Incepe summit-ul pentru Securitate Cibernetica - oaspeti importanti din SUA vin la Guvern si Cotroceni

Luni, 11 Mai 2015, ora 08:32
3838 citiri
Incepe summit-ul pentru Securitate Cibernetica - oaspeti importanti din SUA vin la Guvern si Cotroceni

Luni incepe, la Bucuresti, summit-ul Regional pentru Securitate Cibernetica. Evenimentul este organizat la Palatul Parlamentului de catre Ministerul pentru Societatea Informationala, alaturi de Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti.

Evenimentul dureaza pana miercuri si reuneste reprezentanti din 18 tari din Europa Centrala si de Est. Cei veniti saptamana aceasta la Bucuresti vor cauta cele mai bune solutii prin care tarile sa se poata proteja in fata atacurilor cibernetice si sa poata lua masuri adecvate in situatii limita.

Cu aceasta ocazie va fi inaugurat si proiectul pilot privind centrul de inovare in domeniul securitatii cibernetice, realizat in Bucuresti cu ajutorul USTDA.

In paralel, Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti deruleaza la Bucuresti o misiune comerciala pentru a prezenta cele mai noi solutii pe care companiile americane le pot oferi in acest domeniu. America este reprezentata de secretarul adjunct al Comertului din Statele Unite ale Americii, Bruce Andrews. Acesta are programate luni intalniri cu presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta.

In cadrul misiunii vor fi prezente si 20 de companii americane specializate in securitate informatica.

Bruce Andrews scria, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-un editorial publicat de Ambasada SUA la Bucuresti, ca va conduce o misiune comerciala a Departamentului Comertului al SUA pe tema securitatii cibernetice (11 - 13 mai). Andrews declara ca "dezvoltarea Romaniei este importanta pentru Statele Unite, iar intarirea securitatii cibernetice este o provocare majora a zilelor noastre".

Misiunea sa, a aratat oficialul american, are loc intr-un moment potrivit. Anul acesta, CERT-RO, Centrul National de Raspuns la Incidente de Cibernetica, punct national de contact pentru incidente cibernetice, a raportat ca in 2014 a primit si procesat peste 78 de milioane de alerte de securitate cibernetica. Acestea au afectat peste 2,4 milioane de IP-uri unice din Romania. Peste 50% dintre alertele primite s-au referit la sisteme informatice configurate necorespunzator, nesecurizate sau vulnerabile.

Andrews avertizeaza ca "efectele distrugatoare ale atacurilor cibernetice sunt extrem de reale si pot fi resimtite la multe nivele, de la companii la persoane fizice, de multe ori depasind granitele permeabile ale economiei globale actuale. Aceste atacuri cibernetice provoaca economiei, anual, pierderi financiare semnificative. Fiecare cetatean roman al carui salariu e depus la banca sau care plateste facturi pe Internet poate fi o victima. Fiecare institutie e vulnerabila in fata atacurilor cibernetice rau intentionate care afecteaza, in ultima instanta, consumatorii".

In fine, spune Andrews, "Romania e o piata importanta pentru tehnologia americana datorita interdependentei dintre infrastructura informatica si domenii precum cel bancar, transporturi, energie si aparare nationala, toate acestea fiind supuse atacurilor cibernetice. Statele Unite saluta eforturile Romaniei de a face din securitatea infrastructurii vitale o prioritate la cel mai inalt nivel prin implementarea Strategiei de Securitate Cibernetica si a Planului National de Actiune".

Oficialul american a mai detaliat ca, in timpul misiunii, participantii americani vor avea intalniri directe, intermediate de Ambasada SUA, cu reprezentanti ai companiilor romanesti si vor discuta cu oficiali guvernamentali locali si regionali, reprezentanti ai camerelor de comert, grupuri de afaceri, despre politici specifice domeniului, tarife, norme si proiecte.

"Un interes deosebit va fi acordat infrastructurii nationale din domenii vitale precum utilitatile, telecomunicatiile, securitatea militara si civila. Romania continua sa faca progrese in acest domeniu prin crearea unui Centru de Inovare in domeniul Securitatii Cibernetice, cu sprijinul Agentiei pentru Comert si Dezvoltare a SUA si Fidelis Cybersecurity, si a unui Centru Regional de pregatire a politistilor romani in domeniul combaterii criminalitatii informatice", mai arata acesta.

A.I.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Summit regional Securitate Cibernetica Bucuresti, #Bruce Andrews Bucuresti , #summit