UNJR critica atacurile la adresa CCR pe tema interceptarilor: Atac la democratie. Trebuie sa inceteze!

Vineri, 04 Martie 2016, ora 17:04
2616 citiri
UNJR critica atacurile la adresa CCR pe tema interceptarilor: Atac la democratie. Trebuie sa inceteze!
Foto: Arhiva Ziare.com

Atacurile la adresa Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) pe tema mandatelor de supraveghere tehnica sunt un atac direct la democratie si trebuie sa inceteze, se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR).

"Atacurile unor oameni politici, precum si a (sic!) unor jurnalisti la adresa Curtii Constitutionale, in urma declararii ca neconstitutional al articolului din Codul de Procedura Penala in baza caruia mandatele de supraveghere tehnica erau delegate altor organe ale statului, sunt un atac direct la democratie si statul de drept si trebuie sa inceteze de indata.

Stat de drept inseamna suprematia legii, adica faptul ca nimeni nu este mai presus de lege. Legea suprema in stat este Constitutia, iar Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei", se precizeaza in comunicat.

Exclusiv Bomba de pe masa CCR: Explicatiile SRI despre interceptari

De asemenea, UNJR arata ca presiunile la adresa CCR, precum si "manipularea opiniei publice prin inocularea ideii ca CCR ar afecta Justitia", reprezinta un atac direct la democratia din Romania si la adresa drepturilor si libertatilor cetatenilor.

Judecator CCR, despre decizia privind interceptarile SRI: Nu actioneaza retroactiv

"Au existat membri din Parlamentul Romaniei, inclusiv fosti sau actuali membri din Comisia de Control al SRI, care au afirmat public ca, in urma acestei decizii, Romania devine o tara nesigura. Afirmatia este perfect tendentioasa si falsa, deoarece decizia CCR in cauza nu afecteaza activitatea SRI-ului pe segmentul de siguranta nationala.

Au existat apoi articole in presa, unele mai alarmiste ca altele, care amenintau ca, in urma acestei decizii a Curtii Constitutionale, coruptii condamnati vor iesi din inchisori, insinuandu-se astfel ca, in numele luptei anticoruptie, se poate incalca si Constitutia. Cine afirma, direct sau indirect, ca lupta anticoruptie permite incalcarea Constitutiei, arunca in derizoriu tot ce inseamna stat de drept si saboteaza insasi legitimitatea acestei lupte", se mai arata in comunicatul citat.

CCR deschide portile inchisorilor? Misterele unei hotarari care arunca in aer parchetele

UNJR subliniaza ca decizia CCR se bazeaza pe principiul primatului legii, care prevede ca o norma legala trebuie sa fie clara, accesibila si previzibila, cu atat mai mult cu cat aduce atingere unor drepturi fundamentale.

"Cei care ataca Curtea Constitutionala pentru ca apara acest primat al legii, invocand tot felul de pericole, mult exagerate si inchipuite, nu fac altceva decat sa atace statul de drept, democratia si drepturile fundamentale ale tuturor romanilor. Infaptuirea justitiei si lupta anticoruptie nu se poate duce (sic!) decat in cadrul prevazut de Constitutie, altfel nu mai vorbim despre democratie constitutionala si stat de drept", se mai precizeaza in comunicat.

In opinia UNJR, publicarea continutului unui draft al motivarii unei decizii fara ca acesta sa fie asumat de judecatori reprezinta o presiune la adresa membrilor CCR, care ar trebui sanctionat de ONG-uri si de societatea civila.

"Valorile si principiile atat a celor din presa, cat si din societatea civila sunt testate in momente de criza, cand trebuie ales intre legalitate si oportunitate. Reactiile sau tacerea unora in aceste momente au aratat cu adevarat valorile pe care le impartasesc si promoveaza", conchide UNJR.

Curtea Constitutionala: SRI nu mai poate face interceptari in dosare penale

Plenul CCR a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de Procedura Penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului".

Curtea a constatat, totodata, ca sintagma supusa controlului nu respecta conditiile de calitate ale unei norme legale sub aspectul claritatii, preciziei si predictibilitatii, intrucat "nu permite subiectilor de drept sa determine care sunt organele specializate ale statului abilitate sa realizeze masurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnica, masuri cu un grad ridicat de intruziune in viata privata a persoanelor".

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#CCR interceptari SRI, #articol cod penal neconstitutional , #sri