SRI a declasificat protocolul cu Parchetul General si Inalta Curte

Luni, 18 Iunie 2018, ora 12:39
13353 citiri
SRI a declasificat protocolul cu Parchetul General si Inalta Curte
Foto: SRI

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a declasificat protocolul de cooperare cu Parchetul General si Inalta Curte, procedura lansata la sfarsitul lunii mai de seful serviciului secret, Eduard Hellvig.

Protocolul de cooperare intre SRI si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a fost postat luni pe site-ul serviciului secret.

Potrivit SRI, s-a avut in vedere faptul ca protocolul nu contine niciun fel de date sau informatii care sa puna in pericol securitatea nationala a Romaniei, asa cum este definita astazi de legislatia in vigoare si de recentele hotarari in materie ale Curtii Constitutionale a Romaniei.

Care era scopul acestui protocol

SRI arata ca principalul subiect tratat in cadrul protocolului se referea la crearea si operationalizarea cadrului legal si organizatoric pentru acreditarea de securitate a sistemului informatic comun de gestionare a informatiilor clasificate vehiculate in procedurile de emitere a mandatelor de securitate nationala.

Obiectivele cooperarii intre cele trei institutii sunt "crearea unui sistem informatic sigur si stabil, acreditat de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, necesar gestionarii in conditii de securitate si operativitate maxima a informatiilor in format electronic" si "asigurarea de catre SRI si punerea la dispozitia PICCJ si ICCJ, in conformitate cu prevederile legale, a infrastructurii tehnice a sistemului necesara realizarii activitatilor circumscrise domeniilor de cooperare".

In plus, s-a avut in vedere "acordarea cu titlu gratuit de catre SRI, a asistentei in domeniul protectiei informatiilor clasificate detinute si utilizate de PICCJ si ICCJ, pentru prevenirea scurgerii de date si informatii cu acest caracter, transmise prin intermediul sistemului informatic", dar si "corelarea activitatilor de solicitare, avizare si aprobare a autorizarii culegerii de informatii prin masuri ce implica restrangerea temporara a exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale, in conditiile art.53 din Constitutia Romaniei, conform principiului necesitatii de a cunoaste".

In plus, se avea in vedere "punerea la dispozitie - pe baza de reciprocitate, in limitele competentelor Partilor - a informatiilor, datelor, documentelor si materialelor relevante si utile pentru indeplinirea atributiilor specifice, precum si asigurarea protectiei acestora, in zona de competenta, in conformitate cu prevederile actelor normative oficiale si interne in materie".

Protocolul este semnat de George Maior (SRI), Laura Codruta Kovesi (PICCJ) si Nicolae Popa (ICCJ).

Serviciul secret arata ca semnarea protocolului a fost facuta ca urmare a emiterii unei solicitari cu caracter obligatoriu din partea ORNISS (martie 2006), prin care se impunea celor doua institutii incheierea unui acord reciproc de securitate, precum si dobandirea, de PICCJ, a unui certificat de acreditare de securitate.

In aplicarea dispozitiilor ORNISS, in anul 2009 a fost semnat acordul de securitate SRI-PICCJ, iar in anul 2012 s-a realizat acreditarea de securitate a sistemului informatic interconectat. In luna martie 2017 a fost prelungita acreditarea pana in 2020.

Protocolul declasificat poate fi consultat aici.

Amintim ca pe 4 mai si CSM a publicat protocolul declasificat cu SRI.

Citeste si CSM cere ca toate protocoalele cu SRI sa fie desecretizate

I.S.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#protocol SRI PICCJ, #protocol SRI ICCJ, #protocol SRI PICCJ ICCJ , #sri