STB garanteaza cu sediul si 1.000 de autobuze pentru o datorie uriasa la ANAF. Cine e de vina ca s-a ajuns aici?

Joi, 05 Decembrie 2019, ora 21:30
12685 citiri
STB garanteaza cu sediul si 1.000 de autobuze pentru o datorie uriasa la ANAF. Cine e de vina ca s-a ajuns aici?
Foto: Arhiva Pixabay

Ca sa convinga ANAF sa-i reesaloneze datoria de 231 de milioane de lei (adica circa 48 de milioane de euro), STB garanteaza cu sediul, cu aproape 1.000 de autobuze, 65 de troleibuze si 10 tramvaie.

Societatea arata ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca s-a extins in ultima vreme. In schimb, un consilier general sustine ca STB fie minte ca sa o acopere intarziere in plata subventiei, fie a avut un management dezastruos, care a bagat societatea nou infiintata in datorii, inca din primele luni de functionare.

La solicitarea Ziare.com, STB a anuntat ca - in conditiile in care a acumulat datorii de 231 de milioane de lei la ANAF - a decis sa solicite reesalonarea acestora pe 5 ani.

"Adunarea Generala a Actionarilor a STB SA a hotarat, la 30 octombrie 2019, aducerea in garantie a unor bunuri ale societatii in favoarea ANAF, in urma acceptarii de catre ANAF a cererii de esalonare, pe o perioada de 60 de luni, a datoriilor Societatii de Transport Bucuresti STB SA, datorii in valoare de 231 de milioane de lei.

Bunurile aduse in garantie (sediul STB SA, 995 de autobuze Mercedes, 65 de troleibuze, 10 tramvaie, alte utilaje si bunuri mentionate in Hotararea AGA nr.13/30.10.2019) au fost evaluate si au indeplinit criteriile de constituire a garantiei", se arata intr-un raspuns formulat de STB SA la solicitarea Ziare.com.

Intrebarea este: de ce a acumulat STB SA aceste datorii?

In Bucuresti, cea mai mare parte a pretului unei calatorii cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul este achiatat (prin intermediul unei scheme de subventionare) de catre PMB. Oare nu a platit Primaria la timp aceasta subventie? Sau a cheltuit societatea de transport mai mult decat isi planificase?

Iata cum justifica STB SA acumularea acestei datorii.

"In pofida faptului ca Primaria Capitalei a virat la timp fondurile necesare pentru compensarea serviciului de transport public si pentru investitii vitale in infrastructura de transport, dar si in marirea flotei, datoriile s-au acumulat din doua motive.

Incepand cu anul 2018, STB a devenit operator regional si a realizat o dublare a liniilor de transport, inclusiv in judetul Ilfov. De asemenea, parcul auto al STB a crescut cu peste 80%, prin achizitionarea de catre PMB a 400 de autobuze noi, dar si prin repararea si scoaterea din imobilizare a unui numar de 400 mijloace de transport, pentru care Primaria Capitalei a alocat sumele necesare achizitiei pieselor de schimb.

Concret, de la 1.040 mijloace de transport, parcul circulant al STB in 2019 este de 1.861 mijloace de transport.

Aceasta dezvoltare a serviciului de transport public a presupus costuri in plus, atat pentru salarizarea noilor soferi angajati pentru mijloacele de transport suplimentar introduse, cat si pentru combustibilul consumat si alte elemente care tin de prestarea acestui tip de serviciu.

Aceste investitii au avut loc in contextul diminuarii bugetului Capitalei in anul 2019, ca urmare a reducerii cu 30% a sumelor repartizate de Guvern, din incasarile impozitului pe venit, colectat la bugetul de stat", a mai transmis STB SA.

Din calculele Ziare.com, stingerea datoriei de 231 de milioane de lei in 60 de luni presupune plata lunara a 3,85 milioane de lei doar in contul acestei datorii (la care se adauga platile curente si cele pentru eventuale proiecte viitoare). Ce se intampla daca STB SA nu va reusi sa plateasca la timp acesti bani? Ramane sa aflam.

Societatea de transport public rutier din Bucuresti a transmis pentru Ziare.com doar ca n-a mai fost in situatia de a gaja cu bunuri proprii. Dar ca sechestru pe bunuri a mai avut si si-a rezolvat problemele, colaborand bine cu ANAF.

"Precizam ca, pana in prezent, procedura de esalonare a datoriilor nu a mai fost invocata, deci nu a fost cazul ca STB SA sa aduca bunuri in garantie la ANAF.

In anii 2013-2014, Regia Autonoma de Transport Bucuresti (actuala STB SA) a mai fost in incapacitatea de a-si plati datoriile, astfel incat ANAF a pus sechestru asigurator pe sediul Regiei, din Bulevardul Dinicu Golescu nr.1. Dupa achitarea datoriilor de catre RATB, ANAF a ridicat sechestrul", a conchis STB SA, in raspunsul formulat la solicitarea Ziare.com.

Deaconescu (PNL): Explicatiile nu prea se leaga. Nu e clar ce a cauzat acumularea de datorii

Consilierul general Catalin Deaconescu (PNL) a explicat pentru Ziare.com ca motivele pe care le invoca STB SA pentru pierderile suferite nu sunt plauzibile.

"Am vazut ca se invoca - printre motivele acumularii datoriilor - cresterea flotei de autobuze, inclusiv cu cele 400 de Otokare. De ce a adus asta cheltuieli suplimentare Societatii? Doar acele autobuze nu au fost cumparate de STB (care le are doar in folosinta) ci de Municipiul Bucuresti. STB-ului i-ar fi putut produce doar cheltuieli suplimentare cu combustibilul, cu soferii si cu asigurarile RCA. Dar astea tin de obiectul sau de activitate....

Apoi, mai e de remarcat ceva: din totalul veniturilor STB, doar vreo 12% vine din vanzarea de bilete si abonamente. Restul e subventie de la PMB. Inteleg ca dumnealor sustin ca PMB a platit subventia la timp. Iar daca si-au mai facut si planul de incasari... cum de s-au acumulat datoriile?

E adevarat ca s-a facut extinderea in Ilfov. Dar in Ilfov, cursele le-au fost platite in acelasi sistem: bilete si abonamente, plus subventie. Nu s-au facut acolo curse neplatite!

Si interesant este si ca, in bugetul pe care si l-a facut in martie, STB nu a prevazut acumularea acestor datorii. De ce?

Daca lucrurile au stat cum spun dumnealor, iar subventia s-a platit (desi am motive sa ma indoiesc!), atunci inseamna ca managementul a fost dezastruos!

E trist ca o societate infiintata de curand ca sa functioneze bine a ajuns acum sa constituie garantii pentru esalonarea unei datorii. Sigur, in sine esalonarea e buna pentru ca prin intermediul ei se evita acumularea de penalitati. Dar poate cineva garanta ca, pe langa ce e de plata acum, nu se acumuleaza si alte datorii la ANAF?", a spus Catalin Deaconsecu.

Consilierul general a mai apreciat ca solutii pentru redresarea financiara a companiei exista. Doar ca cei care conduc Bucurestiul trebuie sa isi asume o serie de decizii.

"Sigur ca lucrurile se putea face si altfel. Poate ca era nevoie ca STB sa fie capitalizata mai bine, inca de la inceput.

Dar poate ca e momomentul sa renuntam la modelul economic pe baza caruia functioneaza STB, care se bazeaza in cea mai mare parte pe subventiei.

La acest moment, in Bucuresti pe o calatorie se plateste 1,3 lei. In conditiile in doamna primar general sa aiba curajul sa vina in fata Consiliului General cu un proiect de aducere a pretului calatoriei mai aproape de valoarea sa", a mai spus Catalin Deaconescu.

Ramane sa vedem daca STB SA va reusi sa isi plateasca datoriile de pana acum catre ANAF si, mai ales, daca va reusi sa nu mai acumuleze altele, sub povara carora sa se sufoce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#STB garantie autobuze sediu ANAF, #STB datorie garantie sediu ANAF, #STB autobuze noi neplatite , #STB