Seful SRI: Asistam la transformarea vechii Cortine de Fier intr-o "cortina de ceata"

Luni, 02 Iunie 2014, ora 22:15
5090 citiri
Seful SRI: Asistam la transformarea vechii Cortine de Fier intr-o "cortina de ceata"
Foto: Evenimentul Zilei

Directorul SRI, George Maior, a declarat luni, cu ocazia unei conferinte despre securitate, ca asistam la transformarea vechii Cortine de Fier intr-o "cortina de ceata". Potrivit sefului SRI, daca fierul este predictibil, ceata este exact opusul acestui lucru.

Luni a avut loc deschiderea oficiala a primei editii a programului de formare cu participare internationala "Securitate in regiunea Marii Negre. Provocari comune, viitor sustenabil", organizat de catre Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" in parteneriat cu Harvard University si cu participarea Universitatii Nationale de Informatii (SUA).

Noul program este continuatorul platformei Harvard Black Sea Security Program lansate in anul 1997, formula in marja careia Romania a fost foarte activa, organizand cinci evenimente regionale in perioada 2002-2013, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul SRI.

La deschiderea programului de formare, gazduita de Administratia Prezidentiala si de Palatul Parlamentului, au participat presedintele Traian Basescu, prim-ministrul Victor Ponta, ministrul delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, Mihnea Costoiu si directorul SRI, George Cristian Maior.

De asemenea, au fost prezenti si reprezentanti ai altor institutii publice centrale, reprezentanti ai misiunilor diplomatice la Bucuresti, reprezentanti ai mediului privat si ai unor entitati academice nationale si internationale.

Maior: Romania a reusit sa preia si sa continue un program valoros

Cu acest prilej, Maior si-a exprimat satisfactia ca Romania a reusit sa preia si sa continue "un program valoros, al carui viitor parea incert cu doar cativa ani in urma".

"Pe masura ce harta securitatii internationale se aglomera cu tot mai multe zone fierbinti, Marea Neagra, cu calmul ei aparent, parea sa isi fi pierdut din semnificatie, in ciuda avertismentelor noastre privind contrariul.

Cum insa Marea Neagra este situata pe linii persistente de fractura geopolitica, ea continua sa poarte germenii unor conflicte vechi, latente, mocnind in adancurile apelor.

Aici, la malul Marii Negre, adevarata poarta intre Est si Vest, intre Nord si Sud, faliile geopolitice se intersecteaza cu cele economice, iar oportunitatile sunt atat de numeroase, incat este cu adevarat regretabil ca vechile mentalitati franeaza progresul si impiedica popoarele riverane sa beneficieze cu adevarat de ceea ce secolul XXI are sa ofere", a afirmat Maior.

Acesta a adaugat ca asistam la inlocuirea vechii Cortine de Fier cu o "cortina de ceata".

"Din pacate, evenimentele recente pot evolua, daca nu suntem atenti, catre un posibil neo-Razboi Rece. Dar acesta nu va mai semana cu cel vechi, pentru ca violenta a devenit mult mai subtila.

Dincolo de ceea ce este vizibil la televizor si pe alte canale de comunicare in masa, dincolo de violentele de strada din Ucraina pe care le vedem cu totii, dincolo de etalarea puterii militare, batalii dure se duc pe teatre invizibile, in care nu poti decat sa intuiesti faptasul, fara a avea vreo dovada in acest sens.

Ambiguitatile si incertitudinea in crestere ma determina sa afirm ca vechea Cortina de Fier a fost inlocuita de o cortina de ceata. Daca proprietatile fierului il fac predictibil si previzibil, ceata este exact opusul. Iti scapa printre degete si iti incetoseaza vederea. Ofera un spatiu propice pentru tot felul de manevre si provocari, asa cum vedem azi in Ucraina", a spus seful SRI.

Pe de alta parte, programe precum cel deschis luni la Bucuresti pot contribui intr-o buna masura la ridicarea acestui nor de ceata, a incheiat Maior.

C.S.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#George Maior Cortina Fier, #sef SRI cortina ceata, #director SRI securitate , #sri