Seful SRI, despre iesirea din criza si cazul Hayssam

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 12:02
4065 citiri
Seful SRI, despre iesirea din criza si cazul Hayssam
Foto: Arhiva

Directorul SRI, George Maior, spune ca Romania a fost pe marginea prapastiei economice, iar pesimismul accentuat nu ii va ajuta pe romani sa iasa din criza. Drept urmare, solutia pentru a rezolva cele doua probleme consta in reprofesionalizarea aparatului administrativ.

"Din punct de vedere economic, in primul rand, Romania nu este intr-o situatie de exceptionalism fata de alte state, chiar ale Uniunii Europene... Noi, de asemenea, am fost intr-o situatie critica la sfarsitul lui 2009 si inceputul lui 2010. S-au operat masuri extrem de dure, poate printre cele mai dure din Uniunea Europeana. Acestea, teoretic, ar da premisa unei iesiri initiale din recesiune si apoi, treptat, din criza. Cel putin acest lucru este estimat pentru anul 2011, la nivelul unor prognoze.

Important este ca si din punct de vedere psihologic sa privim cu mai mult calm lucrurile, sa continuam masurile care trebuie luate", a declarat Maior pentru Adevarul.

Directorul SRI sustine ca ne-am indepartat de zona de risc, insa mai avem multiple vulnerabilitati pe care trebuie sa le definim foarte bine si cu intelepciune.

"Trebuie sa intelegem ca exista o serie de aspecte interne care, daca nu sunt tratate corespunzator, vor influenta negativ timpii de iesire din criza. Ma refer la capacitatea reala de a implementa anumite masuri, ma refer la folosirea deficitara, in continuare, a posibilitatilor europene de atragere a fondurilor. Vorbesc strict economic acum. Ma refer la o suprapolitizare a unor institutii care ar trebui sa isi faca profesionist datoria pe aceasta linie de absorbtie a fondurilor europene, de implementare de politici", a completat acesta.

Se incearca decredibilizarea serviciilor de informatii

George Maior sustine ca se incearca decredibilizarea serviciilor de informatii, mai ales pe aspectele legate de coruptia sistemica sau strategica.

"Veti constata urmarind atent discursul public pe misiunile fundamentale ale Serviciului ca el emana fie direct, fie indirect de la persoane foarte puternice, care au probleme cu Justitia si care incearca sa-si proiecteze propriile probleme, propriile temeri legate de anumite aspecte de coruptie majora prin a ataca sursa de informatii.

Dar apar diverse discutii despre stenograme, interceptari, comparatii fortate, absolut neadecvate si inepte din punct de vedere intelectual intre SRI si fosta Securitate. Din pacate, fosti membri ai Securitatii devin peste noapte experti in drepturile omului. Este o bulversare a reperelor axiologice pe care noi o cunoastem, o intelegem, cu care ne luptam, dar care poate confuziona populatia, la un moment dat", a mai precizat acesta.

se va afla adevarul despre dosarul Hayssam

Directorul SRI a spus ca se va afla adevarul despre dosarul Hayssam, dar si despre rapirea jurnalistilor din Irak, din 2005.

"Adevarul se va afla cand se va desecretiza acel dosar. El este complet, este clar, este limpede. Inca sunt probleme, si de aici si secretizarea lui, cu protejarea anumitor surse, mijloace si informatii intr-un context mult mai larg, legat nu doar de statul roman, ci si de alte state, in legatura cu acest caz.

Nu va fi nicio problema, va asigur. Uneori sunt uimit sa vad cum un serviciu de informatii care a salvat viata acestor ziaristi este acuzat in legatura cu acest caz... Sunt mahnit, repet, pentru ca unul dintre ei, care datoreaza viata unui ofiter din SRI, are atata lipsa de caracter si de respect incat sa-l puna permanent sub presiune publica pe acel ofiter. N-am sa dau nume", a declarat acesta.

Multe dintre institutiile statului nu au reusit sa tina pasul cu vremurile

Directorul SRI mai crede ca inca exista in Romania nuclee care-i impiedica pe profesionisti sa-si faca treaba.

"Din pacate, timp de 20 de ani nu am reusit sa realizam stabilitatea institutiilor in momente de schimbari politice. Si acest lucru, mai ales pe un fundal de criza, poate afecta capacitatea lor de a aplica programe si solutii", a spus acesta.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#George Maior dosarul Hayssam, #decredibilizare SRI Romania , #sri