SRI reactioneaza la asa-zisul protocol secret cu DNA

Joi, 23 Februarie 2017, ora 18:41
7096 citiri
SRI reactioneaza la asa-zisul protocol secret cu DNA
Foto: Facebook/SRI

Serviciul Roman de Informatii a venit joi cu clarificari, dupa ce miercuri seara seful Camerei Deputatilor si liderul PSD Liviu Dragnea a vorbit despre un "protocol secret" intre DNA si SRI.

Dragnea a declarat ca a avut o discutie cu directorul SRI, Eduard Hellvig, pe tema protocolului cu DNA, in care i-a spus ca initiativa de a denunta un astfel de document trebuie sa porneasca chiar de la el. In plus, social-democratul a pus la indoiala legalitatea unor astfel de protocoale intre DNA si diverse alte institutii.

Iata toate declaratiile lui Liviu Dragnea

Dupa aceste comentarii, purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, a transmis ca "SRI nu are niciun protocol cu DNA".

"Avem protocoale cu multe institutii ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decat normeaza activitatea ofiterilor SRI in raport cu parchetele sau alte institutii pe atributiile date de lege. Astazi, multe din aceste documente nu mai sunt actuale pentru ca noul Cod Penal si Cod de Procedura Penala si decizia CCR din martie 2016 le-au anulat", a explicat Marincea.

El a tinut sa sublinieze ca un protocol nu este secret, ci chiar "strict secret, pentru ca normeaza activitatea operativa a ofiterilor SRI in raport cu atributiile legale pe care le aveau, adica punerea in aplicare a mandatelor de la judecatori, respectiv supravegherea tehnica (filaj, interceptare etc.) ".

"Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile. SRI nu mai pune in aplicare nimic in afara de mandatele de siguranta nationala", a declarat purtatorul de cuvant, mentionand ca nu vorbeste despre un protocol anume, ci despre toate protocoalele pe care SRI le are cu institutiile statului.

El a precizat ca nu stie care sunt acestea, dar sigur in prezent nu exista unul cu DNA.

Ce spuneau DNA si Ministerul Public

Amintim ca, in luna ianuarie, procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi spunea ca la nivelul Ministerului Public au existat si exista in continuare protocoale cu mai multe institutii ale statului, nu doar cu SRI, incheiate cu respectarea legii.

La randul sau, Ministerul Public a precizat ca "protocolul dintre Ministerul Public si Serviciul Roman de Informatii, ce a constituit obiectul unor materiale de presa, cuprindea regulile de realizare a cooperarii in baza cadrului legal, ce reglementeaza competentele fiecareia dintre institutiile semnatare".

"Protocolul in discutie si-a incetat efectele in momentul publicarii Deciziei nr. 51/2016 a Curtii Constitutionale, ce nu mai prevedea posibilitatea ca serviciile de informatii sa puna in executare mandatele de supraveghere tehnica emise in dosare penale, mai putin in cele privind infractiuni de terorism si contra securitatii nationale.

Dupa aparitia deciziei Curtii Constitutionale, realizarea in continuare a acestor metode speciale de supraveghere prin echipe operative, ar fi fost in afara cadrului legal", se mentiona in comunicatul Ministerului Public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#SRI protocol DNA, #SRI protocol secret DNA , #sri