Seful SRI, despre "cresteri calitative" ale operatiunilor de spionaj in Romania

Luni, 24 Octombrie 2011, ora 11:48
2918 citiri
Seful SRI, despre "cresteri calitative" ale operatiunilor de spionaj in Romania
Foto: Arhiva

Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI) a declarat ca interesul agentilor straini pentru ce se intampla in Romania a crescut in ultimul an.

Maior vorbeste intr-un interviu pentru Romania Libera despre "cresteri calitative" ale operatiunilor de spionaj din tara noastra, indeosebi dupa ce s-a semnat Acordul romano-american legat de instalarea scutului antiracheta la Deveselu.

De asemenea, seful SRI nu vede la orizont niciun "razboi clasic" in care sa fie angrenata Romania, insa admite ca pot sa apara agresiuni de alt fel.

"Statele trebuie sa fie pregatite nu neaparat pentru conflicte militare de ordin clasic, nu intrevad asa ceva nici pe teritoriul NATO in general, nici pe teritoriul Romaniei, in particular. Capacitatea unui stat de a se implica cu forte de stabilizare in zone de conflict sau de a asista reconstructia unor state, inclusiv cu capacitati militare, e un element de forta, de putere a acelui stat in relatiile cu ceilalti, care-i potenteaza interesele. (...)

Exclud posibilitatea unui conflict in Europa, dar, intr-adevar, asistam la faptul ca miscarile antiglobalizare de extrema stanga sau de extrema dreapta cresc in ultima vreme, are loc resuscitarea unui alt fel de nationalism. Dar la nivel strategic Europa va sta compacta si va gasi resurse sa gestioneze acest tip de riscuri", a declarat George Maior.

Totodata, Maior considera ca SRI ar trebui sa poata face anchete penale, insa doar atunci cand este vorba despre contraspionaj sau antiterorism, dar ca in general nu vrea sa aiba atributii in zona anchetelor penale.

"Serviciul nu vrea sa aiba capacitati juridice sau de ancheta pe aceasta dimensiune, care este strict a politiei", a spus Maior, adaugand ca "sunt foarte multe servicii europene de informatii care au capacitati de ancheta pe doua zone, contraterorism si contraspionaj, si ma refer clar la serviciul francez, la cel polonez, spaniol si chiar la cele nordice. Nimeni nu poate spune ca aceste servicii nu actioneaza in cadrul democratic. Noi nu avem asemenea capacitati. Eficienta SRI ar creste prin asemenea posibilitati, iar initiativa domnului Cezar Preda continea doar posibilitatea de ancheta in Serviciu cu referire stricta la militarii din cadrul SRI".

Pe de alta parte, seful SRI sustine ca intelege temerea oamenilor ca nu cumva actualele servicii sa se transforme in ceea ce reprezenta candva Securitate.

"Inteleg aceasta temere, fiindca acea directie de cercetari a Securitatii miza inclusiv pe aspecte de constitutionalitate a statului socialist, ceea ce ar fi exclus pentru un serviciu al UE. Eu am vorbit doar de doua domenii in care ar fi util ca SRI sa poata face anchete, contraterorism si contraspionaj. Vreau sa spun insa ca exista foarte multa falsitate si foarte mult interes din partea unora care se opun acestei idei si care au alte interese atunci cand neaga faptul ca multe servicii europene au asemenea prerogative de cercetare", a daugat Maior.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#George Maior sef SRI, #operatiuni spionaj Romania Deveselu, #George Maior scut antirecheta , #sri