Cercetatorii au identificat o proteina care ajuta la combaterea virusului West Nile

Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 11:42
1872 citiri
Cercetatorii au identificat o proteina care ajuta la combaterea virusului West Nile

Cercetatorii americani si canadieni au identificat o proteina care joaca un rol determinant impotriva infectarii cu virusul West Nile si care ar putea avea aplicatii pentru a controla aceasta boala potential mortala la om.

Rezultatele echipelor de la Yale (Statele Unite) si McGill (Canada) au fost publicate duminica in revista Nature Immunology.

Cercetatorii au studiat rolul unei enzime, caspaza 12, care activeaza secretia de catre organism a substantelor care fac parte dintre reactiile apararii imunitare in fata agentilor infectiosi.

Functionarea acestei proteine pentru a combate infectiile bacteriene a fost studiata deja, dar nu in cazul unei infectii virale.

Proteina caspaza 12 intervine in capacitatea sistemului imunitar de a detecta infectia virala, recunoscand componentele sale genetice. Acest mod de recunoastere este indispensabil pentru "lupta" impotriva cirusului West Nile.

"Soarecii fara proteina caspaza 12 mor mai repede in urma infectarii cu virusul West Nile si au niveluri mai ridicare de virusuri in sange decat soarecii normali", a explicat profesorul de epidemiologie Erol Fikrig (Yale), coautor al studiului.

"Rezultatele noastre pregatesc terenul pentru dezvoltarea de compusi farmaceutici care pot creste activitatea caspazei 12, pentru a favoriza eliminarea virusului", a apreciat si profesoara Maya Saleh, de la universitatea McGill. "Aceste rezultate au un potential semnificativ pentru a fi aplicate in terapie", a adaugat ea.

Cum ne putem proteja in acest moment

Virusul West Nile este transmis in general prin intepatura tantarilor sau transfuzii de sange. Simptomele grave includ febra mare, dureri de cap, dureri in gat, ametelei, convulsii, pierderea vederii si chiar paralizie.

Circa 80% dintre persoanele infectate nu prezinta niciun simptom, au precizat oficialii.

Numarul total de infectii cu virusul West Nile confirmate in Romania a ajuns la 15, conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile si a rezultatului testelor de laborator de la Institutul Cantacuzino.

Specialistii Ministerului Sanatatii recomanda populatiei sa evite expunerea la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, sa utilizeze substante chimice repelente de tantari, sa impiedice patrunderea tantarilor in casa si sa asigure desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor, sa indeparteze recipientele de apa statuta.

In cazul in care prezinta semne de boala - febra, dureri de cap, astenie, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situatii care survin in 3-7 zile de la o posibila intepare de tantar, persoana sa se prezinte de urgenta la medicul de familie sau (cei neasigurati) la cel mai apropiat cabinet medical.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#proteina combatere West Nile, #cercetatori virus West Nile , #tantari