Seful SRI a fost iar audiat in Parlament: Ce concluzii au fost in legatura cu "echipele mixte" SRI-DNA

Marti, 28 Februarie 2017, ora 21:21
5066 citiri
Seful SRI a fost iar audiat in Parlament: Ce concluzii au fost in legatura cu "echipele mixte" SRI-DNA
Foto: captura video Digi24

Presedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Tutuianu, a declarat, marti, dupa audierea directorului Serviciului, Eduard Hellvig, ca nu exista pana in acest moment informatii privind vreo posibila incalcare a legii in cadrul colaborarii SRI-DNA, precizand ca au fost date asigurari ca asa-numitele "echipe mixte" au actionat conform legii.

Intrebat care a fost concluzia discutiei dintre conducerea SRI si Comisia parlamentara de control cu privire la colaborarea SRI-DNA, Tutuianu a afirmat ca nu exista elemente privind posibile incalcari ale legii.

"Din informarea prezentata astazi si raspunsul la intrebari, nu au rezultat elemente de incalcare a legii. Asta nu inseamna ca cineva care se considera ca a fost prejudiciat in vreun fel de activitatea unor lucratori din SRI sau din Parchet nu are la dispozitie caile legale pentru a reclama o asemenea situatie", a afirmat el.

Tutuianu a precizat ca nu exista elemente care sa conduca la ideea ca vreunei persoane "i-au fost incalcate drepturi si libertati fundamentale".

Intrebat despre existenta in protocoalele dintre SRI si Ministerul Public a notiunii de "echipe operative mixte", Tutuianu spune ca a primit asigurari ca activitatea a fost legala.

"Am intrebat si acest lucru, (...) am fost asigurati ca activitatea lucratorilor din SRI s-a limitat la atributiile prevazute de Codul penal si Codul de procedura penala", a spus el.

Tutuianu: "Directorul SRI a dispus denuntarea protocoalelor care nu mai sunt necesare, actuale sau utile"

De asemenea, Adrian Tutuianu, a anuntat ca directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus denuntarea de catre Serviciu a protocoalelor de colaborare interinstitutionale care nu mai respecta criteriile de necesitate, actualitate sau utilitate.

"In urma analizei realizate la SRI din dispozitia domnului Hellvig s-a constatat ca unele protocoale de colaborare nu mai corespund realitatilor juridice ori nu se coreleaza cu modificarile legislative intervenite de la momentul incheierii, iar altele dintre aceste protocoale si-au atins obiectivele. Ca urmare directorul SRI a hotarat denuntarea tuturor protocoalelor aflate in aceasta situatie, cu notificarea cosemnatarilor, inclusiv cele din domeniul justitiei care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate si utilitate", a declarat Adrian Tutuianu.

Senatorul a precizat ca protocoalele de colaborare reprezinta "o forma legala, fireasca in coperarea institutionala", existand acte normative unde este prevazuta expres necesitatea incheierii unor protocoale de colaborare intre unele institutii.

"SRI a incheiat protocoale incepand din 1992 (...) Unele dintre ele au fost aprobate cu hotarari ale CSAT", a mai spus Tutuianu precizand ca o mare parte din ele au caracter de secret de stat.

Adrian Tutuianu a sustinut ca "exista acte normative unde este prevazuta expres necesitatea incheierii unor protocoale".

"Va dau doua exemple: OUG 214/1999 pentru acordarea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista, la art 5 alineatul 4 spune ca pentru solutionarea cu celeritate a cererilor si primirea cu titlu gratuit a documentelor, datelor sau informatiilor solicitate, Ministerul Justitiei va incheia protocoale de colaborare cu institutiile MAI, MApN, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, SRI, CNSAS", a completat el.

Presedintele Comisiei de control a SRI a sustinut ca "nicio institutie nu ar trebui sa incheie protocoale care sa contina altceva decat masuri de punere in aplicare a legii".

"Un exemplu mai recent: OUG 6/2016 privind unele masuri pentru punerea in executie a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal prevede la articolul 4, alineatul 1 conditiile tehnice de acces la sistemele tehnice ale organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare incheiate de SRI cu Ministerul Public si MAI. Am tinut sa fac aceasta precizare ca un protocol, de principiu, nu poate fi sau nicio institutie nu ar trebui sa incheie protocoale care sa contina altceva decat masuri de punere in aplicare a legii", a subliniat social-democratul.

Potrivit presedintelui Comisiei de control a SRI, "protocoalele sunt bilaterale sau multilaterale, deci avem doi sau mai multi semnatari".

"Marea majoritate a acestor protocoale au caracter secret de stat pentru ca privesc obiective, resurse sau informatii ale SRI", a completat el.

Adrian Tutuianu a mai spus ca exista protocoale incheiate cu MAI, MApN, SIE, Serviciul de Telecomunicattii Speciale, SPP, Ministerul Justitiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comertului, Ministerul Sanatatii.

"Exista un protocol incheiat in 4.02.2009 intre SRI si PICCJ. El are la baza legile 14/1991, Legea 51/1992, Codul de procedura penala, Legea privind protectia informatiilor clasificate, Legile de organizare a DNA, DIICOT sau Leega 78/2000 privind combaterea unor fapte de coruptie", a afirmat presedintele Comisiei de control a SRI.

Tutuianu a sustinut ca exista hotarari ale CSAT din 2004 si 2007 care prevedeau coperarea dintre SRI si Ministrul Public.

Informatii despre existenta unui protocol SRI - DNA au aparut in spatiul public inca din ianuarie. In urma acestor informatii, DNA preciza ca nu a existat niciun protocol de colaborare SRI-DNA, iar procurorul-sef Laura Codruta Kovesi nu a participat la videoconferinte organizate de SRI, nici saptamanal, nici ocazional si nu are instalate in birou terminale speciale prin care sa poata comunica instantaneu cu SRI.

Se modifica legislatia privind securitatea nationala

Pe de alta parte, Adrian Tutuianu a precizat ca s-a discutat si despre modificarea legislatiei din domeniul securitatii nationale, iar principalele directii ar trebui sa vizeze punere in acord cu deciziile CCR si CSAT, eliminarea unor neclaritati, precum si intarirea instrumentelor institutiilor din domeniul securitatii.

Astfel, una dintre modificari ar viza preluarea deciziilor CSAT si introducerea lor in legislatie. "O serie de sarcini si atributii au fost conferite structurilor cu atributii in domeniu prin hotarari a CSAT, a caror forta juridica este supusa unui regim de contestare atat la nivelul discursului public, cat si al instantei constitutionale. Noul cadru normativ in materie ar trebui sa preia si reglementeze aceste sarcini in acord cu Legea fundamentala", a afirmat Tutuianu.

O alta problema identificata este absenta unor reglementari clare in domeniul securitatii nationale, care "a condus la suprapuneri de competente". "Genereaza deficiente in activitatea de securitate nationala, cu efecte in primul rand in planul calitatii informatiilor transmise beneficiarilor", a afirmat el.

Seful Comisiei SRI a notat si unele decizii de neconstitutionalitate, cea mai recenta fiind din 2016, privind interceptarile, afirmand ca este nevoie de corelarea legislatiei, dar a adus vorba, indirect, si despre legislatia numita generic "Big Brother", a carei forme precedente au fost la randul lor declarate neconstitutionale.

"Este necesara asigurarea unor instrumente legislative in ceea ce priveste comunicatiile electronice si reglementarea unor domenii ale securitatii nationale cu grad ridicat de sensibilitate, cum ar fi domeniul terorist", a afirmat el.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Tutuianu protocol DNA SRI , #sri
Comentarii
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
Uite ca au aparut si protocoalele ca nu existau.
Poza LUPTAdeCLASA
LUPTAdeCLASA
rank 5
Cum ramine cu CALOMNIA lui Dragnea-Cimitir despre multinationale ?