Sunt serviciile secrete din Romania prea puternice? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 09:00
8572 citiri
Sunt serviciile secrete din Romania prea puternice? Dezbatere Ziare.com

Presedintele Traian Basescu a atras atentia asupra unei subiect de maxima importanta pentru functionarea unei societati democratice: puterea serviciilor secrete si mai ales capacitatea lor de a-si depasi competentele legale si de a face jocuri politice.

"Serviciile au devenit extrem de puternice si performante si tentatia oricarui serviciu e sa acapareze cat mai mult control si influenta. Va trebui ca imediat dupa alegeri sa se gandeasca un sistem mult mai complex, adaptat capacitatii formidabile pe care o au cele doua servicii, pentru ca ele sa fie controlate (...) nu cumva sa ajungem la situatia in care serviciile sa poata controla un guvern, o comisie (...) Din pacate, controlul parlamentar e foarte slab, as indrazni sa spun ca controlul pare a fi invers", spune Traian Basescu.

Mai mult, presedintele a pus problema daca nu ar trebui renuntat la regula ca in fruntea serviciilor de informatii sa fie numiti oameni politici.

Este asadar Romania in pericol sa intre intr-un asemenea derapaj, este intr-adevar puterea serviciilor de informatii prea mare, controlul prea slab, iar numirea oamenilor politici la varful lor o vulnerabilitate?

Au raspuns la aceste intrebari pentru Ziare.com atat ultimii doi sefi ai Serviciului de Informatii Externe, cat si reprezentanti ai societatii civile.

Profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu apreciaza ca "Parlamentul nu prea face control asupra serviciilor secrete, dar problema e alta, legea nu e precisa. Serviciile, indiferent cata putere au, oricum isi iau cata vor. Interpreteaza un text si din el fac 100 de texte.

Toate serviciile din lume incearca sa acapareze cat mai multa putere, de aceea, textul trebuie sa fie foarte precis. De exemplu, exista un text care interzice sa fie facute publice sursele. Notiunea de sursa e specifica serviciilor si atunci ea poate fi interpretata oricum: ofiteri, colaboratori, delatori.

In toata lumea in fruntea serviciilor sunt oameni politici. Dar nu omul politic face munca acolo, tot ofiterii o fac. Omul politic nici nu stie care-s ofiterii acoperiti. La SIE, de exemplu, stiu doar doi oameni si directorul nu e printre ei. Ar trebui poate schimbata legea, dar ea e adoptata tot de politicieni".

"Pentru mine ar fi cu totul neasteptat sa aflu ca serviciile au ajuns atat de puternice incat sa-si permita o implicare in politica. Vorbim de niste servicii reconstruite dupa norme stricte, sustinute de omoloagele din NATO si UE. Nu vorbim de niste animale salbatice lasate libere pe strazile unui oras. Sigur, nici de animale domestice. Un seviciu de spionaj are parteneri, nu prieteni", afirma Mihai Razvan Ungureanu, fost director SIE in perioada 2007-2012.

Controlul parlamentar este ceea ce inseamna comisiile, mai active sau mai putin active, dar cu limite clare stabilite de hotarari ale Parlamentului, spune Mihai Razvan Ungureanu: "Eu, cel putin, n-am avut de-a face cu comisii comode. Dar sa reclami dupa doua mandate ca serviciile sunt prea puternice este ca si cum te-ai pregati sa spui la finalul anului ca te-au infrant serviciile, ceea ce e fals. Pe noi, oamenii politici, ne infrang neputinta si propriile greseli, nu serviciile.

Tragem si ponoasele dezinteresului politicului fata de reconstructia pachetului de legi referitoare la siguranta nationala. Niciuna dintre ele nu vorbeste nici de NATO, nici de UE, ar trebui rescrise. 10 ani acest pachet, mereu refacut, a batut la portile Parlamentului si nimeni nu l-a luat in considerare."

In opinia lui Mihai Razvan Ungureanu, ideea ca serviciile nu ar trebui conduse de oameni extrasi din politica ar fi nefericita: "Un om politic ajuns in functiunea aceasta e suspendat din activitatea politica si prin juramant e lipsit de identitate partinica. Totul tine pana la urma de caracterul sau si de disponiblilitatea de a lucra pentru tara.

Daca nu ne place asta, sigur putem avea in fruntea serviciilor profesionisti care vin din randurile lor. Dar intram intr-un ciclu. Amintiti-va ce era in anii 90, cand asa era, iar suspiciunea implicarii politice asupra profesionistilor din servicii era enorma. A reprezentat tema de campanie in 1996. Aceasta indecizie referitoare la cine conduce serviciile e intretinuta nu fara premeditare de politicieni de anvergura care se joaca, manipuleaza subiectul, stiind ca sensibilitatea publica e foarte mare".

Fostul sef al SIE, intre 2012 si 2014, Teodor Melescanu afirma ca Romania este un stat de drept, in care exista un control strict al activitatii serviciilor.

"Ceea ce trebuie retinut este faptul ca un serviciu secret este secret daca sursele, identitatile oamenilor, mijloacele prin care se obtin informatiile raman secrete.

Beneficiarii legali au tot dreptul de a solicita si de a obtine toate informatiile de care au nevoie si, este foarte adevarat, aceste cereri nu pot fi refuzate, insa nici macar beneficiarii informatiilor, beneficiarii produsului finit, nu au dreptul sa cunoasca identitatea celor care produc sau culeg respectivele informatii, potrivit normelor in vigoare. Aceasta este prevederea legala, pe aceasta o respectam - fie ca ne convine, fie ca nu."

Potrivit lui Teodor Melescanu, rostul numirii unor civili in fruntea serviciilor de informatii este o regula care garanteaza tarilor democratice, membre ale UE sau care doresc sa adere la UE, respectarea principiului controlului civil asupra serviciilor si fortelor armate, separatia puterilor in stat, mai mult, garanteaza respectarea criteriilor de la Copenhaga.

"Astazi cand noi punem in discutie asemenea aspecte, in realitate punem in discutie profilul nostru de tara care corespunde sau nu unor criterii, dupa care s-a luat decizia unanima de acceptare a tarii noastre in clubul tarilor europene cu democratii functionale - Uniunea Europeana.

In concluzie, eu cred ca trebuie sa pastram aceasta regula si mai cred ca trebuie sa fim foarte atenti la ceea ce rostim in spatiul public, chiar si astazi cand ne aflam in campanie electorala", afirma Teodor Melescanu.

Directorul CJI, Ioana Avadani, crede ca presedintele ar fi trebuit sa-si dea seama mai demult daca e asa si ar fi trebuit sa faca ceva: "Mi se pare amuzant la modul amar sa vii la finalul a doua mandate de 10 ani sa spui ca seviciile au prea multa putere. Eu nu cred ca problema e legata neaparat de apartenenta politica a sefului unui serviciu, ci de capacitatea lui de a conduce serviciul cu competenta. E o problema de calitate umana.

George Bush Sr venea din serviciile secrete, ministrul de Externe al Germaniei Klaus Kinkel venea din serviciile secrete. Dl Putin vine din serviciile secrete. Deci avem exemple si din tari democratice si cu deficit de democratie. Acelasi mecanism functioneaza in feluri diferite, in functie de mediul democratic al tarii. Si atunci nu cred ca lipsa de apartenenta politica a sefilor de servicii rezolva problema."

Fostul consilier prezidential Valeriu Turcan considera ca nu mai e niciun dubiu ca problema e serioasa daca presedintele Romaniei se refera public si in mod repetat la asemenea chestiuni: "Nu exista om mai pus la curent cu ce se intampla in servicii ca presedintele tarii. Mai ales ca a lucrat direct cu serviciile 10 ani, o perioada lunga de timp. Si fara sa fie aceasta criza, toata lumea vorbea pe culoarele puterii despre influenta mare a serviciilor".

In opinia lui Valeriu Turcan, dezbaterea merita sa continue pana se ajunge la niste rezultate din care democratia sa iasa intarita: "Pericolul major deriva din suprapunerea dezbaterii pe campania electorala. Dar ideea ca ar fi bine sa se ingroape totul sau ca asa-zisul control parlamentar poate functiona la fel cum functioneaza acum, de fatada, nu este decat o garantie ca scandalul va continua.

Trebuie o strategie pentru revenirea din criza si cred ca toate fortele politice vor fi deschise sa ajute serviciile sa iasa cat mai repede din zona suspiciunii. Orice masura pentru protejarea serviciilor ar fi utila, inclusiv renuntarea la directori politicieni."

Ziare.com te invita la dezbatere: Au serviciile de informatii din Romania prea multa putere? Ar putea fi puterea lor un pericol pentru democratie? Este controlul parlamentar asupra lor deficitar si ar trebui intarit? Ar trebui sa nu mai fie conduse de directori proveniti din lumea politica?

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#servicii de informatii putere, #sefi servicii de informatii, #Traian Basescu servicii de informatii , #sri