Raport SRI: Functionari si demnitari, coordonatori ai unor retele de criminalitate organizata

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 13:34
5930 citiri
Raport SRI: Functionari si demnitari, coordonatori ai unor retele de criminalitate organizata
Foto: Facebook/SRI - Serviciul Roman de Informatii

In plan extern, cresterea incisivitatii Rusiei in consolidarea propriei influente in vecinatatea estica a Europei a amplificat climatul regional de instabilitate si insecuritate, iar in plan intern nivelul inca ridicat al coruptiei a favorizat persistenta unor vulnerabilitati semnificative in dinamica generala a societatii si a sistemului institutional, se arata in raportul de activitate al SRI pe anul 2014, depus la Birourile permanente ale Parlamentului.

"Evolutiile globale si regionale inregistrate in 2014 au mentinut Romania intr-o zona de interferenta a intereselor principalilor actori geopolitici, cresterea incisivitatii Rusiei in consolidarea propriei influente in vecinatatea estica a Europei si contracararea vectorului euroatlantic in zona, amplificand climatul regional de instabilitate si insecuritate in plan politic, economic si militar. (...)

In plan intern, mentinerea unor deficiente sistemice in multiple domenii, pe fondul unui nivel inca ridicat al coruptiei au favorizat persistenta unor vulnerabilitati semnificative in dinamica generala a societatii si a sistemului institutional. (...) Riscurile teroriste la nivel national si-au pastrat cauzalitatea externa fiind conexate cu prelungirea instabilitatii in nordul Africii si accentuarea violentelor in regiunea Siria-Irak", precizeaza raportul de activitate al SRI.

Potrivit documentului, proliferarea actelor de coruptie s-au manifestat predilect in administratia publica, activitatile abuzive/ilegale ale unor decidenti locali in beneficiul personal ori de grup au fost potentate de conexiunile cu exponenti ai mediilor interlope.

"Grupari de criminalitate organizata au reusit penetrarea institutiilor publice la nivel inalt, functionari publici sau demnitari fiind semnalati ca membri ori chiar coordonatori ai unor retele de criminalitate organizata", se mai arata in raport.

Sursa citata mai mentioneaza ca SRI a transmis beneficiarilor legali in plan central 5.373 de informari, dar a trimis informari si organelor de aplicare a legii, dintre care 1.229 Directiei Nationale Anticoruptie.

Rusia acuza coalitia condusa de SUA ca ataca si alte tinte in Siria, nu doar teroriste

In ce priveste atacurile cibernetice, SRI a indentificat, investigat si contracarat 13 astfel de atacuri atribuite cel mai probabil unor entitati statale care au vizat infrastructuri informatice apartinand unor institutii publice sau entitati private din Romania si state partenere sau aliate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#raport SRI coruptie, #raport SRI activitate Rusia , #sri
Comentarii