Razboiul sefului SRI cu restul lumii (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 12:00
3294 citiri
Razboiul sefului SRI cu restul lumii (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Nu ma asteptam la un alt scenariu pentru Romania in privinta modificarii legislatiei sigurantei nationale decat cel pe care il vedem desfasurandu-se de cateva zile.

Dupa atentatele din Franta si dezbaterile care au urmat tragediei de la Charlie Hebdo, nu avea cum ca in tara celor sapte servicii speciale si cei mai multi agenti la suta de mii de cetateni sa nu revina in forta discutiile despre sporirea puterilor serviciilor.

Dar in ciuda monopolului pe care acestea il detin in spatiul public, prin influenta pe care o exercita in presa si politica, nu m-as fi gandit ca George Maior, seful SRI, va ajunge sa spuna cele ce am auzit zilele trecute.

Nu ca seful SRI nu ar avea voie sa iasa in spatiul public si sa faca un lobby fara perdea in sensul adoptarii legilor de siguranta nationala - legea Big Brother si cea a cartelelor prepay - in forma in care serviciile o vor.

Dar... a indraznit Curtea Constitutionala sa se opuna lui Big Brother, asa cum a fost trecuta legea in mod tacit prin Parlament? Au avut judecatorii CCR alta parere despre constitutionalitatea legilor decat cea la care se astepta directorul SRI? Nu-i nimic, directorul SRI are grija sa indice toate pericolele posibile si imposibile care pandesc Romania in fiecare secunda, la fiecare colt de strada si bloc.

Care si unde se ascunde pericolul iminent care ameninta sa arunce in aer Romania? Sa fie saracia extrema in care se zbat intre 4-5 milioane de romani? Sau angoasa celor 1,5-2 milioane de romani care, desi muncesc din greu, abia reusesc sa isi asigure cele necesare traiului zilnic? Nu, niciuna dintre aceste realitati nu e pericolul cel mai mare care pandeste tara in viitor. Singura problema este ca judecatorii CCR au avut curajul sa se opuna unui pachet de legi, care mie mi se par facute cu dedicatie pentru serviciile speciale.

In interviul pe care l-a dat unui post de televiziune in urma cu cateva zile, seful SRI a facut cateva declaratii, pentru mine una mai surprinzatoare decat cealalta. Cea mai greu de inteles si tradus este tehnica aleasa de a supralicita pericolul pe care nu il vor putea inlatura fara a primi cadou si mai multa putere.

"Eu vreau sa avertizez foarte serios ca exista o raspundere si morala undeva, in stat, in legatura cu securitatea nationala a cetatenilor Romaniei - nu a statului, nu mai vorbesc de stat - si ca la momentul in care se va intampla o catastrofa voi sti spre cine sa arat cu degetul" - G. Maior, seful SRI.

Declaratia ma nedumereste profund. In primul rand, de unde stie deja domnul Maior spre cine sa arate cu degetul, din moment ce "catastrofa" nu a avut inca loc? Si, invers, daca seful SRI stie deja inspre cine sa arate cu degetul, de ce nu o face acum, inainte de producerea catastrofei, ca sa intelegem despre ce vorbeste cand induce frica si nesiguranta in spatiul public prin mass media.

Dar declaratia care il compromite si mai mult pe seful SRI, in opinia mea, este cea in care spune ca serviciile secrete au ofiteri acoperiti in presa:

"In presa sunt ofiteri acoperiti ai SRI, ca si in alte state democratice europene. Misiunea lor este sa aduca informatii de securitate nationala pentru stat" - G. Maior.

Dar domnul George Maior se afla in eroare, pentru ca eu nu am auzit ca in vreun alt stat democratic din lume seful celui mai puternic serviciu sa iasa public pentru a se mandri oarecum cu ofiterii acoperiti pe care ii are plantati prin presa.

O astfel de... as putea sa ii spun chiar aroganta ar fi fost taxata oriunde, asa cum e normal in orice stat care se vrea de drept. Cu atat mai ciudat ca la noi, unde ar exista atatia adoratori ai statului de drept, nu s-au gasit prea multe voci dispuse sa critice derapajele pe care eu le consider nu tocmai democratice ale directorului Serviciului Roman de Informatii.

Asta in cazul in care declaratia referitoare la ofiterii acoperiti din presa nu s-a vrut mai degraba un mesaj pe fata pentru acestia, un avertisment ca nu cumva sa uite care este misiunea lor principala in posturile in care au ajuns sa fie infiltrati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Maior SRI lege Big Brother , #sri