Tara secreta a serviciilor perfecte

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Luni, 22 August 2016, ora 13:55
13434 citiri

Priviti in jur. Infractorii au ajuns sa faca legile. Gropi in asfalt. Taxe punitive. Gunoaie abandonate pe trotuar. Cartiere istorice demolate pentru a face loc unor constructii-kitsch. Sistemul de educatie in cadere libera. Cozi la toate ghiseele, birocratie sufocanta. Evaziune fiscala. Spitale in care colcaie viermii.

In tot acest peisaj, exista o oaza de lumina. Este un spatiu modern, in care lucreaza tineri cu un coeficient de inteligenta de minimum 160. Au diplome de studii avansate si stau in fata unor calculatoare de ultima generatie. Sunt corecti si silitori. Ce au de rezolvat, rezolva imediat. Nu ii stiti, sunt discreti, dar ei lucreaza pentru dumneavoastra in niste institutii-model.

Primul tablou este cel al Romaniei reale. Al doilea descrie Romania serviciilor secrete.

Este o fractura logica aici, nu credeti? Daca este sa ii asculti pe sefii SRI si SIE, precum si pe majoretele lor din politica si din presa, totul este bine acolo, dincolo de nori. Sigur, nu ni se spune ce se intampla de fapt. Dar ni se spune sa stam cuminti. Totul este OK. Mai mult, aceste servicii ar fi chiar "performante", "occidentale".

Doar ca ceva nu se potriveste. Sa presupunem ca asa ar fi... Insa pentru asta ar trebui sa acceptam urmatoarea ipoteza. Extrem de improbabila. Ca este posibil sa avem o administratie care, pe noi, cei mai multi, ne calca in picioare, ne fura si ne umileste in fiecare zi. La Primarie, la Fisc, sau la Permise Auto. Iar pe de alta parte si in acelasi timp, acolo, pe o insula din hiper-realitate, sunt ei. Cu o moralitate de fier. Discreti. Patrioti. Eficienti.

Si aceste doua Romanii, sub conducerea acelorasi politicieni...

Documentele de arhiva publicate in ultimii ani au aratat cu ce se ocupa de fapt Securitatea. Directia de Informatii Externe, cu deosebire. Informatiile externe, cate erau adunate, erau destinate de fapt Moscovei. Altfel, agentii Securitatii serveau direct familia Ceausescu. Ea cerea blanuri si truse de manichiura. El dorea pusti scumpe de vanatoare.

Securitatea (mai ales DIE) comercializa orice. Arme catre 'Ndrangheta (mafia din Calabria). Evrei, germani, dizidenti religiosi sau prizonieri politici. Totul avea un pret. Cetateni romani dati la schimb pentru o ferma de porci (cazul este real, din arhive). Constantin Noica, filozoful, urma sa fie vandut pentru 5.000 de dolari (afacerea a cazut; si acest caz este documentat in arhive).

In tot acest timp, ofiteri superiori DIE pandeau sa ia vilele celor care urmau sa plece in exil. Unii locuiesc si acum in aceste case. Mergeti prin Cotroceni, Primaverii sau Dorobanti si ii veti vedea. Conduc Romania ei si rudele lor, din spatele gardurilor electrificate.

Toata aceasta retea s-a reinventat dupa 1990. Tot sub masca "apararii interesului national".

Dar este greu sa le potrivesti pe toate. Luati cazul celor angajati in spionaj. O infractiune extrem de grava, conform Codului Penal in vigoare. Una dintre sarcinile serviciilor de informatii este sa prinda spioni. Acum sa facem socoteala, pe degete. Cati spioni a prins SRI in peste 25 de ani de existenta? Nici unul. De fapt, au gasit pe unul, un bulgar, prin 2009, care apoi a sters-o din tara (se pare ca omul era de fapt recrutat de SRI pentru a-l prinde in flagrant pe un peste mic). Deci zero. In 25 de ani.

Dar cetateni romani? Aici devine cu adevarat interesant. Nici unul. Zero. Barat.

Acum din doua, una. Poate ca nici un roman nu a facut spionaj pentru alte servicii, in 25 de ani. Nici pentru FSB-ul rusesc, pentru nimeni.... Asa stau lucrurile acolo, in tara din sticla.

In tara reala, insa, lucrurile stau altfel. SRI nu a fost in stare sa prinda si sa dovedeasca, in tribunal, in acord cu procedurile legale, nici un cetatean roman angajat in spionaj. Nici macar unul, in 25 de ani! Asta in timp ce serviciile de informatii occidentale au lucrat din plin. Chiar zilele trecute, in Polonia, un locotenent-colonel a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru spionaj in favoarea Rusiei. Justitia olandeza a condamnat, recent, la 12 ani de inchisoare, un diplomat care a vandut Rusiei secrete NATO.

De unde insa impresia ca totul este bine in cea mai buna din lumile posibile? In parte, pentru ca aceste servicii (SRI si SIE) opereaza in umbra. Un politist care abuzeaza ajunge pe Facebook. Un parlamentar care fura este deconspirat de ziare. Haosul de la ghisee il vedem la televiziune.

Insa despre SRI si SIE oamenii politici au convenit sa taca. O relatie mutual avantajoasa.

Doar cand buboiul supureaza, din cand in cand, realizam ce infectie este acolo. Teroristi ai Statului Islamic care tranziteaza teritoriul national. Contrabanda cu tigari. Acuzatii de tortura si rapire. Santaj cu dosare. Contracte dubioase.

Zilele trecute The Guardian dezvaluia traficul cu arme care ajung in Siria, alimentand razboiul civil. In Index of Democracy (2015) suntem pe locul 59 - sub Tunisia (57) sau Filipine (56). Cu mult sub Bulgaria (46) sau Botswana (28).

Acum cativa ani un coleg m-a rugat sa merg in locul lui la o "actiune" organizata de o fundatie. Mi-a spus ca era vorba despre niste diplome, ceva inofensiv.

Ajuns la una dintre mega-vilele lui Ceausescu, am realizat cu cine aveam de-a face. Erau "fosti" si "actuali", deopotriva. Coborau din limuzine negre de lux. Unul se lauda ca a fost "seful dezinformarii pe vremea lui Ceausescu" (nu am o idee clara ce inseamna asta, stiam ca de dezinformare se ocupau toti, Partidul si Securitatea deopotriva). Cei din jur il priveau cu admiratie. S-au servit fursecuri.

La un moment dat, unul m-a observat. Era surprins. "Domnu' Avramescu - mi-a spus el - nu stiam ca sunteti cu noi!".

M-am simtit ca intr-un film cu Fernandel. Am mormait, incurcat, ceva de genul: "Am fost trimis de...". Dupa care am profitat de un moment de neatentie sa plec, cand au inceput sa isi dea unii altora diplome. Am impresia ca am uitat una in urma. Pacat. Cine stie? Poate aveam si eu acum un "dottorat" in securitate nationala.

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#servicii secrete Romania, #SRI SIE, #teroristi Romania servicii secrete, #ofiteri acoperiti Romania , #sri