministerul Justitiei sustine ca a retras, in urma obiectiilor SRI, prevederea care limiteaza atributiile serviciului de informatii in lupta anticoruptie.

Asa ni se promitea si ca proiectul de ordonanta privind CNA nu mai este de actualitate, pentru ca dupa o saptamana el sa revina intr-o forma usor modificata, dar la fel de nociva. Asa se va intampla probabil si cu atributiile SRI.

S-a vazut ca USL nu renunta niciodata la nimic din ceea ce si-a propus, indiferent care este pretul si ce trebuie sa faca pentru a-si atinge scopul. Mai ales atunci cand el este unul care face diferenta intre libertatea opulenta si puscarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#proiect limitare atributii SRI, #SRI interceptari anticoruptie, #SRI proiect lege Justitie , #sri
Comentarii