SRI a interzis accesul la inmormantarea generalului Plesita

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 15:32
7848 citiri
SRI a interzis accesul la inmormantarea generalului Plesita
Foto: blogspot.com

Generalul de Securitate Nicolae Plesita, fostul sef al al Departamentul de Informatii Externe (DIE), a fost inmormantat miercuri, in orasul natal Curtea de Arges, la cimitirul parohial Sf. Dumitru, fiind condus pe ultimul drum de aproximativ 50 de persoane.

Slujba de inmormantare s-a tinut la biserica Sf. Gheorghe din cartierul Capu Dealului si printre cei care au tinut sa-si ia ramas bun de la generalul Nicolae Plesita s-au numarat fosti colegi din structurile de Securitate din perioada comunista.

Accesul in biserica a fost restrictionat de catre ofiteri SRI si nu au avut avut voie sa-l vada decat rude apropiate sau fosti colegi din Cluj, Ramnicu Valcea sau Pitesti.

Ofiterii SRI nu au permis accesul decat pana la poarta cimitirului, motivand ca asa este dorinta familiei.

Fosti generali sau colonei de Securitate au acceptat cu greu sa vorbeasca despre generalul Nicolae Plesita, dar au avut la adresa lui doar cuvinte de lauda. "Era greu, sa stiti, nu era usor. Erau si lucrurile altfel pe vremea aia, se punea altfel problema. A fost un om foarte abil, foarte corect si principial. Eu cred ca toti colegii il regreta. Eu regret omenia lui si principialitatea", a povestit colonelul in rezerva Constantin Ungureanu.

Un alt subaltern l-a descris pe fostul sef DIE ca pe un om dur, dar corect. "Am lucrat impreuna la Pitesti, la fosta Directie Regionala MAI. Mi-a fost sef, nu am lucrat impreuna. Era dur. Eu sunt pensionat din 1981. Am rupt relatiile cu ei. Era un sef bun " a povestit colonelul in rezerva Ion Stancu.

Printre cei care au facut parte din cortegiul funerar s-a aflat si generalul Gheorghe Andreescu, fost sef al Inspectoratul Judetean Valcea al Securitatii Statului.

Fostii subalterni de la Cluj Napoca au trimis o coroana funerara, la fel si o unitate din cadrul SRI, dar si generalul Iulian Vlad, ultimul sef al Departamentul Securitatii Statului.

Fiul generalului Plesita a refuzat sa faca orice fel de declaratie si pentru ca starea de sanatate nu i-a permis sa stea in biserica, barbatul a preferat sa stea in timpul slujbei pe o banca in curte.

Generalul de Securitate Nicolae Plesita a murit luni intr-un spital din Bucuresti, in urma unor afectiuni cronice. Generalul Nicolae Plesita era internat de mai multe saptamani la un spital al Serviciului Roman de Informatii din Bucuresti, iar starea lui era foarte grava.

Surse apropiate familiei au confirmat decesul fostului sef al al Departamentul de Informatii Externe (DIE) si au spus ca slujba de inmormantare va avea loc miercuri, la biserica din cartierul Capu Dealului, din Curtea de Arges.

Cine a fost Plesita

Nicolae Plesita s-a nascut in anul 1929, la Curtea de Arges. A intrat de la varsta de 18 ani in randurile Partidului Comunist si in doar cateva luni a avansat la gradul de activist pe probleme de tineret. In 1948, dupa infiintarea securitatii statului, a fost trimis spre recrutare si, in acelasi an, a devenit si angajat al securitatii.

Zece ani mai tarziu, Nicolae Plesita a devenit capitan in securitate si a primit ordinul "Steaua Romaniei" pentru merite deosebite in activitatea depusa contra grupurilor de rezistenta din munti.

Intre 1962 si 1967, a primit in subordine regiunea Cluj, unde a condus cinci departamente ale securitatii, devenind general-maior. Intre anii 1980 si 1984 a fost numit sef al Centrului de Informatii Externe a Securitatii si membru supleant in Comitetul Central.

A fost mutat disciplinar in anul 1987 la scoala de Securitate de la Gradiste, iar in anul 1990 a fost trecut in rezerva cu gradul de general cu doua stele.

Nicolae Plesita, fost sef al DIE, a fost acuzat de terorism pentru ca ar fi coordonat atentatul executat asupra cladirii postului de radio Europa Libera in februarie 1981, cand o parte din imobil a fost aruncata in aer, insa, dintr-o eroare, nu a fost afectata Sectia romana, ci cea cehoslovaca.

Ancheta a fost intrerupta in perioada 2000-2004, iar procesul a fost reluat de catre un tribunal civil. Fostul tortionar din perioada comunista a fost declarat nevinovat in respectivul dosar in luna martie 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Plesita inmormantat, #acces inmormantare Plesita, #general Nicolae Plesita, #Plesita murit , #sri